background image

Hírek Konferenciák THT előfizetés Archívum THT szakmai díjak Érdekképviseletek Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések Impresszum Kapcsolat

   

   

   

   

Idén is kiírták az Év Tetője Nívódíj Pályázatot2022. január 5.
 
evtetoje.jfifAz Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) idén is meghirdeti a közel 30 éves múltra visszatekintő "Év tetője nívódíj pályázat"-ot. A THT az épület közös képviselőjét is díjazza, ezért bízunk abban, hogy olvasóink és előfizetőink is pályáznak, amennyiben házuk teteje a pályázatban kiírt módon újult meg.
 
A PÁLYÁZAT CÉLJA
A pályázat célja az építészeti (funkcionális és esztétikai), műszaki és technológiai, valamint gazdaságossági szempontok összehangolásával tervezett és kivitelezett igényes tetők népszerűsítése, a minőségi szakmunka elismerése és felmutatása.

RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK
• A pályázaton részt vehet minden olyan belföldi és külföldi természetes és jogi személy, aki a tető építtetője, kivitelezője vagy tervezője (kivitelezővel együtt).
• Pályázni lehet minden olyan Magyarországon építés jogilag rendezett engedélyek alapján megépült lakó-, köz-, ipari vagy mezőgazdasági épület tetőjével vagy homlokzatával, mely 2020. január 1. és 2021. december 31. között került átadásra és teljesen elkészült.
• A munka jellege új építés vagy felújítás (épületegyüttes vagy nagyobb beruházás esetén műszakilag és funkcionálisan külön bírálható tető- illetve homlokzati egység) egyaránt lehet.
• A pályázó a pályázat benyújtásával elismeri, hogy a tető megvalósításában résztvevő többi fél, valamint a megrendelő és az anyaggyártó vagy forgalmazó a pályázat benyújtása ellen nem emel kifogást.
• Egy pályázó több munkával is pályázhat, melyek külön-külön önálló pályázatnak minősülnek.
• Egy épületet több kategóriában is lehet indítani, ezek szintén külön-külön pályázatnak minősülnek.
• Minden pályázatot külön-külön kell benyújtani.
• Valamennyi pályázat előzsűrizésen vesz részt. A zsűri fenntartja a jogot, hogy csak a kiválasztottakat tekintse meg személyesen.
• A pályázati díjat - 20.000 Ft + Áfa összeget pályázatonként - a pályázat benyújtásával egy időben, de legkésőbb 2022. február 15-ig át kell utalni az ÉMSZ K&H Bank 10201099-40265007 számlaszámára.
• A Bíráló Bizottság elnökének, tagjának és meghirdetett szakértőjének hozzátartozója (PTK 685/P/6), illetve munkaviszony szerinti közvetlen felettese vagy megbízottja összeférhetetlenség miatt nem nyújthat be pályázatot.
• Kizáró ok, ha a pályázó cég alkalmazottja/tulajdonosa a bíráló bizottság felkért tagja.
• A díjazott pályázatok a kiíró tulajdonába kerülnek, aki azokat összességében és részleteiben is külön ellenszolgáltatás nélkül felhasználhatja a szerzői jogra vonatkozó jogszabályok betartásával.
• A díjazott műveket vagy azok részleteit az ÉMSZ jogosult saját honlapján, kiadványaiban, illetve a szaksajtóban megjelentetni. A pályázónak - amennyiben reklám céljára a munkát nyilvánosan publikálni akarja és ebben az ÉMSZ-t is megemlíti - a reklám szövegét az ÉMSZ-szel egyeztetni kell.

A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSA
Pályázatot kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani a https://emsz.hu/ev-tetoje-2022/ oldalon keresztül. A pályázati felület 2022. január 31-én nyílik meg. A pályázatokat 2022. február 15-én 24.00 óráig lehet benyújtani, ezután a felület lezár.

FONTOSABB IDŐPONTOK
Pályázat meghirdetése: 2021. december 15.
Pályázat benyújtásának kezdete: 2022. január 31.
Pályázati határidő: 2022. február 15.
Előzsűrizés határideje: 2022. február 22.
Eredményhirdetés: 2022. május

ZSŰRI
A pályázatokat hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri bírálja el. A zsűribe a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség (IFD) két tagot delegál.

NÍVÓDÍJAK, KATEGÓRIÁK, DÍJAZÁSOK
A nívódíjak szekcióként, a kategóriadíjak, különdíjak és elismerő oklevelek kategóriánként kerülnek kihirdetésre.

Magastető szekció - „Aranykalapács" vándordíj
• agyagcserép egyszeres fedés
• agyagcserép kettős fedés
• betoncserép fedések
• természetes palafedések
• pala, zsindely fedések

Lapostető szekció - „Aranykefe" vándordíj
• bitumenes lemezes szigetelések
• műanyag lemezes szigetelések
• bevonatos szigetelések
• zöldtetők, hasznosított tetők

Fémlemezfedés szekció - „Aranykályha" vándordíj
• kiselemes lemezfedések
• korcolt fedések
• díszműbádogos munkák

Homlokzatburkolat szekció - „Aranysalejzni" vándordíj
• bádogos technikával készült homlokzat
• egyéb szerelt technikával készült homlokzat

Ácsszerkezet szekció - „Aranyszekerce" vándordíj
Tervezői különdíj - „Aranyceruza" vándordíj
Tervezői különdíj - „Aranyceruza" vándordíj

Elismerő oklevél:
• kimagasló részlet megoldásért járó elismerés
A Nívódíjas pályázók a vándordíj mellé 100.000 Ft, a kategóriadíjak 40.000 Ft pénzjutalomban részesülnek.

Pályázati kiírás  
Pályázati útmutató

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK SZEKCIÓNKÉNT

MAGASTETŐ - IRÁNYADÓ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

SZIGETELÉS - IRÁNYADÓ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

FÉMLEMEZFEDÉSEK - IRÁNYADÓ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTOK

További információ: evtetoje@emsz.hu

Fotó: eptar.hu - egy korábbi győztes magastatő kategóriában


További híreink
 
Számviteli bizonylat közös költségről 2022. augusztus 12.
Dijbekero.jpgA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink mukánját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
THT Energiahatékonysági díj: Takácsné Závodi Hajnalka 2022. augusztus 11.
Takacsne-Zavodi_net.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Újabb társasházakra vonatkozó rendelet: könnyítik a társasházi napelem és napkollektor telepítést 2022. augusztus 10.
Napelem_tarsoshazon.jpgA Magyar Közlöny augusztus 9-én megjelent, 2022. évi 133. számában foglalt rendelet szerint a háború ideje alatt a társasházak már 75%-os többséggel megszavazhatják a közös területekre telepíthető napelemet, vagy napkollektort.
http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Ezek a leggyakoribb kérdések a rezsicsökkentett áramfelhasználásra vonatkozóan 2022. augusztus 10.
Villanyoraallas.jpgA rezsicsökkentési részletszabályok ugyan igyekeznek lefedni a számtalan áramvételezési formából fakadó variációs lehetőséget, de ezek, felhasználók általi értelmezése természetesen a szokott módon történik vagyis - mint minden szabályt - ezt is úgy próbáljuk olvasni, ahogy az számunkra a legkedvezőbb.
Kibertámadás érte a rádiós méróóraszolgáltatót 2022. augusztus 9.
kibertamadas.jpegAz ista Magyarország rádiós vízóráinak adatszolgáltatása jelenleg áll, nem tudni, hogy milyen adatokhoz fértek hozzá a támadók, illetve azt sem, hogy mikor áll helyre a szolgáltatás.
https://open.spotify.com/show/6BPEuUSDIxV2wYxlnb8ZBO

 
15 + 1 ok, hogy miért a legjobb választás a WEBHÁZMESTER ha egyszeres vagy kettős társasházi könyvelési rendszert keres. Ráadásul most kedvezményt ad a CLOUD szolgáltatására az egyik legrégebben piacon lévő társasházkezelő szoftver (x) 2022. július 14.
Webhazmester_Grafika.pngKíváncsiak voltunk, hogy mit tud a WEBHÁZMESTER, ezért felkértünk néhány tapasztalt szakértőt, hogy teszteljék és hasonlítsák össze más, hazai társasházkezelő szoftverekkel a programot.
Mennyi időbe telik és milyen költségekkel jár egy társasház alapítása? 2022. augusztus 9.
Tarsashazalapitas.jpgSok társasházban régóta esedékes, de folyton halogatott feladat az alapító okirat módosítása, ami most a rezsicsökkentett energiaárak optimalizált igénybevétele kapcsán is aktuálissá válhat. A tisztánlátás érdekében a misztikus ködbe vesző költségek és a megoldandó feladatok átlátható összefoglalására kértük Dr. Kiss Balázs Károly ügyvédet, a THT jogi szakértőjét.
Társasházi Percek - THT Podcast: Alulbiztosított társasházak 2022. augusztus 9.
podcast2.pngVendégünk Karácsony András, az ERIX Kft. kárrendezési szakértője, akivel a társasházi biztosítások sajátosságairól és az alulbiztosítottság kérdéséről beszélgettünk: hány társasházat érint ez ma Magyarországon, milyen kockázatokat hordoz a jelenség és mit lehet tenni ellene?
Az eHáz válasza a KATA és a rezsicsökkentés átszabására - Mostantól az eHÁZ összes funkcióját és fejlesztését tartalmazó eHÁZ CLASSIC csomag 90 Ft + ÁFA áron érhető el! 2022. augusztus 2.
ehaz-600x363.jpgAugusztus 1-jétől minden eHÁZ BASIC csomag automatikusan a CLASSIC-ra bővül, új előfizetők pedig 90 Ft + ÁFA / albetét díjon szerződhetnek az eHÁZ-ra.
Augusztus 15-ig ezeket a nyilatkozatokat kell beküldeniük a társasházaknak, lakásszövetkezetnek 2022. augusztus 9.
MVM_urlap.pngA rezsicsökkentési részletszabályok (217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelet) tisztázták, hogy a társasházak és lakásszövetkezetek miként vehetik igénybe a kedvezményes tarifákat. Ehhez az MVM Next honlapján lévő nyilatkozatokat kell beküldeniük augusztus 15-ig. 
Mikor tekinthető magánszemélynek a társasház? - Itt a Pénzügyminisztérium válasza a TTOE-nek 2022. augusztus 8.
Penzugyminiszterium.jpgA NAV 28. számú, "Társasházak adózása 2022" című, januári információs füzete több helyen is rögzíti, hogy a társasházak magánszemélynek tekintendők, ezért dr. Bék Ágnes alapító elnök és dr. Gyárfás Róbert elnök, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) nevében július 14-én Varga Mihály pénzügyminiszterhez fordult annak tisztázása érdekében, hogy az új Kata törvény alapján a társasházak befogadhatnak-e számlát katás vállalkozóktól.
Állami közfeladattá vált a rezsicsökkentett árú áram- és földgáz szolgáltatás biztosítása 2022. augusztus 7.
Rezsicsokkentes_uj.jfifAugusztus 5-én, a Magyar Közlöny 132. számában jelent meg a 289/2022. (VIII. 5.) számú rendelet, mely kimondja, hogy a kormány az elérhető árú villamos energia és földgáz ellátás biztosítására „rezsivédelmi szolgáltatást" nyújt az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő felhasználók számára, amit állami közfeladatként biztosít.
Új információk az áram- és gázszámlán 2022. augusztus 7.
Szamlakep2.pngAz augusztus 5-én megjelent 132. Magyar Közlöny a 289/2022. (VIII. 5.) kormányrendelet mellett - mely az állami közszolgáltatássá váló reszicsökkentett árú áram- és gázszolgáltatásról rendelkezik - tartalmazza 288/2022. (VIII. 5.) Korm. rendeletet is, ami az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló törvény eltérő alkalmazásáról szól.
Az év pályázati guru közös képviselője 2022. augusztus 5.
Sandor-csalad.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Újabb rezsicsökkentési részletszabályok, melyek a társasházakat is érintik 2022. augusztus 4.
Kozlony130.pngAugusztus 1-én a Magyar Közlöny 130. számában a „veszélyhelyzet ideje alatt az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló 217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelettel kapcsolatos egyes rendelkezésekről" címmel megjelent jogszabály a mikrovállalkozások, a háztartási méretű kiserőművek üzemeltetői és a társasházak számára is fontos információkat tartalmaz.
THT szakmai díjak meghosszabbított nevezési határidővel 2022. augusztus 5.
tht_szakmai_dij.jpgHa egy közös képviselő hibázik, akkor könnyen a lakóközösség és a közösségi médiumok célpontjává válik, ami akár rendjén is lenne, ha legalább tized annyit hallhatnánk arról, hogy milyen remekül végzi a munkáját és közmegbecsülésnek örvend. 
Augusztus 15-ig meghosszabbította az MVM Next a rendkívüli mérőállás diktálási időszakot! 2022. augusztus 3.
MVMNext_2.pngAz MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. és az E.ON Áramszolgáltató Kft. a 2022. augusztus 1-jei árváltozáshoz kapcsolódóan minden érintett ügyfelének lehetőséget biztosít a mérőállás bediktálására, ezért ennek határidejét augusztus 15-ig meghosszabbítják.
Turbókémények turbó-lassú megoldása 2022. augusztus 1.
Turbokemeny.jpgAmi néhány évtizede praktikusnak látszott, mára több ezer lakásban komoly gonddá válik. Az egy csőbe bekötött kazánok állapota nem egyforma, pláne, ha az évek során valaki lecserélte még a kondenzációs technológia kizárólagossága előtt szabályosan, vagy utána - netán „feketén" -, javításnak álcázva. Egy biztos: nem lehet ezekbe a kéményekbe egyidejűleg hagyományos és kondenzációs kazánokat bekötni, ami csaknem megoldhatatlan feladatot jelent, ha egy kazán ma cserére szorul.
Rendkívüli mérőállás diktálási időszak az MVM Next-nél! 2022. július 29.
MVM_NEXT.jfifMatekol az egész ország, mindenki számolgatja, belefér-e a fogyasztásával a villamos energia esetében biztosított évi 2523 kWh és a földgáz esetében rögzített évi 1729 m3-es keretbe, amit mérőpontonként rezsicsökkentett áron használhatnak fel a lakossági fogyasztók.
Mikor adózik a társasház a napelemmel megtermelt áram után? 2022. július 28.
Tarsashazi_napelem.jpgA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva