background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Idén is kiírták az Év Tetője Nívódíj Pályázatot2022. január 5.
 
evtetoje.jfifAz Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége (ÉMSZ) idén is meghirdeti a közel 30 éves múltra visszatekintő "Év tetője nívódíj pályázat"-ot. A THT az épület közös képviselőjét is díjazza, ezért bízunk abban, hogy olvasóink és előfizetőink is pályáznak, amennyiben házuk teteje a pályázatban kiírt módon újult meg.
 
A PÁLYÁZAT CÉLJA
A pályázat célja az építészeti (funkcionális és esztétikai), műszaki és technológiai, valamint gazdaságossági szempontok összehangolásával tervezett és kivitelezett igényes tetők népszerűsítése, a minőségi szakmunka elismerése és felmutatása.

RÉSZVÉTELI FELTÉTELEK
• A pályázaton részt vehet minden olyan belföldi és külföldi természetes és jogi személy, aki a tető építtetője, kivitelezője vagy tervezője (kivitelezővel együtt).
• Pályázni lehet minden olyan Magyarországon építés jogilag rendezett engedélyek alapján megépült lakó-, köz-, ipari vagy mezőgazdasági épület tetőjével vagy homlokzatával, mely 2020. január 1. és 2021. december 31. között került átadásra és teljesen elkészült.
• A munka jellege új építés vagy felújítás (épületegyüttes vagy nagyobb beruházás esetén műszakilag és funkcionálisan külön bírálható tető- illetve homlokzati egység) egyaránt lehet.
• A pályázó a pályázat benyújtásával elismeri, hogy a tető megvalósításában résztvevő többi fél, valamint a megrendelő és az anyaggyártó vagy forgalmazó a pályázat benyújtása ellen nem emel kifogást.
• Egy pályázó több munkával is pályázhat, melyek külön-külön önálló pályázatnak minősülnek.
• Egy épületet több kategóriában is lehet indítani, ezek szintén külön-külön pályázatnak minősülnek.
• Minden pályázatot külön-külön kell benyújtani.
• Valamennyi pályázat előzsűrizésen vesz részt. A zsűri fenntartja a jogot, hogy csak a kiválasztottakat tekintse meg személyesen.
• A pályázati díjat - 20.000 Ft + Áfa összeget pályázatonként - a pályázat benyújtásával egy időben, de legkésőbb 2022. február 15-ig át kell utalni az ÉMSZ K&H Bank 10201099-40265007 számlaszámára.
• A Bíráló Bizottság elnökének, tagjának és meghirdetett szakértőjének hozzátartozója (PTK 685/P/6), illetve munkaviszony szerinti közvetlen felettese vagy megbízottja összeférhetetlenség miatt nem nyújthat be pályázatot.
• Kizáró ok, ha a pályázó cég alkalmazottja/tulajdonosa a bíráló bizottság felkért tagja.
• A díjazott pályázatok a kiíró tulajdonába kerülnek, aki azokat összességében és részleteiben is külön ellenszolgáltatás nélkül felhasználhatja a szerzői jogra vonatkozó jogszabályok betartásával.
• A díjazott műveket vagy azok részleteit az ÉMSZ jogosult saját honlapján, kiadványaiban, illetve a szaksajtóban megjelentetni. A pályázónak - amennyiben reklám céljára a munkát nyilvánosan publikálni akarja és ebben az ÉMSZ-t is megemlíti - a reklám szövegét az ÉMSZ-szel egyeztetni kell.

A PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSA
Pályázatot kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani a https://emsz.hu/ev-tetoje-2022/ oldalon keresztül. A pályázati felület 2022. január 31-én nyílik meg. A pályázatokat 2022. február 15-én 24.00 óráig lehet benyújtani, ezután a felület lezár.

FONTOSABB IDŐPONTOK
Pályázat meghirdetése: 2021. december 15.
Pályázat benyújtásának kezdete: 2022. január 31.
Pályázati határidő: 2022. február 15.
Előzsűrizés határideje: 2022. február 22.
Eredményhirdetés: 2022. május

ZSŰRI
A pályázatokat hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri bírálja el. A zsűribe a Nemzetközi Tetőfedő Szövetség (IFD) két tagot delegál.

NÍVÓDÍJAK, KATEGÓRIÁK, DÍJAZÁSOK
A nívódíjak szekcióként, a kategóriadíjak, különdíjak és elismerő oklevelek kategóriánként kerülnek kihirdetésre.

Magastető szekció - „Aranykalapács" vándordíj
• agyagcserép egyszeres fedés
• agyagcserép kettős fedés
• betoncserép fedések
• természetes palafedések
• pala, zsindely fedések

Lapostető szekció - „Aranykefe" vándordíj
• bitumenes lemezes szigetelések
• műanyag lemezes szigetelések
• bevonatos szigetelések
• zöldtetők, hasznosított tetők

Fémlemezfedés szekció - „Aranykályha" vándordíj
• kiselemes lemezfedések
• korcolt fedések
• díszműbádogos munkák

Homlokzatburkolat szekció - „Aranysalejzni" vándordíj
• bádogos technikával készült homlokzat
• egyéb szerelt technikával készült homlokzat

Ácsszerkezet szekció - „Aranyszekerce" vándordíj
Tervezői különdíj - „Aranyceruza" vándordíj
Tervezői különdíj - „Aranyceruza" vándordíj

Elismerő oklevél:
• kimagasló részlet megoldásért járó elismerés
A Nívódíjas pályázók a vándordíj mellé 100.000 Ft, a kategóriadíjak 40.000 Ft pénzjutalomban részesülnek.

Pályázati kiírás  
Pályázati útmutató

ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK SZEKCIÓNKÉNT

MAGASTETŐ - IRÁNYADÓ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

SZIGETELÉS - IRÁNYADÓ ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTOK

FÉMLEMEZFEDÉSEK - IRÁNYADÓ ÉRTÉKELÉS SZEMPONTOK

További információ: evtetoje@emsz.hu

Fotó: eptar.hu - egy korábbi győztes magastatő kategóriában


További híreink
 
Egy társasház, két épület, lekötött betét és lakáskassza - Gazdálkodhatnak külön? 2022. január 26.
Ket_tarsashaz.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Személyes online tanácsadás dr. Bék Ágnessel - Így segít tagjainak a TTOE 2022. január 25.
TTOE.jpgA Coviddal kapcsolatos korlátozások miatt számos THT-TTOE konferencia időpontját kellett megváltoztatni és voltak olyanok is, melyeket nem is sikerült megtartani. Ez érintette a budapesti rendezvényeket és az országos konferenciasorozat állomásait is. A szakmai konzultációk iránti igény azonban tovább emelkedett, amit a THT honlap "Kérdést teszek fel" rovatába érkező megkeresések növekvő száma is jelez számunkra.
Időzített erkélyek – Korláttal együtt zuhannak az utcára az áldozatok 2022. január 25.
erkely_1.jpgA belvárosi öreg épületekben lakókat vidéken és a fővárosban is érzékenyen érintik az olyan tragédiák, amikor statikai problémák miatt bekövetkező balesetben életét veszti egy lakó.
Ennek ellenére kevés lakóközösség áldoz arra, hogy bevizsgáltassa és kijavíttassa a hibákat, ezért csak idő kérdése, hogy máshol is bekövetkezzen egy hasonló drámai esemény.
	http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
THT életműdíj: - Szabó Ferenc 2022. január 24.
Szaboferenc.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Három új zöld pályázatot írt ki a Józsefvárosi Önkormányzat 2022. január 24.
Jozsefvaros_balkonzoldites.jpgGangzöldítésre, árnyékolásra és homlokzatzöldítésre is pályázhatnak társasházak és lakásszövetkezetek 2022. február 28-ig. A város szívében minden zöldfelület felértékelődik. 2021-es zöld udvar és komposztláda pályázatatok ezeknek az értékes zöldfelületeknek a növeléséhez, a józsefvárosi klímavédekezéshez járultak hozzá.
TTOE-UIPI hírek - Elutasították az épületek energiahatékonyságáról szóló uniós törvénytervezetet 2022. január 21.
EPBD.jfifNovember 24-én kaptuk a hírt a UIPI főtitkárától, miszerint kezébe került az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv (Energy Performance of Buildings Directive - EPBD) véglegesnek tűnő, kiszivárogtatott változata, amely komoly aggodalomra adott okot. A szervezet azonnal cselekedni kezdett: hozzálátott a szöveg elemzéséhez, illetve az EU energiaügyi biztosának kabinetjével folytatott eszmecserét követően egyeztetett a tagsággal a legfőbb aggályokat illetően, és lépéseket sürgetett nemzeti szinten is. Végül a Szabályozási Ellenőrző Testület (RSB) szakértői elutasították a revíziót, amely értesüléseink szerint már második alkalommal fordult elő.
Szankcionálható-e az aki nem rendeltetésszerűen használja a szelektív kukákat? 2022. január 20.
szelektiv_hulladek.JPGA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Hajnali háromkor meeting, home office-ban – A szomszéd is szót kap? 2022. január 18.
homeoffice.jfifAlapvetésként leszögezhetjük, hogy a társasházi lakások nem irodának épültek, ezért a laza home office elnevezés a mindennapokban jelenthet feszültségforrást. A nemzetközi cégeknél például természetes, hogy különböző időzónában „meetingelnek" egymással a munkatársak, amit a szomszéd kihangosítva élvezhet hajnali háromkor.
THT életműdíj - Lökkös Judit 2022. január 17.
Lokkosjudit.pngA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
TTOE-UIPI hírek - Nehézségek , sikerek és tanulságok 2022. január 14.
UIPI_logo.pngA francia környezetvédelmi politika meghatározó eleme az üvegházhatású gázok emissziójának mérséklése, valamint a fosszilis és nukleáris energiahordozók megújulókkal való minél nagyobb arányú kiváltása. (Franciaország egyike az atomenergiától leginkább függő országoknak.)
A karbonsemlegességi célok eléréséhez vezető úton a francia kormányzat is kiemelt figyelmet fordít az ország épületállományának széndioxid kibocsátására.
A következő összefoglaló - kitekintésként - a francia lakásokat érintő intézkedéseket, illetve a legújabb jogszabályi változásokat veszi sorra azok problémáival és várható előnyeivel.
Közös területen, magánszemély által kihelyezett kamera működik - Leszereltethetjük? 2022. január 13.
kamera.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Szankciókkal fenyegeti a Kormányhivatal a közös képviselőket - A TTOE a Miniszterelnökséghez fordult 2022. január 11.
Villanyora.jfifMeglepetten olvasták a közös képviselők/társasházkezelők a kormányhivatalok által az elmúlt napokban küldött tájékoztatót, melyben jelzik, szankcionálnák a rezsicsökkentési tájékoztató kihelyezésével kapcsolatos -sok esetben kivitelezhetetlen - teendők elmulasztását. A Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete, Dr. Gulyás Gergely Minisztelelnökséget vezető miniszterhez fordult a tájékoztató felülvizsgálása érdekében.
Kisebbségbe kerültünk a társasházban – Tűrjünk vagy harcoljunk? 2022. január 11.
tarsashaz_tarsasjatek.jpgKomoly konfliktushelyzet alakult ki egy budapesti társasházban. Az egyik tulajdonos, egy életmód orvos, aki rendelőt nyitott a házban, fokozatosan vásárolta fel az ingatlanokat, s ma már szinte csak az általa jóváhagyott dolgok történhetnek az épületben.
Könnyebb lesz a személyi adatokkal és a közművekkel kapcsolatos ügyintézés 2022. január 10.
lakcimkartya.jfifAz Országgyűlés november 9-én fogadta el az adatváltozás-kezelési szolgáltatás bevezetésével, továbbá az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló jogszabályt. (Ennek ismeretében a közgyűlési meghívók kiküldése előtt érdemes frissíteni az adatokat.)
THT életműdíj - Mészáros Ernő 2022. január 7.
Meszaroserno.jpgA XII. Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo keretében - 2021. szeptember 23-án - több mint 700 résztvevő tapsa kíséretében, nyolc kategóriában, tizennégyen vehették át a THT szakmai díjait. Mindannyiuktól megkérdeztük, hogy mit tartanak legnagyobb sikerüknek, legnagyobb kudarcuknak, mit tennének, ha újra kezdenék, s hogy mit tanácsolnak azoknak, akik most kezdik a szakmát.
Az önkormányzat „extra” dokumentumokat kér a közös költség befizetéséhez - Kötelezhet erre? 2022. január 6.
beszamolo.jfifA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Bejött a THT arculatváltása és tartalombővítése 2022. január 4.
tht_logo.jpgA 2000-ben alapított THT húsz év után 2020 decemberében új arculattal lepte meg olvasóit. A friss, letisztult stílus dinamikus megjelenést kölcsönzött a lapnak és az elmúlt egy év visszajelzései alapján elmondhatjuk, osztatlan szimpátiát váltott ki előfizetőink körében, akik tartalmi újításainkra is pozitívan reagáltak.
Eltűnt banki kivonatokkal átvett háznál ki fizeti a pótlás költségeit? 2022. január 3.
Ki_fizet.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
A lakásból utcára dobott tárgyak által okozott kárért is a tulajdonos vonható felelősségre - Az eloltott tüzet is jelentsük a tűzoltóknak! 2021. december 28.
112.jfifA Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovatában a karácsonyi és szilveszteri időszak veszélyforrásainak áttekintése során ismét szóba kerültek a tűzvédelemmel kapcsolatos teendők. Nagy Csaba a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője több olyan szabálytalanságot is felsorolt, melyek elkerülése nem csak a saját biztonságunk, hanem a házban lakók biztonsága érdekében is fontos.
Változások a THT rendezvényeken 2022-ben 2021. december 27.
thtkonferencia.jpgA meglehetősen zaklatott elmúlt két év tapasztalatainak figyelembevételével a THT és a TTOE összeállította 2022. évi rendezvénytervét, melyet az alábbiakban osztunk meg olvasóinkkal - azokkal a szervezési információkkal együtt, melyek mindannyiunkat segítenek majd abban, hogy a jogszabályok betartásával, biztonságosan találkozhassunk egymással konferenciáinkon.
(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva