background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Társasház fejlesztése a Covid árnyékában2021. szeptember 1.
 
OTP_eloadashoz.jfifHogyan lehet a törvényi előírásokat betartva, energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt? - erre a kérdésre kereste a választ a TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án, online konferenciája keretében. 
A szervezet azért döntött úgy - immár másodszor -, hogy online rendezi meg eseményét, mert az érdeklődők közül sokan nem tudtak volna részt venni egy személyes részvétellel meghirdetett rendezvényen.
 
Társasházakra hangolt banki szolgáltatások az OTP Businessnél

Arról, hogy milyen pénzügyi szolgáltatásokat vehet igénybe manapság egy társasház, illetve mik azok a lehetőségek, melyek érdekesek lehetnek a társasházkezelők számára, Földi Zsolt, az OTP Bank társasházi szakértője tartott előadást.

Mit takar ez az ajánlat?
„Értelmezésünk szerint kétféle társasház létezik: az, amelyik túl van már a felújításon és az, amelyik még előtte áll."
- fogalmazott Földi Zsolt.

Felújításhoz elsősorban azoknak a társasházaknak nyújt a hitelintézet kényelmes és biztonságos megoldásokat, amelyek még nem estek át a szokásos korszerűsítéseken.
Az OTP Bank joggal alapoz több évtizedes szakmai tapasztalatára és a társasházkezelők bizalmára, hiszen a megközelítően 100.000 magyarországi társasház és lakásszövetkezet üzemeltetési számlájának több, mint harmadát a hitelintézet vezeti. 
A társasházak felújításában minőségi, aktív és prudens pénzügyi közreműködő, a városonként megfogalmazott támogatási-finanszírozási stratégia mentén halad. Emellett kollégái szoros együttműködésben állnak az önkormányzatokkal, hiszen a legtöbbnek szintén az OTP Bank vezeti a folyószámláját. 

Ha tehát a hitelintézet partnerei pénzügyi megoldást keresnek valamilyen fejlesztéshez, az OTP Bank szakértői az önkormányzati támogatási lehetőségeket is kiegészíthetik igény esetén banki forrással, de adott esetben abban is segíthetnek, hogy miként vonható be pályázati támogatás a projekt megvalósításába. 

Miért előnyös az OTP Bank partnersége?
A bank mindig is kiemelten fontosnak tartotta, hogy lakossági és vállalati ügyfelei mellett a lakóközösségek számára is teljeskörű banki szolgáltatásokat nyújtson, ami a jelenlegi felmérések szerint a legtöbb társasházban meg is valósul.

Mit ajánl az OTP Business a lakóközösségeknek?
• Többféle kedvező kondíciójú számlavezetési megoldást, számos kiegészítő szolgáltatással, a biztonságos elektronikus ügyintézés lehetőségével.
• Költséghatékony és könnyen feldolgozható formátumú, hitelesített elektronikus bankszámlakivonatot.
• Rugalmas, egyszerű és kedvező megtakarítási lehetőségeket.
• Hiteleket - akár támogatással egybekötve - a lakóközösség fejlesztési igényeihez igazítva.

A felsoroltak mellett a társasházak fejlesztése érdekében az OTP Bank már több mint 10 éve írja ki Társasházi Pályázatát, amely vissza nem térítendő támogatást nyújt a sikeresen pályázó lakóközösségek számára. Ebben az évben összesen 15 millió forintot nyert 20 lakóközösség a pályázaton. Emellett a társasházaknak nyújtható kamattámogatás sem elhanyagolható, hiszen a törvényi előírásokat teljesítő felújítási alap képzése esetén a közös tulajdonrészek felújítására felvett hitelekhez a kölcsön futamidejének (minimum 1 év, maximum 15) első öt évében 70%, a 6-10 évben 35% mértékű állami kamattámogatás érhető el. Továbbá a kedvező kamatozású megtakarítási lehetőségek mellett a hitelintézet számlanyitási akcióval várja a társasházakat.

Társasházi számlacsomagok

Társasházi Mini számlacsomag
• Alacsony havidíj
• Havidíjmentes OTP internetbanki szolgáltatás
• Havidíjmentes számlakontroll szolgáltatás
• Havonta 5 átutalásnál kevesebbet teljesítő ügyfelek számára kedvező kondíciók

Társasházi Maxi számlacsomag
• Kedvező átutalási díjak
• Havidíjmentes OTP internetbanki szolgáltatás
• Havidíjmentes számlakontroll szolgáltatás
• Havonta legalább 5-6 étutalást teljesítő ügyfelek számára kedvező kondíciók

Ha a társasház hitelesített elektronikus bankszámlakivonatot igényel számlájához, ami egy biztonságos és kényelmes megoldás a számlakivonat nyilvántartásához, akkor egy „Mini" számlacsomag csupán havonta 527 forintos díjjal jár, ami egy kifejezetten kedvező ajánlat. 

A különböző elektronikus szolgáltatások közül talán a legtöbbek által használt internetbank segítségével kényelmesen és könnyedén intézheti a társasház kezelője a lakóközösség pénzügyeit, a nagyszámú tranzakciók kezeléséhez igénybe veheti az Electra Terminált, de lehetősége van csoportos beszedési megbízás beállítására is a rendszeres közüzemi számlák rendezésére, amely jóval olcsóbb a postai sárga csekk díjánál.

Felújítások és fejlesztések
Ma már gyakorlatilag kulcskérdés a lakóközösségek szempontjából, hogy mikor lehetséges felújítani lakókörnyezetüket, hogyan és milyen módon tudják finanszírozni a műszaki korszerűsítést, illetve milyen pénzügyi megoldásokat tudnak kínálni a közös rendeltetésű és a saját tulajdonú helyiségek felújítására. 

Az OTP Bank kedvező finanszírozási megoldásokat kínál, melyhez lehetőség szerint segít állami és önkormányzati forrásokat is becsatornázni. A felújítások következtében kellemesebb lakókörnyezetben élhetnek a lakók, nő az ingatlanok forgalmi értéke, jelentős energia-megtakarítással számolhatnak, illetve csökkennek a közüzemi költségek is. A bank lehetőséget nyújt ingatlanfedezet nélküli hitelre meglévő lakás-előtakarékossági szerződés engedményezése mellett, vagy anélkül is. Továbbá lehetőség van piaci kamatozású hitel igénylésére, nem közös (magán) tulajdon vagy felújítási alapképzés jogszabályi feltételek hiánya esetén.


További híreink
 
Egy társasház, két épület, lekötött betét és lakáskassza - Gazdálkodhatnak külön? 2022. január 26.
Ket_tarsashaz.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Személyes online tanácsadás dr. Bék Ágnessel - Így segít tagjainak a TTOE 2022. január 25.
TTOE.jpgA Coviddal kapcsolatos korlátozások miatt számos THT-TTOE konferencia időpontját kellett megváltoztatni és voltak olyanok is, melyeket nem is sikerült megtartani. Ez érintette a budapesti rendezvényeket és az országos konferenciasorozat állomásait is. A szakmai konzultációk iránti igény azonban tovább emelkedett, amit a THT honlap "Kérdést teszek fel" rovatába érkező megkeresések növekvő száma is jelez számunkra.
THT életműdíj: - Szabó Ferenc 2022. január 24.
Szaboferenc.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
	http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Három új zöld pályázatot írt ki a Józsefvárosi Önkormányzat 2022. január 24.
Jozsefvaros_balkonzoldites.jpgGangzöldítésre, árnyékolásra és homlokzatzöldítésre is pályázhatnak társasházak és lakásszövetkezetek 2022. február 28-ig. A város szívében minden zöldfelület felértékelődik. 2021-es zöld udvar és komposztláda pályázatatok ezeknek az értékes zöldfelületeknek a növeléséhez, a józsefvárosi klímavédekezéshez járultak hozzá.
TTOE-UIPI hírek - Elutasították az épületek energiahatékonyságáról szóló uniós törvénytervezetet 2022. január 21.
EPBD.jfifNovember 24-én kaptuk a hírt a UIPI főtitkárától, miszerint kezébe került az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (Energy Performance of Buildings Directive - EPBD) véglegesnek tűnő, kiszivárogtatott változata, amely komoly aggodalomra adott okot. A szervezet azonnal cselekedni kezdett: hozzálátott a szöveg elemzéséhez, illetve az EU energiaügyi biztosának kabinetjével folytatott eszmecserét követően egyeztetett a tagsággal a legfőbb aggályokat illetően, és lépéseket sürgetett nemzeti szinten is. Végül a Szabályozási Ellenőrző Testület (RSB) szakértői elutasították a revíziót, amely értesüléseink szerint már második alkalommal fordult elő.
Szankcionálható-e az aki nem rendeltetésszerűen használja a szelektív kukákat? 2022. január 20.
szelektiv_hulladek.JPGA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Hajnali háromkor meeting, home office-ban – A szomszéd is szót kap? 2022. január 18.
homeoffice.jfifAlapvetésként leszögezhetjük, hogy a társasházi lakások nem irodának épültek, ezért a laza home office elnevezés a mindennapokban jelenthet feszültségforrást. A nemzetközi cégeknél például természetes, hogy különböző időzónában „meetingelnek" egymással a munkatársak, amit a szomszéd kihangosítva élvezhet hajnali háromkor.
THT életműdíj - Lökkös Judit 2022. január 17.
Lokkosjudit.pngA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
TTOE-UIPI hírek - Nehézségek , sikerek és tanulságok 2022. január 14.
UIPI_logo.pngA francia környezetvédelmi politika meghatározó eleme az üvegházhatású gázok emissziójának mérséklése, valamint a fosszilis és nukleáris energiahordozók megújulókkal való minél nagyobb arányú kiváltása. (Franciaország egyike az atomenergiától leginkább függő országoknak.)
A karbonsemlegességi célok eléréséhez vezető úton a francia kormányzat is kiemelt figyelmet fordít az ország épületállományának széndioxid kibocsátására.
A következő összefoglaló - kitekintésként - a francia lakásokat érintő intézkedéseket, illetve a legújabb jogszabályi változásokat veszi sorra azok problémáival és várható előnyeivel.
Közös területen, magánszemély által kihelyezett kamera működik - Leszereltethetjük? 2022. január 13.
kamera.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Szankciókkal fenyegeti a Kormányhivatal a közös képviselőket - A TTOE a Miniszterelnökséghez fordult 2022. január 11.
Villanyora.jfifMeglepetten olvasták a közös képviselők/társasházkezelők a kormányhivatalok által az elmúlt napokban küldött tájékoztatót, melyben jelzik, szankcionálnák a rezsicsökkentési tájékoztató kihelyezésével kapcsolatos -sok esetben kivitelezhetetlen - teendők elmulasztását. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete, Dr. Gulyás Gergely Minisztelelnökséget vezető miniszterhez fordult a tájékoztató felülvizsgálása érdekében.
Kisebbségbe kerültünk a társasházban – Tűrjünk vagy harcoljunk? 2022. január 11.
tarsashaz_tarsasjatek.jpgKomoly konfliktushelyzet alakult ki egy budapesti társasházban. Az egyik tulajdonos, egy életmód orvos, aki rendelőt nyitott a házban, fokozatosan vásárolta fel az ingatlanokat, s ma már szinte csak az általa jóváhagyott dolgok történhetnek az épületben.
Könnyebb lesz a személyi adatokkal és a közművekkel kapcsolatos ügyintézés 2022. január 10.
lakcimkartya.jfifAz Országgyűlés november 9-én fogadta el az adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetésével, továbbá az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt. (Ennek ismeretében a közgyűlési meghívók kiküldése előtt érdemes frissíteni az adatokat.)
THT életműdíj - Mészáros Ernő 2022. január 7.
Meszaroserno.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Az önkormányzat „extra” dokumentumokat kér a közös költség befizetéséhez - Kötelezhet erre? 2022. január 6.
beszamolo.jfifA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Bejött a THT arculatváltása és tartalombővítése 2022. január 4.
tht_logo.jpgA 2000-ben alapított THT húsz év után 2020 decemberében új arculattal lepte meg olvasóit. A friss, letisztult stílus dinamikus megjelenést kölcsönzött a lapnak és az elmúlt egy év visszajelzései alapján elmondhatjuk, osztatlan szimpátiát váltott ki előfizetőink körében, akik tartalmi újításainkra is pozitívan reagáltak.
Eltűnt banki kivonatokkal átvett háznál ki fizeti a pótlás költségeit? 2022. január 3.
Ki_fizet.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
A lakásból utcára dobott tárgyak által okozott kárért is a tulajdonos vonható felelősségre - Az eloltott tüzet is jelentsük a tűzoltóknak! 2021. december 28.
112.jfifA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovatában a karácsonyi és szilveszteri időszak veszélyforrásainak áttekintése során ismét szóba kerültek a tűzvédelemmel kapcsolatos teendők. Nagy Csaba a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője több olyan szabálytalanságot is felsorolt, melyek elkerülése nem csak a saját biztonságunk, hanem a házban lakók biztonsága érdekében is fontos.
Változások a THT rendezvényeken 2022-ben 2021. december 27.
thtkonferencia.jpgA meglehetősen zaklatott elmúlt két év tapasztalatainak figyelembevételével a THT és a TTOE összeállította 2022. évi rendezvénytervét, melyet az alábbiakban osztunk meg olvasóinkkal - azokkal a szervezési információkkal együtt, melyek mindannyiunkat segítenek majd abban, hogy a jogszabályok betartásával, biztonságosan találkozhassunk egymással konferenciáinkon.
Megjelent a THT decemberi száma 2021. december 21.
THT_szaklap_2021-12_dec.pngMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2021. decemberi száma, mely a napokban lesz a postaládákban azoknál, akik a print előfizetéssel rendelkeznek. Ők és akik online, vagy eHÁZ-as verzióban fizettek elő, már azonnal olvashatják a szaklapot.
(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva