background image

Hírek Konferenciák THT előfizetés Archívum THT szakmai díjak Érdekképviseletek Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések Impresszum Kapcsolat

   

   

   

   

A társasház lakóinak is joguk van az ingyen energiához!
Megvalósultak a fejlesztési célok
2021. november 29.
 
pv_napenergia_logo.pngEgy évvel ezelőtt jelent meg a THT szaklapban az a cikk, amelyben ismertettük - egy magyar technológiai innovációnak köszönhetően - a hazai társasházi lakásoknak is elérhető, a társasházra szerelt napelemes rendszer által termelt villamos energia elérésének lehetőségét.
 
Nem ismeretlen gyakorlat a társasházakra napelemes rendszert szerelni, hiszen az országban vannak olyan ingatlanok, ahol a közös terek világítását, a felvonó-, szellőző rendszer működéséhez szükséges áramot napenergiából állítják elő.

Akkor miben különbözik a fent említett innováció?

Abban több az előzőtől, hogy az épületbe szintenként szerelt elosztó egységeken keresztül a lakások számára is elérhetővé teszi a 'zöld, ingyen' áramot. Most zárult le a próbaüzem második éve, melynek alapján elmondhatjuk, hogy a kitűzött fejlesztési célt elértük!" - mondta Prohászka Rajmund, a technológiát kifejlesztő EnergoSys Zrt. tanácsadója. Győrben, az Építők 105 Lakásszövetkezetnél, a Bartók Béla úton egy 105 lakásos társasházban került kialakításra AEG napelemekből - a PV Napenergia Kft. kivitelezésében - ez a mintaprojekt.

pv_tarsashaz.png
A kész napelemes rendszer


• A hét lépcsőház elektromos betáplálását három fogyasztásmérőre vontuk össze. Ezzel a megtermelt villamos energia optimalizált elosztása hatékonyabbá vált.
 
• A villamos energia lakásonkénti fogyasztását óránként 3 alkalommal, vezeték nélküli (LO-RA) rendszerrel olvassuk le.

• A központi szerver rögzíti a fogyasztást.

• Az akár fogysztónkénti limit (qvóta) érték lakásonként beállítható, a rendszer algoritmusa szerint a fogyasztók le- és visszakapcsolhatók. Így az is megoldható, hogy a rendszer kezelője a limitérték elérésekor (vagy például a közös költség
nem fizetésekor) a fogyasztót automatikusan lekapcsoltassa.

• A technika révén megoldódik az a jogi kérdés is, hogy miként vehető igénybe az egyes lakástulajdonos-társak saját felhasználására a társasház tetején elhelyezett, osztatlan közös tulajdonból származó villamos energia.

Ezzel a tulajdonosok, és maga a közösség is nyer, hiszen csökken a lakások rezsiköltsége, valamint környezetbarát módon előállított villamos energiát használhatnak, és jelentősen növeli a társasházi lakások értékét.

A lakásszövetkezet, vagy társasház a tulajdonában lévő napelemes rendszerrel előállított áramot elosztó digitális vezérlő technológiával elérheti, hogy az épületben az összes fogyasztott szolgáltatói villamosenergia költsége évente 50-70 százalékkal csökkenjen, és ehelyett hasonló mértékű 'zöld áramot' juttat a rendszerhez csatlakozó fogyasztóknak. Kezelni tudja az alkalmazást elősegítő tároló egységek (akkumulátorok) működését, így a lakókat az energiaártól nagymértékben függetleníteni tudja. Ezzel a lakások villamosenergia számlája komoly mértékben csökken, a közös költségek energiahányada pedig gyakorlatilag megszűnik.

pv_doboz.png
Az új fejlesztésű ESY-GREN vezérlődoboz


A közeljövőben várható, hogy az Energiaközösségek létrehozásáról készülő rendelet ezen változásokat tovább finomítja, általánossá teszi.

A napelemes rendszer az első évben 60.800 kWh-t, a második évben - a magasabb napsütéses órák miatt - 61.710 kWh-t, két év alatt összesen 122.510 kWh villamosenergiát állított elő. Ez teljes mértékben fedezte a közös villamosenergia költséget, aminek korábbi éves átlaga 5425 kWh volt (217.000 Ft/év), valamint a lakások energiafogyasztásának átlag több mint 50,6%-át, ami 2 év alatt 1.167 kWh, 44.680 Ft (23.340 Ft/év) volt. 

A társasház 'zöld energia' előállítása 2 év alatt 4.900.420 Ft volt!

Azon túl, hogy gazdaságos a működés, a napelemes rendszer eddig 42.870 kg széndioxidot takarított meg a légkörünk számára, amit 819 db kifejlett fa tudna megkötni! Végre jelentős lépést lehet tenni a társasházak energiahatékony működésében a szigetelésen túl is!

Ha Ön is lehetőséget lát a Napenergia Elosztó rendszerben, keresse a PV Napenergiát! Projektmenedzserünk készséggel áll a rendelkezésére:

Telefon: 06 46 780 070
E-mail: info@pvnapenergia.hu


További híreink
 
Számviteli bizonylat közös költségről 2022. augusztus 12.
Dijbekero.jpgA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink mukánját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
THT Energiahatékonysági díj: Takácsné Závodi Hajnalka 2022. augusztus 11.
Takacsne-Zavodi_net.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Újabb társasházakra vonatkozó rendelet: könnyítik a társasházi napelem és napkollektor telepítést 2022. augusztus 10.
Napelem_tarsoshazon.jpgA Magyar Közlöny augusztus 9-én megjelent, 2022. évi 133. számában foglalt rendelet szerint a háború ideje alatt a társasházak már 75%-os többséggel megszavazhatják a közös területekre telepíthető napelemet, vagy napkollektort.
http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Ezek a leggyakoribb kérdések a rezsicsökkentett áramfelhasználásra vonatkozóan 2022. augusztus 10.
Villanyoraallas.jpgA rezsicsökkentési részletszabályok ugyan igyekeznek lefedni a számtalan áramvételezési formából fakadó variációs lehetőséget, de ezek, felhasználók általi értelmezése természetesen a szokott módon történik vagyis - mint minden szabályt - ezt is úgy próbáljuk olvasni, ahogy az számunkra a legkedvezőbb.
Kibertámadás érte a rádiós méróóraszolgáltatót 2022. augusztus 9.
kibertamadas.jpegAz ista Magyarország rádiós vízóráinak adatszolgáltatása jelenleg áll, nem tudni, hogy milyen adatokhoz fértek hozzá a támadók, illetve azt sem, hogy mikor áll helyre a szolgáltatás.
https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO

 
15 + 1 ok, hogy miért a legjobb választás a WEBHÁZMESTER ha egyszeres vagy kettős társasházi könyvelési rendszert keres. Ráadásul most kedvezményt ad a CLOUD szolgáltatására az egyik legrégebben piacon lévő társasházkezelő szoftver (x) 2022. július 14.
Webhazmester_Grafika.pngKíváncsiak voltunk, hogy mit tud a WEBHÁZMESTER, ezért felkértünk néhány tapasztalt szakértőt, hogy teszteljék és hasonlítsák össze más, hazai társasházkezelő szoftverekkel a programot.
Mennyi időbe telik és milyen költségekkel jár egy társasház alapítása? 2022. augusztus 9.
Tarsashazalapitas.jpgSok társasházban régóta esedékes, de folyton halogatott feladat az alapító okirat módosítása, ami most a rezsicsökkentett energiaárak optimalizált igénybevétele kapcsán is aktuálissá válhat. A tisztánlátás érdekében a misztikus ködbe vesző költségek és a megoldandó feladatok átlátható összefoglalására kértük Dr. Kiss Balázs Károly ügyvédet, a THT jogi szakértőjét.
Társasházi Percek - THT Podcast: Alulbiztosított társasházak 2022. augusztus 9.
podcast2.pngVendégünk Karácsony András, az ERIX Kft. kárrendezési szakértője, akivel a társasházi biztosítások sajátosságairól és az alulbiztosítottság kérdéséről beszélgettünk: hány társasházat érint ez ma Magyarországon, milyen kockázatokat hordoz a jelenség és mit lehet tenni ellene?
Az eHáz válasza a KATA és a rezsicsökkentés átszabására - Mostantól az eHÁZ összes funkcióját és fejlesztését tartalmazó eHÁZ CLASSIC csomag 90 Ft + ÁFA áron érhető el! 2022. augusztus 2.
ehaz-600x363.jpgAugusztus 1-jétől minden eHÁZ BASIC csomag automatikusan a CLASSIC-ra bővül, új előfizetők pedig 90 Ft + ÁFA / albetét díjon szerződhetnek az eHÁZ-ra.
Augusztus 15-ig ezeket a nyilatkozatokat kell beküldeniük a társasházaknak, lakásszövetkezetnek 2022. augusztus 9.
MVM_urlap.pngA rezsicsökkentési részletszabályok (217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelet) tisztázták, hogy a társasházak és lakásszövetkezetek miként vehetik igénybe a kedvezményes tarifákat. Ehhez az MVM Next honlapján lévő nyilatkozatokat kell beküldeniük augusztus 15-ig. 
Mikor tekinthető magánszemélynek a társasház? - Itt a Pénzügyminisztérium válasza a TTOE-nek 2022. augusztus 8.
Penzugyminiszterium.jpgA NAV 28. számú, "Társasházak adózása 2022" című, januári információs füzete több helyen is rögzíti, hogy a társasházak magánszemélynek tekintendők, ezért dr. Bék Ágnes alapító elnök és dr. Gyárfás Róbert elnök, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) nevében július 14-én Varga Mihály pénzügyminiszterhez fordult annak tisztázása érdekében, hogy az új Kata törvény alapján a társasházak befogadhatnak-e számlát katás vállalkozóktól.
Állami közfeladattá vált a rezsicsökkentett árú áram- és földgáz szolgáltatás biztosítása 2022. augusztus 7.
Rezsicsokkentes_uj.jfifAugusztus 5-én, a Magyar Közlöny 132. számában jelent meg a 289/2022. (VIII. 5.) számú rendelet, mely kimondja, hogy a kormány az elérhető árú villamos energia és földgáz ellátás biztosítására „rezsivédelmi szolgáltatást" nyújt az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő felhasználók számára, amit állami közfeladatként biztosít.
Új információk az áram- és gázszámlán 2022. augusztus 7.
Szamlakep2.pngAz augusztus 5-én megjelent 132. Magyar Közlöny a 289/2022. (VIII. 5.) kormányrendelet mellett - mely az állami közszolgáltatássá váló reszicsökkentett árú áram- és gázszolgáltatásról rendelkezik - tartalmazza 288/2022. (VIII. 5.) Korm. rendeletet is, ami az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló törvény eltérő alkalmazásáról szól.
Az év pályázati guru közös képviselője 2022. augusztus 5.
Sandor-csalad.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Újabb rezsicsökkentési részletszabályok, melyek a társasházakat is érintik 2022. augusztus 4.
Kozlony130.pngAugusztus 1-én a Magyar Közlöny 130. számában a „veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló 217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelettel kapcsolatos egyes rendelkezésekről" címmel megjelent jogszabály a mikrovállalkozások, a háztartási méretű kiserőművek üzemeltetői és a társasházak számára is fontos információkat tartalmaz.
THT szakmai díjak meghosszabbított nevezési határidővel 2022. augusztus 5.
tht_szakmai_dij.jpgHa egy közös képviselő hibázik, akkor könnyen a lakóközösség és a közösségi médiumok célpontjává válik, ami akár rendjén is lenne, ha legalább tized annyit hallhatnánk arról, hogy milyen remekül végzi a munkáját és közmegbecsülésnek örvend. 
Augusztus 15-ig meghosszabbította az MVM Next a rendkívüli mérőállás diktálási időszakot! 2022. augusztus 3.
MVMNext_2.pngAz MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. és az E.ON Áramszolgáltató Kft. a 2022. augusztus 1-jei árváltozáshoz kapcsolódóan minden érintett ügyfelének lehetőséget biztosít a mérőállás bediktálására, ezért ennek határidejét augusztus 15-ig meghosszabbítják.
Turbókémények turbó-lassú megoldása 2022. augusztus 1.
Turbokemeny.jpgAmi néhány évtizede praktikusnak látszott, mára több ezer lakásban komoly gonddá válik. Az egy csőbe bekötött kazánok állapota nem egyforma, pláne, ha az évek során valaki lecserélte még a kondenzációs technológia kizárólagossága előtt szabályosan, vagy utána - netán „feketén" -, javításnak álcázva. Egy biztos: nem lehet ezekbe a kéményekbe egyidejűleg hagyományos és kondenzációs kazánokat bekötni, ami csaknem megoldhatatlan feladatot jelent, ha egy kazán ma cserére szorul.
Rendkívüli mérőállás diktálási időszak az MVM Next-nél! 2022. július 29.
MVM_NEXT.jfifMatekol az egész ország, mindenki számolgatja, belefér-e a fogyasztásával a villamos energia esetében biztosított évi 2523 kWh és a földgáz esetében rögzített évi 1729 m3-es keretbe, amit mérőpontonként rezsicsökkentett áron használhatnak fel a lakossági fogyasztók.
Mikor adózik a társasház a napelemmel megtermelt áram után? 2022. július 28.
Tarsashazi_napelem.jpgA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva