background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Üzenet a jövőből: Innovatív mérési megoldások2021. augusztus 16.
 
ista_uzenet_a_jovobol.jfifA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
 
Az innovatív mérési megoldásokról Benkő Kiss Anett tartott előadást az Ista Magyarország Kft. delegáltjaként.

A cég több mint 120 éves múltra tekint vissza, amely magával vonz egy jelentős mértékű tapasztalatot. Ez szinte minden esetben kizárólag előnyt jelent az ügyfelek számára. Az Ista 22 országban van jelen, 5800 fős létszámmal büszkélkedhet, illetve nagyjából 60 millió készüléket szereltek már fel. Ennek köszönhetően 3.7 millió tonna CO2-től védték meg levegőnket. Magyarországon több, mint 65 városban van jelen a cég, melynek küldetése az energiafogyasztás mérésének korszerűsítése, a költségviselés igazságos elosztása, valamint a tudatos energiafogyasztás népszerűsítése.
 
Az EED (Európai Energiahatékonysági Irányelv) alapján 2020. október 25-étől már csak és kizárólag távleolvasható készülékeket lehet üzemeltetni, üzembe helyezni. A cég részt vett az erre vonatkozó magyar jogszabályok megalkotásában, melyek bár szigorúbbak, mint annak előtt, cserébe sokkal környezetbarátabbá teszik a társasházak energiafelhasználását.
 
„Jelenleg már igénybe vehető állami támogatás az elavult fűtésrendszerek korszerűsítésére, illetve a régebbi mérőkészülékek cseréjére is. Hamarosan minden fűtésmérő, melegvíz mérő és végponti mérőeszköznek távleolvashatónak kell lennie." - mondta el Benkő Kiss Anett.

Egy Ista által felszerelt házban többek közt találkozhatunk rádiós füstérzékelővel, fűtési költségmegosztóval, illetve rádiós villamos energia mérő modullal is.
 
Miben jobb ez a rendszer, mint a többi?
Az egyik legfontosabb attribútum, amely megkülönbözteti az Istát a piacon lévő többi szereplőtől az az, hogy eszközeik kétirányú kommunikációra is képesek. Mérőtípustól függetlenül képesek erre a fajta kommunikációra. Az Ista G2.0e központi adatgyűjtő egység a rendszer lelke. Ez a fajta egységesítés is kifejezetten egyedi és innovatív megoldás, általában egy rendszer több adatgyűjtőből áll, melyekkel külön kell foglalkozni, ami feleslegesen időigényes feladat. A G2.0e modulokkal is bővíthető, például, ha valakinek napi leolvasásra van szüksége, akkor egy hálózati modul segítségével ez problémamentesen megoldható. Kis méretének köszönhetően nem foglal sok helyet, súlya nem éri el az 1kg-ot, illetve több mint 10 évig képes üzemelni akkumulátoráról.

Benkő Kiss Anett a telepítés menetéről is tájékoztatta a konferencia nézőit:
„A gyakorlatban, mikor egy épülettel megállapodunk, kollégáink kimennek és felszerelik a szükséges eszközöket. Ezt követően a legfontosabb adatokat, melyek például a költségmegosztáshoz szükségesek felveszik. (Ilyenek például a mérő adatok, épületadatok, fűtőtest adatok) Ezeket az adatokat rögzítjük, konfiguráljuk a rádiós rendszert, majd egy GSM hálózaton keresztül létrejön a kapcsolat és működik az adattovábbítás."

A kétirányú kommunikáció fontossága
A kétirányú kommunikáció egy igen innovatív és költséghatékony megoldás, hiszen így, az egyes eszközök nem csak az adatgyűjtővel tudnak közvetlenül kommunikálni, hanem más mérőeszközökön keresztül is el tudnak jutni az adatgyűjtőhöz. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az adatgyűjtő, a hozzá legközelebb eső mérőeszközöket „szólítja meg", majd ezek az eszközök tovább kommunikálnak a hozzájuk közel esőkkel és így tovább. Ez teszi lehetővé a központosítást az egyetlen adatgyűjtőbe, így nem kell emeletenként felszerelni egyet, illetve a tetőre sem kell központot létrehozni. Lépcsőházanként összesen elég egyetlen darab. Nincs szükség kábelezésre sem, akkumulátora több mint 10 évig üzembiztos.
 
Pályázati támogatás, referenciák
A fűtés korszerűsítésére az „Otthon Melege Program" (ZFR-TÁV-ÉMI/2020) nyújthat állami támogatást. Célja az okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése radiátorcsere alprogrammal. Az Ista már 1600 lakást korszerűsített ennek köszönhetően az ország több területén. 5400 termosztatikus szelepet építettek be, 1650 db átkötőszakaszt, valamint 1000 darab strangszabályzót. Alap esetben utófinanszírozású, de van lehetőség engedményezési megállapodás kötésére, mely esetben elég 50% önerővel rendelkeznie a társasháznak.
 
A rádiókommunikációs vízmérés előnyei
Az Ista Magyarország Kft. szerződést kötött a Fővárosi Vízművekkel is, annak érdekében, hogy a vízmérés is korszerű formában történhessen meg a jövőben.
 
Társasházaknál:
• Nem szükséges egész nap otthon várakozni a leolvasás miatt.
• Nem felejtik el a lakók bediktálni a mérőóra állását.
• A közös képviselőnek nem kell mérőállásokat gyűjtögetni órákig.
• Az adatszolgáltatás a Fővárosi Vízművek felé pontos és folyamatos.
• A mérési különbözet 1-5% alá szorítható, ez éves szinten 300-400 ezer forint megtakarítást is jelenthet.

A vízközmű szolgáltatónál:
• Jelentős megtakarítás a leolvasási költségekben
• Napra kész adatok, akár napi bontásban (főmérőre is)
• Diktálási és becslési anomáliák megszűnése
• A leolvasott adatok közvetlenül importálhatók a számlázási rendszerbe

Újdonságok, aktualitások
Az Ista ügyfélportálja teljesen megújult és elérhető a www.ista24.hu weboldalon. Ezen keresztül víz és szivárgás érzékelést is igénybe vehetnek az ügyfelek, valamint riasztást is. Ha a rendszer valahol szivárgást észlel, e-mail-ben értesíti a közös képviselőt az adott terület problémájáról. A nehezen megközelíthető mérőeszközökre pedig mobiltelefonos applikáció a megoldás, melyet akár a közös képviselő is nyomon követhet a mobilján. Továbbá az ügyfélszogálat is sokkal átláthatóbban és hatékonyabban működik. A megrendeléstől számított munkafolyamatok lekövethetők, az ember határidőn belül választ kap, valamint 10 éven keresztül biztosítja a cég a szolgáltatást.
 
További információk:
• palyazat@ista.hu
• ugyfelszolgat@ista.hu
• https://www.ista.com/hu/kapcsolat/ajanlatkero-adatlap/


További híreink
 
Megvannak a THT szakmai díjak nyertesei 2021. szeptember 15.
tht_dij_tn.jpgLezárult a szavazás, melyben a THT kiírása alapján a több mint 10 éve született Energiahatékonysági díj mellett idén újabb 7 kategóriában érkezhettek jelölések a szakma legjobbjaira:
Mutasd a lépcsőházad, megmondom ki vagy 2021. szeptember 15.
Lepcsohaz.jfifA lépcsőház egy tükör a lakóközösségről. Arról, hogy van-e igény az ott élőkben arra, hogy környezetüket rendben tartsák és képesek-e olyan példát mutatni, amivel befolyásolni tudják azokat, akik csak egy ólnak tekintik lakásukat. Szükség esetén pedig tudnak-e olyan egységet alkotni, ami ahhoz kell, hogy nyomást gyakoroljanak a rendbontókra.
Jogi személlyé válnak a társasházak! - Vegyen részt Ön is a XII. KÖZÖS KÉPVISELŐK NAPJA ÉS TÁRSASHÁZI EXPÓN 2021. szeptember 1.
thtkkn200.pngA társasházi törvény megszületése óta eltelt időszak legjelentősebb változását jelenti, hogy megszületett a jogi személyek nyilvántartásáról és a nyilvántartási eljárásról szóló törvény, melyben a jogalkotók rögzítették, hogy a társasházak is jogi személlyé válnak. Ez a drasztikus változás alapjaiban érinti a közös képviselők tevékenységét, ezért a XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében, dr. Bék Ágnes, a TTOE elnöke, Dr. Kiss Balázs Károly, ügyvéd, társasházi szakértő és Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő előadása is ennek az új helyzetnek a hatásait vizsgálja.
http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Díjmentes VIP részvételi lehetőség a THT olvasóinak: Döntéselőkészítési konferencia a társasházak felújítási támogatásáról 2021. szeptember 9.
Budapest_Poster_Hu_20210802.pngA TTOE, a THT-val és az eHázzal közösen ez év januárjában az Európai Ingatlantulajdonosok Nemzetközi Érdekképviseleti Szövetsége (UIPI) felkérésére egy olyan felmérésben vett részt, melynek tapasztalatai segítenek kiválasztani azokat a szempontokat, melyek mentén az Európai Unió hamarosan meghozza a döntéseit arról, hogy - pályázatokkal, szabályozásokkal vagy más eszközökkel - miként ösztönözze az ingatlantulajdonosokat otthonaik környezetbarát felújítására.
Ki látja el a jogi személyiséggé váló társasházak törvényességi felügyeletét a jegyzők helyett? 2021. szeptember 7.
Torvenyessegi_felugyelet.jfifNem valami hálás feladat a társasházak feletti törvényességi felügyelet ellátása. Erre akkor jöhettünk rá alőször, amikor 2010-ben a Társasházi törvény az ügyészséget jelölte meg illetékesként, de mire hatályba lépett volna a jogszabály az ügyésszég erőteljes ellenállása miatt azt meg is változtatták.
Pályázzon a THT szakmai díjak egyikére szeptember 12-éig! 2021. augusztus 10.
tht_dij_tn.jpgA Társasházi Háztartás szaklap idén már 8 kategóriában adja át szakmai díjait a Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo, konferencia és kiállítás keretében. Nevezze közös képviselőjét, számvizsgálóját vagy akár a közösségépítésben aktív tulajdonostársát, hogy az eseményen több száz ember tapsa köszönthesse, amikor átveszi kitüntetését! Küldje be pályázatát szeptember 12-éig! 
Meghívó: Milyen társasházi felújítási támogatásokra van szüksége Magyarországnak? 2021. szeptember 9.
Budapest_Poster_Hu_20210802.pngA magyar Társasházak és Társasházkezelők Országos Szövetségével (TTOE) együttműködve a UIPI meghívja Önt a UIPI Felújítási Körút első rendezvényére, amely Budapesten 2021. szeptember 17 -én lesz a Radisson Blu Béke Hotelben!
Társasház fejlesztése a Covid árnyékában 2021. szeptember 1.
OTP_eloadashoz.jfifHogyan lehet a törvényi előírásokat betartva, energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt? - erre a kérdésre kereste a választ a TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án, online konferenciája keretében. 
A szervezet azért döntött úgy - immár másodszor -, hogy online rendezi meg eseményét, mert az érdeklődők közül sokan nem tudtak volna részt venni egy személyes részvétellel meghirdetett rendezvényen.
Lakásbérlők nyilvántartása – Jó ötlet, de hol bukik el? 2021. szeptember 7.
Lakasberles.jfifA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovata, legutóbb egy hallgatói kérdés alapján foglalkozott az olyan helyzetekkel, amikor a hátrányos helyzetbe kerülő tulajdonosok, a közös képviselőtől várják a megoldást, de hiába, mert arra a törvény nem ad lehetőséget.
Társasházak mindig aktuális tűzvédelmi kérdései 2021. szeptember 1.
Lestyan2.png.jpgA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Fűtés és meleg víz nélkül maradhatnak a lakók – Hogyan kerülhették volna el a kiszolgáltatott helyzetet? 2021. augusztus 31.
Oreg_gazkazan.jpgHiába fizették ki a fűtés és a melegvíz-rendszer felújításának költségeit az egyik társasház tulajdonosai, nem volt műszaki átadás. Nem értik, hogyan maradhatott ki a beruházásból két lépcsőház, s attól tartanak, hogy, mivel nem történt meg a teljes felújítás, bármikor fűtés nélkül maradhatnak.
Megjelent a THT augusztusi száma 2021. augusztus 27.
THT_szaklap_2021-08_aug.pngMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2021. augusztusi száma, mely a napokban lesz a postaládákban azoknál, akik a print előfizetéssel rendelkeznek. Ők és akik online, vagy eHÁZas verzióban fizettek elő, már azonnal olvashatják a szaklapot.
Milyen újdonságokkal készül az őszre az eHÁZ? 2021. augusztus 25.
ehaz-600x363.jpgA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Dén Mátyás András az eHÁZ rendszeréről tartott előadást, amely ma már a magyarországi társasházi lakások 14%-ában megtalálható.
Hatékony fellépés a randalírozó szomszédokkal szemben? - Sokan keresik a receptet 2021. augusztus 24.
Bulizo_szomszedok2.jfifÉjszakába nyúló bulizás, cigarettafüst, szemét az ajtó előtt, elmaradt közös költség.
Ezek a legtipikusabb problémák, melyekkel meg kell küzdeniük azoknak, akiknek a szomszédjában a tulajdonosok kiadják a lakásukat.
Megújult ELCO kondenzációs gázkazánok, fali és álló gázkazánsorozat 2021. augusztus 24.
Elco.jpgA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Liftmentő vakcina és biztonsági kamerarendszer: távfelügyelet az egész országban 2021. augusztus 20.
Objekt_or.webpA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Nem vállalják a tulajdonosok az életveszélyes állapot elhárításának költségeit – Meddig terjed a közös képviselő felelőssége? 2021. augusztus 16.
Romos_fuggofolyoso.jpgA drasztikusan emelkedő építőanyag árak és a lasszóval sem fogható mesteremberek vastagon fogó ceruzája nehéz helyzetbe hozta a felújítás előtt álló társasházakat. Mit ér ilyenkor a közgyűlés által elfogadott terv és az egy éve adott ajánlatok, ha nincs, aki azon az áron elvégezze a munkát.
Útikalauz a felújítások útvesztőiben: Rendhagyó felújítási helyzetek és megoldásaik Fatrafol rendszerekkel 2021. augusztus 13.
Fatrafol1.jpgRendhagyó felújítási helyzetekről és megoldásairól tartott előadást Jámbor Zsolt (Fatra Izolfa Zrt.) mérnök és szaktanácsadó a TTOE 2021 július 26-án tartott online konferenciáján. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a pandémia alatti lehetőségekről, energiahatékony működésről és törvényességről szeretné a legsokoldalúbb tájékoztatást nyújtani. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Forrásszerzési lehetőségek a társasházakban 2021. augusztus 11.
kbk21.pngA társasházak finanszírozási lehetőségeiről tartott előadást Dr. Kiss Balázs Károly ügyvéd és társasház szakértő a TTOE 2021 július 26-án tartott online konferenciáján. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete a pandémia alatti lehetőségekről, energiahatékony működésről és törvényességről szeretné a legsokoldalúbb tájékoztatást nyújtani. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.
Kibújhat-e valaki a többség által megszavazott célbefizetés alól? 2021. augusztus 10.
Tetofelujitas_elott.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.
(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva