background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Üzenet a jövőből: Innovatív mérési megoldások2021. augusztus 16.
 
ista_uzenet_a_jovobol.jfifA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
 
Az innovatív mérési megoldásokról Benkő Kiss Anett tartott előadást az Ista Magyarország Kft. delegáltjaként.

A cég több mint 120 éves múltra tekint vissza, amely magával vonz egy jelentős mértékű tapasztalatot. Ez szinte minden esetben kizárólag előnyt jelent az ügyfelek számára. Az Ista 22 országban van jelen, 5800 fős létszámmal büszkélkedhet, illetve nagyjából 60 millió készüléket szereltek már fel. Ennek köszönhetően 3.7 millió tonna CO2-től védték meg levegőnket. Magyarországon több, mint 65 városban van jelen a cég, melynek küldetése az energiafogyasztás mérésének korszerűsítése, a költségviselés igazságos elosztása, valamint a tudatos energiafogyasztás népszerűsítése.
 
Az EED (Európai Energiahatékonysági Irányelv) alapján 2020. október 25-étől már csak és kizárólag távleolvasható készülékeket lehet üzemeltetni, üzembe helyezni. A cég részt vett az erre vonatkozó magyar jogszabályok megalkotásában, melyek bár szigorúbbak, mint annak előtt, cserébe sokkal környezetbarátabbá teszik a társasházak energiafelhasználását.
 
„Jelenleg már igénybe vehető állami támogatás az elavult fűtésrendszerek korszerűsítésére, illetve a régebbi mérőkészülékek cseréjére is. Hamarosan minden fűtésmérő, melegvíz mérő és végponti mérőeszköznek távleolvashatónak kell lennie." - mondta el Benkő Kiss Anett.

Egy Ista által felszerelt házban többek közt találkozhatunk rádiós füstérzékelővel, fűtési költségmegosztóval, illetve rádiós villamos energia mérő modullal is.
 
Miben jobb ez a rendszer, mint a többi?
Az egyik legfontosabb attribútum, amely megkülönbözteti az Istát a piacon lévő többi szereplőtől az az, hogy eszközeik kétirányú kommunikációra is képesek. Mérőtípustól függetlenül képesek erre a fajta kommunikációra. Az Ista G2.0e központi adatgyűjtő egység a rendszer lelke. Ez a fajta egységesítés is kifejezetten egyedi és innovatív megoldás, általában egy rendszer több adatgyűjtőből áll, melyekkel külön kell foglalkozni, ami feleslegesen időigényes feladat. A G2.0e modulokkal is bővíthető, például, ha valakinek napi leolvasásra van szüksége, akkor egy hálózati modul segítségével ez problémamentesen megoldható. Kis méretének köszönhetően nem foglal sok helyet, súlya nem éri el az 1kg-ot, illetve több mint 10 évig képes üzemelni akkumulátoráról.

Benkő Kiss Anett a telepítés menetéről is tájékoztatta a konferencia nézőit:
„A gyakorlatban, mikor egy épülettel megállapodunk, kollégáink kimennek és felszerelik a szükséges eszközöket. Ezt követően a legfontosabb adatokat, melyek például a költségmegosztáshoz szükségesek felveszik. (Ilyenek például a mérő adatok, épületadatok, fűtőtest adatok) Ezeket az adatokat rögzítjük, konfiguráljuk a rádiós rendszert, majd egy GSM hálózaton keresztül létrejön a kapcsolat és működik az adattovábbítás."

A kétirányú kommunikáció fontossága
A kétirányú kommunikáció egy igen innovatív és költséghatékony megoldás, hiszen így, az egyes eszközök nem csak az adatgyűjtővel tudnak közvetlenül kommunikálni, hanem más mérőeszközökön keresztül is el tudnak jutni az adatgyűjtőhöz. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az adatgyűjtő, a hozzá legközelebb eső mérőeszközöket „szólítja meg", majd ezek az eszközök tovább kommunikálnak a hozzájuk közel esőkkel és így tovább. Ez teszi lehetővé a központosítást az egyetlen adatgyűjtőbe, így nem kell emeletenként felszerelni egyet, illetve a tetőre sem kell központot létrehozni. Lépcsőházanként összesen elég egyetlen darab. Nincs szükség kábelezésre sem, akkumulátora több mint 10 évig üzembiztos.
 
Pályázati támogatás, referenciák
A fűtés korszerűsítésére az „Otthon Melege Program" (ZFR-TÁV-ÉMI/2020) nyújthat állami támogatást. Célja az okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése radiátorcsere alprogrammal. Az Ista már 1600 lakást korszerűsített ennek köszönhetően az ország több területén. 5400 termosztatikus szelepet építettek be, 1650 db átkötőszakaszt, valamint 1000 darab strangszabályzót. Alap esetben utófinanszírozású, de van lehetőség engedményezési megállapodás kötésére, mely esetben elég 50% önerővel rendelkeznie a társasháznak.
 
A rádiókommunikációs vízmérés előnyei
Az Ista Magyarország Kft. szerződést kötött a Fővárosi Vízművekkel is, annak érdekében, hogy a vízmérés is korszerű formában történhessen meg a jövőben.
 
Társasházaknál:
• Nem szükséges egész nap otthon várakozni a leolvasás miatt.
• Nem felejtik el a lakók bediktálni a mérőóra állását.
• A közös képviselőnek nem kell mérőállásokat gyűjtögetni órákig.
• Az adatszolgáltatás a Fővárosi Vízművek felé pontos és folyamatos.
• A mérési különbözet 1-5% alá szorítható, ez éves szinten 300-400 ezer forint megtakarítást is jelenthet.

A vízközmű szolgáltatónál:
• Jelentős megtakarítás a leolvasási költségekben
• Napra kész adatok, akár napi bontásban (főmérőre is)
• Diktálási és becslési anomáliák megszűnése
• A leolvasott adatok közvetlenül importálhatók a számlázási rendszerbe

Újdonságok, aktualitások
Az Ista ügyfélportálja teljesen megújult és elérhető a www.ista24.hu weboldalon. Ezen keresztül víz és szivárgás érzékelést is igénybe vehetnek az ügyfelek, valamint riasztást is. Ha a rendszer valahol szivárgást észlel, e-mail-ben értesíti a közös képviselőt az adott terület problémájáról. A nehezen megközelíthető mérőeszközökre pedig mobiltelefonos applikáció a megoldás, melyet akár a közös képviselő is nyomon követhet a mobilján. Továbbá az ügyfélszogálat is sokkal átláthatóbban és hatékonyabban működik. A megrendeléstől számított munkafolyamatok lekövethetők, az ember határidőn belül választ kap, valamint 10 éven keresztül biztosítja a cég a szolgáltatást.
 
További információk:
• palyazat@ista.hu
• ugyfelszolgat@ista.hu
• https://www.ista.com/hu/kapcsolat/ajanlatkero-adatlap/


További híreink
 
Egy társasház, két épület, lekötött betét és lakáskassza - Gazdálkodhatnak külön? 2022. január 26.
Ket_tarsashaz.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Személyes online tanácsadás dr. Bék Ágnessel - Így segít tagjainak a TTOE 2022. január 25.
TTOE.jpgA Coviddal kapcsolatos korlátozások miatt számos THT-TTOE konferencia időpontját kellett megváltoztatni és voltak olyanok is, melyeket nem is sikerült megtartani. Ez érintette a budapesti rendezvényeket és az országos konferenciasorozat állomásait is. A szakmai konzultációk iránti igény azonban tovább emelkedett, amit a THT honlap "Kérdést teszek fel" rovatába érkező megkeresések növekvő száma is jelez számunkra.
Időzített erkélyek – Korláttal együtt zuhannak az utcára az áldozatok 2022. január 25.
erkely_1.jpgA belvárosi öreg épületekben lakókat vidéken és a fővárosban is érzékenyen érintik az olyan tragédiák, amikor statikai problémák miatt bekövetkező balesetben életét veszti egy lakó.
Ennek ellenére kevés lakóközösség áldoz arra, hogy bevizsgáltassa és kijavíttassa a hibákat, ezért csak idő kérdése, hogy máshol is bekövetkezzen egy hasonló drámai esemény.
	http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
THT életműdíj: - Szabó Ferenc 2022. január 24.
Szaboferenc.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Három új zöld pályázatot írt ki a Józsefvárosi Önkormányzat 2022. január 24.
Jozsefvaros_balkonzoldites.jpgGangzöldítésre, árnyékolásra és homlokzatzöldítésre is pályázhatnak társasházak és lakásszövetkezetek 2022. február 28-ig. A város szívében minden zöldfelület felértékelődik. 2021-es zöld udvar és komposztláda pályázatatok ezeknek az értékes zöldfelületeknek a növeléséhez, a józsefvárosi klímavédekezéshez járultak hozzá.
TTOE-UIPI hírek - Elutasították az épületek energiahatékonyságáról szóló uniós törvénytervezetet 2022. január 21.
EPBD.jfifNovember 24-én kaptuk a hírt a UIPI főtitkárától, miszerint kezébe került az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (Energy Performance of Buildings Directive - EPBD) véglegesnek tűnő, kiszivárogtatott változata, amely komoly aggodalomra adott okot. A szervezet azonnal cselekedni kezdett: hozzálátott a szöveg elemzéséhez, illetve az EU energiaügyi biztosának kabinetjével folytatott eszmecserét követően egyeztetett a tagsággal a legfőbb aggályokat illetően, és lépéseket sürgetett nemzeti szinten is. Végül a Szabályozási Ellenőrző Testület (RSB) szakértői elutasították a revíziót, amely értesüléseink szerint már második alkalommal fordult elő.
Szankcionálható-e az aki nem rendeltetésszerűen használja a szelektív kukákat? 2022. január 20.
szelektiv_hulladek.JPGA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Hajnali háromkor meeting, home office-ban – A szomszéd is szót kap? 2022. január 18.
homeoffice.jfifAlapvetésként leszögezhetjük, hogy a társasházi lakások nem irodának épültek, ezért a laza home office elnevezés a mindennapokban jelenthet feszültségforrást. A nemzetközi cégeknél például természetes, hogy különböző időzónában „meetingelnek" egymással a munkatársak, amit a szomszéd kihangosítva élvezhet hajnali háromkor.
THT életműdíj - Lökkös Judit 2022. január 17.
Lokkosjudit.pngA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
TTOE-UIPI hírek - Nehézségek , sikerek és tanulságok 2022. január 14.
UIPI_logo.pngA francia környezetvédelmi politika meghatározó eleme az üvegházhatású gázok emissziójának mérséklése, valamint a fosszilis és nukleáris energiahordozók megújulókkal való minél nagyobb arányú kiváltása. (Franciaország egyike az atomenergiától leginkább függő országoknak.)
A karbonsemlegességi célok eléréséhez vezető úton a francia kormányzat is kiemelt figyelmet fordít az ország épületállományának széndioxid kibocsátására.
A következő összefoglaló - kitekintésként - a francia lakásokat érintő intézkedéseket, illetve a legújabb jogszabályi változásokat veszi sorra azok problémáival és várható előnyeivel.
Közös területen, magánszemély által kihelyezett kamera működik - Leszereltethetjük? 2022. január 13.
kamera.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Szankciókkal fenyegeti a Kormányhivatal a közös képviselőket - A TTOE a Miniszterelnökséghez fordult 2022. január 11.
Villanyora.jfifMeglepetten olvasták a közös képviselők/társasházkezelők a kormányhivatalok által az elmúlt napokban küldött tájékoztatót, melyben jelzik, szankcionálnák a rezsicsökkentési tájékoztató kihelyezésével kapcsolatos -sok esetben kivitelezhetetlen - teendők elmulasztását. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete, Dr. Gulyás Gergely Minisztelelnökséget vezető miniszterhez fordult a tájékoztató felülvizsgálása érdekében.
Kisebbségbe kerültünk a társasházban – Tűrjünk vagy harcoljunk? 2022. január 11.
tarsashaz_tarsasjatek.jpgKomoly konfliktushelyzet alakult ki egy budapesti társasházban. Az egyik tulajdonos, egy életmód orvos, aki rendelőt nyitott a házban, fokozatosan vásárolta fel az ingatlanokat, s ma már szinte csak az általa jóváhagyott dolgok történhetnek az épületben.
Könnyebb lesz a személyi adatokkal és a közművekkel kapcsolatos ügyintézés 2022. január 10.
lakcimkartya.jfifAz Országgyűlés november 9-én fogadta el az adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetésével, továbbá az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt. (Ennek ismeretében a közgyűlési meghívók kiküldése előtt érdemes frissíteni az adatokat.)
THT életműdíj - Mészáros Ernő 2022. január 7.
Meszaroserno.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Az önkormányzat „extra” dokumentumokat kér a közös költség befizetéséhez - Kötelezhet erre? 2022. január 6.
beszamolo.jfifA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Idén is kiírták az Év Tetője Nívódíj Pályázatot 2022. január 5.
evtetoje.jfifAz Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) idén is meghirdeti a közel 30 éves múltra visszatekintő "Év tetője nívódíj pályázat"-ot. A THT az épület közös képviselőjét is díjazza, ezért bízunk abban, hogy olvasóink és előfizetőink is pályáznak, amennyiben házuk teteje a pályázatban kiírt módon újult meg.
Bejött a THT arculatváltása és tartalombővítése 2022. január 4.
tht_logo.jpgA 2000-ben alapított THT húsz év után 2020 decemberében új arculattal lepte meg olvasóit. A friss, letisztult stílus dinamikus megjelenést kölcsönzött a lapnak és az elmúlt egy év visszajelzései alapján elmondhatjuk, osztatlan szimpátiát váltott ki előfizetőink körében, akik tartalmi újításainkra is pozitívan reagáltak.
Eltűnt banki kivonatokkal átvett háznál ki fizeti a pótlás költségeit? 2022. január 3.
Ki_fizet.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
A lakásból utcára dobott tárgyak által okozott kárért is a tulajdonos vonható felelősségre - Az eloltott tüzet is jelentsük a tűzoltóknak! 2021. december 28.
112.jfifA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovatában a karácsonyi és szilveszteri időszak veszélyforrásainak áttekintése során ismét szóba kerültek a tűzvédelemmel kapcsolatos teendők. Nagy Csaba a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője több olyan szabálytalanságot is felsorolt, melyek elkerülése nem csak a saját biztonságunk, hanem a házban lakók biztonsága érdekében is fontos.
(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva