background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

A társasház lakóinak is joguk van az ingyen energiához!
Megvalósultak a fejlesztési célok
2021. november 29.
 
pv_napenergia_logo.pngEgy évvel ezelőtt jelent meg a THT szaklapban az a cikk, amelyben ismertettük - egy magyar technológiai innovációnak köszönhetően - a hazai társasházi lakásoknak is elérhető, a társasházra szerelt napelemes rendszer által termelt villamos energia elérésének lehetőségét.
 
Nem ismeretlen gyakorlat a társasházakra napelemes rendszert szerelni, hiszen az országban vannak olyan ingatlanok, ahol a közös terek világítását, a felvonó-, szellőző rendszer működéséhez szükséges áramot napenergiából állítják elő.

Akkor miben különbözik a fent említett innováció?

Abban több az előzőtől, hogy az épületbe szintenként szerelt elosztó egységeken keresztül a lakások számára is elérhetővé teszi a 'zöld, ingyen' áramot. Most zárult le a próbaüzem második éve, melynek alapján elmondhatjuk, hogy a kitűzött fejlesztési célt elértük!" - mondta Prohászka Rajmund, a technológiát kifejlesztő EnergoSys Zrt. tanácsadója. Győrben, az Építők 105 Lakásszövetkezetnél, a Bartók Béla úton egy 105 lakásos társasházban került kialakításra AEG napelemekből - a PV Napenergia Kft. kivitelezésében - ez a mintaprojekt.

pv_tarsashaz.png
A kész napelemes rendszer


• A hét lépcsőház elektromos betáplálását három fogyasztásmérőre vontuk össze. Ezzel a megtermelt villamos energia optimalizált elosztása hatékonyabbá vált.
 
• A villamos energia lakásonkénti fogyasztását óránként 3 alkalommal, vezeték nélküli (LO-RA) rendszerrel olvassuk le.

• A központi szerver rögzíti a fogyasztást.

• Az akár fogysztónkénti limit (qvóta) érték lakásonként beállítható, a rendszer algoritmusa szerint a fogyasztók le- és visszakapcsolhatók. Így az is megoldható, hogy a rendszer kezelője a limitérték elérésekor (vagy például a közös költség
nem fizetésekor) a fogyasztót automatikusan lekapcsoltassa.

• A technika révén megoldódik az a jogi kérdés is, hogy miként vehető igénybe az egyes lakástulajdonos-társak saját felhasználására a társasház tetején elhelyezett, osztatlan közös tulajdonból származó villamos energia.

Ezzel a tulajdonosok, és maga a közösség is nyer, hiszen csökken a lakások rezsiköltsége, valamint környezetbarát módon előállított villamos energiát használhatnak, és jelentősen növeli a társasházi lakások értékét.

A lakásszövetkezet, vagy társasház a tulajdonában lévő napelemes rendszerrel előállított áramot elosztó digitális vezérlő technológiával elérheti, hogy az épületben az összes fogyasztott szolgáltatói villamosenergia költsége évente 50-70 százalékkal csökkenjen, és ehelyett hasonló mértékű 'zöld áramot' juttat a rendszerhez csatlakozó fogyasztóknak. Kezelni tudja az alkalmazást elősegítő tároló egységek (akkumulátorok) működését, így a lakókat az energiaártól nagymértékben függetleníteni tudja. Ezzel a lakások villamosenergia számlája komoly mértékben csökken, a közös költségek energiahányada pedig gyakorlatilag megszűnik.

pv_doboz.png
Az új fejlesztésű ESY-GREN vezérlődoboz


A közeljövőben várható, hogy az Energiaközösségek létrehozásáról készülő rendelet ezen változásokat tovább finomítja, általánossá teszi.

A napelemes rendszer az első évben 60.800 kWh-t, a második évben - a magasabb napsütéses órák miatt - 61.710 kWh-t, két év alatt összesen 122.510 kWh villamosenergiát állított elő. Ez teljes mértékben fedezte a közös villamosenergia költséget, aminek korábbi éves átlaga 5425 kWh volt (217.000 Ft/év), valamint a lakások energiafogyasztásának átlag több mint 50,6%-át, ami 2 év alatt 1.167 kWh, 44.680 Ft (23.340 Ft/év) volt. 

A társasház 'zöld energia' előállítása 2 év alatt 4.900.420 Ft volt!

Azon túl, hogy gazdaságos a működés, a napelemes rendszer eddig 42.870 kg széndioxidot takarított meg a légkörünk számára, amit 819 db kifejlett fa tudna megkötni! Végre jelentős lépést lehet tenni a társasházak energiahatékony működésében a szigetelésen túl is!

Ha Ön is lehetőséget lát a Napenergia Elosztó rendszerben, keresse a PV Napenergiát! Projektmenedzserünk készséggel áll a rendelkezésére:

Telefon: 06 46 780 070
E-mail: info@pvnapenergia.hu


További híreink
 
Egy társasház, két épület, lekötött betét és lakáskassza - Gazdálkodhatnak külön? 2022. január 26.
Ket_tarsashaz.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Személyes online tanácsadás dr. Bék Ágnessel - Így segít tagjainak a TTOE 2022. január 25.
TTOE.jpgA Coviddal kapcsolatos korlátozások miatt számos THT-TTOE konferencia időpontját kellett megváltoztatni és voltak olyanok is, melyeket nem is sikerült megtartani. Ez érintette a budapesti rendezvényeket és az országos konferenciasorozat állomásait is. A szakmai konzultációk iránti igény azonban tovább emelkedett, amit a THT honlap "Kérdést teszek fel" rovatába érkező megkeresések növekvő száma is jelez számunkra.
Időzített erkélyek – Korláttal együtt zuhannak az utcára az áldozatok 2022. január 25.
erkely_1.jpgA belvárosi öreg épületekben lakókat vidéken és a fővárosban is érzékenyen érintik az olyan tragédiák, amikor statikai problémák miatt bekövetkező balesetben életét veszti egy lakó.
Ennek ellenére kevés lakóközösség áldoz arra, hogy bevizsgáltassa és kijavíttassa a hibákat, ezért csak idő kérdése, hogy máshol is bekövetkezzen egy hasonló drámai esemény.
	http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
THT életműdíj: - Szabó Ferenc 2022. január 24.
Szaboferenc.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Három új zöld pályázatot írt ki a Józsefvárosi Önkormányzat 2022. január 24.
Jozsefvaros_balkonzoldites.jpgGangzöldítésre, árnyékolásra és homlokzatzöldítésre is pályázhatnak társasházak és lakásszövetkezetek 2022. február 28-ig. A város szívében minden zöldfelület felértékelődik. 2021-es zöld udvar és komposztláda pályázatatok ezeknek az értékes zöldfelületeknek a növeléséhez, a józsefvárosi klímavédekezéshez járultak hozzá.
TTOE-UIPI hírek - Elutasították az épületek energiahatékonyságáról szóló uniós törvénytervezetet 2022. január 21.
EPBD.jfifNovember 24-én kaptuk a hírt a UIPI főtitkárától, miszerint kezébe került az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (Energy Performance of Buildings Directive - EPBD) véglegesnek tűnő, kiszivárogtatott változata, amely komoly aggodalomra adott okot. A szervezet azonnal cselekedni kezdett: hozzálátott a szöveg elemzéséhez, illetve az EU energiaügyi biztosának kabinetjével folytatott eszmecserét követően egyeztetett a tagsággal a legfőbb aggályokat illetően, és lépéseket sürgetett nemzeti szinten is. Végül a Szabályozási Ellenőrző Testület (RSB) szakértői elutasították a revíziót, amely értesüléseink szerint már második alkalommal fordult elő.
Szankcionálható-e az aki nem rendeltetésszerűen használja a szelektív kukákat? 2022. január 20.
szelektiv_hulladek.JPGA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Hajnali háromkor meeting, home office-ban – A szomszéd is szót kap? 2022. január 18.
homeoffice.jfifAlapvetésként leszögezhetjük, hogy a társasházi lakások nem irodának épültek, ezért a laza home office elnevezés a mindennapokban jelenthet feszültségforrást. A nemzetközi cégeknél például természetes, hogy különböző időzónában „meetingelnek" egymással a munkatársak, amit a szomszéd kihangosítva élvezhet hajnali háromkor.
THT életműdíj - Lökkös Judit 2022. január 17.
Lokkosjudit.pngA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
TTOE-UIPI hírek - Nehézségek , sikerek és tanulságok 2022. január 14.
UIPI_logo.pngA francia környezetvédelmi politika meghatározó eleme az üvegházhatású gázok emissziójának mérséklése, valamint a fosszilis és nukleáris energiahordozók megújulókkal való minél nagyobb arányú kiváltása. (Franciaország egyike az atomenergiától leginkább függő országoknak.)
A karbonsemlegességi célok eléréséhez vezető úton a francia kormányzat is kiemelt figyelmet fordít az ország épületállományának széndioxid kibocsátására.
A következő összefoglaló - kitekintésként - a francia lakásokat érintő intézkedéseket, illetve a legújabb jogszabályi változásokat veszi sorra azok problémáival és várható előnyeivel.
Közös területen, magánszemély által kihelyezett kamera működik - Leszereltethetjük? 2022. január 13.
kamera.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Szankciókkal fenyegeti a Kormányhivatal a közös képviselőket - A TTOE a Miniszterelnökséghez fordult 2022. január 11.
Villanyora.jfifMeglepetten olvasták a közös képviselők/társasházkezelők a kormányhivatalok által az elmúlt napokban küldött tájékoztatót, melyben jelzik, szankcionálnák a rezsicsökkentési tájékoztató kihelyezésével kapcsolatos -sok esetben kivitelezhetetlen - teendők elmulasztását. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete, Dr. Gulyás Gergely Minisztelelnökséget vezető miniszterhez fordult a tájékoztató felülvizsgálása érdekében.
Kisebbségbe kerültünk a társasházban – Tűrjünk vagy harcoljunk? 2022. január 11.
tarsashaz_tarsasjatek.jpgKomoly konfliktushelyzet alakult ki egy budapesti társasházban. Az egyik tulajdonos, egy életmód orvos, aki rendelőt nyitott a házban, fokozatosan vásárolta fel az ingatlanokat, s ma már szinte csak az általa jóváhagyott dolgok történhetnek az épületben.
Könnyebb lesz a személyi adatokkal és a közművekkel kapcsolatos ügyintézés 2022. január 10.
lakcimkartya.jfifAz Országgyűlés november 9-én fogadta el az adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetésével, továbbá az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt. (Ennek ismeretében a közgyűlési meghívók kiküldése előtt érdemes frissíteni az adatokat.)
THT életműdíj - Mészáros Ernő 2022. január 7.
Meszaroserno.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Az önkormányzat „extra” dokumentumokat kér a közös költség befizetéséhez - Kötelezhet erre? 2022. január 6.
beszamolo.jfifA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Idén is kiírták az Év Tetője Nívódíj Pályázatot 2022. január 5.
evtetoje.jfifAz Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) idén is meghirdeti a közel 30 éves múltra visszatekintő "Év tetője nívódíj pályázat"-ot. A THT az épület közös képviselőjét is díjazza, ezért bízunk abban, hogy olvasóink és előfizetőink is pályáznak, amennyiben házuk teteje a pályázatban kiírt módon újult meg.
Bejött a THT arculatváltása és tartalombővítése 2022. január 4.
tht_logo.jpgA 2000-ben alapított THT húsz év után 2020 decemberében új arculattal lepte meg olvasóit. A friss, letisztult stílus dinamikus megjelenést kölcsönzött a lapnak és az elmúlt egy év visszajelzései alapján elmondhatjuk, osztatlan szimpátiát váltott ki előfizetőink körében, akik tartalmi újításainkra is pozitívan reagáltak.
Eltűnt banki kivonatokkal átvett háznál ki fizeti a pótlás költségeit? 2022. január 3.
Ki_fizet.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
A lakásból utcára dobott tárgyak által okozott kárért is a tulajdonos vonható felelősségre - Az eloltott tüzet is jelentsük a tűzoltóknak! 2021. december 28.
112.jfifA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovatában a karácsonyi és szilveszteri időszak veszélyforrásainak áttekintése során ismét szóba kerültek a tűzvédelemmel kapcsolatos teendők. Nagy Csaba a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője több olyan szabálytalanságot is felsorolt, melyek elkerülése nem csak a saját biztonságunk, hanem a házban lakók biztonsága érdekében is fontos.
(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva