background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Tudástár Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Beleszállt a közös képviselőkbe a Metropolitan Egyetem docense - Válaszolt a TTOE elnöke2022. május 10.
 
krapecz-tarsashaz.jpgJóhiszemű, de tudatlan, a közös képviselők által megvezetett tulajdonosokról, a költségek „közérthető" értelmezésének hiányáról - ami a szerző szerint a visszaélések egyik melegágyát jelenti - szól Krapecz Imre "A közös költség elszámolása a társasházakban" című cikke, mely a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központ Kft. honlapján jelent meg.
 
A cikk írója, aki főiskolai docens a Budapesti Metropolitan Egyetem Gazdaságtudományi Intézetében, s egyben a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központjának oktatója, olyan kutatásokra és személyes tapasztalatokra hivatkozik vaskos megállapításainak alátámasztásához, melyek nem kerültek ismertetésre az ITT olvasható írásban.
 
Az olvasottakra dr. Bék Ágnes a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) elnöke reagált, aki egy olyan szervezet vezetője, ahol - az országban egyedüliként - tulajdonosi szekció is működik:

Tisztelt Krapecz Imre Főiskolai docens úr!

A Magyar Könyvvizsgálói Kamara gondozásában megjelent és a „Közös költség elszámolása a Társasházakban" című cikkéhez, mint a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete elnöke az alábbi észrevételeket teszem:

1.) A jogszabályi fejtegetéseiben foglaltak megfelelnek az általános gyakorlatnak és a közös képviselők zömében annak megfelelően végzik a munkájukat, készítik el az éves beszámolót és az adott évre a költségvetést.

2.) Azzal is egyetértek, hogy a tulajdonosok nem teljeskörűen vesznek részt a társasház működésében, kevesen járnak el a közgyűlésekre, valamint vannak olyan tulajdonosi személyek, akik a közgyűlés munkáját megnehezítik viselkedésükkel és hozzászólásaikkal.

3.) Nem tartom azonban elfogadhatónak, hogy általánosságban a közös képviselőket/intéző bizottsági tagokat úgy tünteti fel, hogy azok mind arra törekszenek, hogy a tulajdonosokat becsapják, elsikkasszák a közös költséget és csak ártsanak a társasházaknak.

4.) Fejtegetésében azt erősíti, hogy a költségvetési tervben elfogadott - tervezett - költségek névre szólóan kerüljenek megállapításra a tulajdonosok részére és az elszámolás is így valósuljon meg. Mint tudjuk:
- a beszámoló közgyűlésen arról döntenek, hogy a tervezett költségek alapján egy tulajdoni hányadra mekkora költség jut és annak alapján hogyan alakul a közös költség mértéke
- az elszámolás során kötelezően el kell számolni a felmerült költségekről, mégpedig a Ttv. 48. §-ában foglaltaknak megfelelően a tervezett és tényleges kiadásokat költségnemenként, míg a bevételeket a tervezett és tényleges források szerint
- miután a tervezésnél nem lehet tudni, hogy egy társasházban mennyi és milyen nagyságú pl. csőtörés történik, így előfordul, hogy az arra tervezett összeg nem fedezi a tényleges kiadásokat, míg pl. lakatos munkára tervezett költségre nem kerül sor
- a gyakorlatban megvalósíthatatlan, hogy a tulajdonosok befizetési kötelezettségeit költségnemenként az elszámoláskor szétválasszuk, mivel a működés likvidításához hozzátartozik, hogy az egyik költségnemből átcsoportosításra kerüljön oda, ahol az szükségessé válik
- természetesen a tulajdonosok dönthetnek úgy, hogy a tervszámok alapján befizetett közös költség fel nem használt részét kapják vissza, vagy könyveljék a következő időszakra, azonban ez az eljárás azt jelentené, hogy a társasháznál minden elszámolást követően a „kasszában" nulla forint lenne, amely lehetetlenné teszi a biztonságos üzemeltetést

5.) Az Ön cikkében nagyon egyoldalúan és negatívan fogalmaz a közös képviselőkkel/intéző bizottsági tagokkal kapcsolatban, amelynek alátámasztására azonban csak annyit jelöl meg, hogy a kutatásai és saját tapasztalata alapján fejtette ki, hogy a közös képviselők becsapják a tulajdonosokat, „barátaiknak" adnak munkát, túlzott mértékű árajánlatokat fogadtatnak el a tulajdonosokkal stb.

Szeretnénk megismerni a tényleges kutatási eredményeket, amelyeket ebben a témakörben kapott, hiszen az segítene abban, hogy javíthassuk a közös képviselők munkájának szakmai színvonalát.

 6.) Túlzottnak tartom azt a megállapítását, hogy a közös költség nem fizetése miatt kilakoltatásokra került volna sor. Ilyen esetről nem tudok, de arról igen, hogy aki nem fizeti a közös költséget, az nem fizeti a lakására vonatkozó fűtési és áramdíjakat sem, valamint a bank felé a tartozásait. Ez az oka, hogy valakit végül kilakoltatnak az ingatlanból.

7.) Jó lenne megismerni azt is, hogy mire alapozta cikkének azt a részét, hogy a közös képviselők „manipulálják" a tulajdonosokat. A közös képviselő feladata, hogy üzemeltesse a társasházat és ennek érdekében árajánlatokat kell begyűjtenie, valamint a szakmai állásfoglalások alapján tájékoztatnia kell a tulajdonosokat azokról a feladatokról, amelyek szükségesek és elengedhetetlenek a további működéshez. Ezekre gondolt?

8.) Cikkéből az olvasható ki, hogy Ön szerint a tulajdonosok semmit nem értenek, nem érdekli őket a társasház működése, ezért ezt a hátrányt használják ki a közös képviselők/intéző bizottsági tagok.
Nem helyénvaló a tulajdonosok lenézése és „kiskorúnak" minősítése, s nem hiszem, hogy ezt alá tudná támasztani a végzett kutatása.

Szívesen vennék egy találkozót, ahol megismerhetném az Ön által írtak alátámasztására szolgáló adatokat, én pedig elmondhatnám, hogy a gyakorlatban hogyan lehet működtetni egy társasházat úgy, hogy ne kerüljön sor se megtévesztésre, se pénzügyi összeomlásra.

Megköszönöm, ha lehetőséget biztosít egy egyeztető megbeszélésre.

Üdvözlettel:
dr. Bék Ágnes 
TTOE elnök

Fotó: mkvkok.hu


További híreink
 
A társasház közös területének túlhasználata utáni bevétel elszámolása 2022. május 20.
Pinceresz.jpgA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Közgyűlések után - Tapasztalatok és újdonságok - THT-TTOE konferencia 2022. június 9. 2022. május 17.
Lurdy.jpgKét év után újra a megszokott, tervezhető közgyűlési időszak zárul május 31-én, ami azonban nem jelenti azt, hogy a felhalmozódott jogi, műszaki és együttélési problémák megoldása egyszerű feladat lett volna a közös képviselők és a lakóközösségek számára. 
A jegyzőhöz vagy a bírósághoz fordulva kényszeríthető ki hatékonyabban egy formailag és tartalmilag is kifogásolt beszámoló javítása? 2022. május 17.
Birosag_vagy_jegyzo.jpgAz előző heti kérdéssort folytatva a társasházak feletti törvényességi felügyeletet ellátó jegyzők hatáskörével foglalkozott a Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovata.
	http://www.tht.hu/index.php?mid=thtelofizetes

 
Hurrá, kész az új kapu! 2022. május 16.
Forro_csoki_kapu.jpgA legnagyobb jóindulattal is legfeljebb négy parkolóhelyről beszélhetünk. De ehhez tényleg akkora jóindulat kell, hogy az autók tulajdonosainak szinte percre kell egyeztetniük saját szokásaikat a többiek mozgásával.
Közös költség csökkentés a kertben 2022. május 16.
Esovizgyujto_osztas.jpgA költséghatékonyság az élet minden területén meghatározó szervezőelv - főképpen, ha közös tulajdonról van szó -, hiszen egy társasházban rendszerint eltérő háttérrel rendelkező lakók élnek, így a közösség akarata általában a kiadások leszorítása felé hajlik, igazodva kisebb mozgástérrel rendelkező lakókhoz. A takarékoskodásnak más oka is lehet: például a ház egy nagyobb beruházásra gyűjt, és minden fillér számít.
Mitől függ az, hogy a ház vagy a tulajdonos fizeti a duguláselhárítás költségét? 2022. május 13.
Dugulaselharitas.jpgA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Milyen fákkal, cserjékkel díszíthetjük sikeresen a társasházi kerteket? 2022. május 12.
oszlopos_torpe_pafranyfenyo.jpgMinden kert nélkülözhetetlen kelléke egy vagy több fa, és nincs ez másképpen társasházi környezetben sem, sőt a megállapítás az utcafrontokra is teljesen érvényes.
Miért szeretjük, igényeljük a fákat?
Mert nagy lombtömegükkel hatékonyan zöldítik a környezetet, árnyékot adnak, roppant hangulatos növények, és - amire elsőre nem is gondolnánk - a térkihasználásban is szerepük van, hiszen a növények közül elsősorban a fák azok, melyek magasra törnek, függőleges irányban töltik ki a teret, így a birtokot háromdimenzióssá teszik. Fákra tehát mindenképpen szükség van, legyen szó praktikus vagy esztétikai okokról. A probléma azonban az, hogy nem mindenhova lehet fát ültetni, elsősorban a méretük miatt.
Mikor kell 4/5-ös és mikor 100 %-os szavazati arány a társasház közös területének értékesítéshez? 2022. május 10.
Tetoterbeepites.jpgA házunkban ráépítéssel új lakásokat alakítana ki egy vállalkozó, aki, cserébe külső-belső tatarozást, liftfelújítást, elektromos hálózat felújítást ígért. A terv kapcsán több kérdés merül fel, melyek közül az első mindjárt az, hogy miként tudjuk eladni a tetőteret. Mikor szükséges 4/5-ös és mikor 100 %-os szavazati arány az értékesítéshez - tette fel a kérdést a Kossuth Rádió Napközben című műsorának hallgatója.
Tárolhatjuk-e szkennelve a társasház számláit és meddig kell őket megőrizni? 2022. május 9.
Szamlak_megsemmisitese.jpgA Társasházi Háztartás adózási, könyvelési tanácsadással is igyekszik segíteni előfizetőink munkáját. Az ilyen témákban érkező kérdésekre Csizmadia Szabolcs könyvvizsgáló, igazságügyi könyvszakértő válaszol.
Társasházi biztosítások – Az igazság pillanata 2022. május 6.
Kiss_tibor.jpgÉves szinten tízezreket spórolhatnának a társasházban élők, ha tisztában lennének azzal, hogyan is kell biztosítani társasházukat. Gyakori, hogy valahol kétszer is fizetnek egy-egy biztosítási szolgáltatásért, de csak egyszer kapnak térítést, mások pedig alulbiztosított épületekben élnek, ami hamis biztonságérzetet eredményez számukra.
Kötelező-e megadnom az adataimat a tulajdonosi- és lakónyilvántartáshoz? 2022. május 5.
ehaz_laptop2.pngA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Egy kazáncsere, több probléma - Ki fizeti a kéménybélelés költségeit? 2022. május 3.
Kemenybeleles.jpgA szakmai szervezetek és a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a kazánok karbantartását nyáron végeztessük, ősztől ugyanis nem fogunk szakembert találni. Közeledik tehát az az idő, amikor meg kell nézetni a berendezéseket és könnyen kiderülhet, hogy cserére van szükség, ami egy társasházban komoly problémákat vethet fel, mert 2018. óta már csak kondenzációs kazánok telepíthetők, melyek a korábbi készülékek kéményjáratába szinte biztosan nem köthetők be.
Mennyire elégedett a közös képviselő munkájával? - Így osztályozott közel 2000 tulajdonos 2022. május 2.
4-ORSZAGOSAN_mennyire_elegedett_DB.jpgAz eHÁZ, a THT és a TTOE az elmúlt év végén "Lakástulajdonosi tudatossági kérdőív"-et állított össze azzal a céllal, hogy kiderítse: mit gondolnak a magyarországi lakástulajdonosok a közös képviselet munkájáról, annak részleteiről, díjazásáról, mennyire aktívak, és ezáltal mennyire tudatosak a saját társasházukat illetően. A felmérésben szereplő nyolc kérdésre közel kétezer tulajdonos válaszolt. Az eredményeket kérdésenként feldolgozva osztjuk meg olvasóinkkal. A 4. kérdés azt vizsgálta, hogy mennyire elégedettek a tulajdonosok a közös képviselők munkájával.
Többségi tulajdonos – avagy széllel szembe… 2022. április 29.
Tobbsegi_tulajdonos.jpgTársasház-e még az az épület, ahol egyvalakinek nyolcvanhárom százaléka van? Jogilag igen, de funkcionálisan? Van-e, ami féken tartja, lesz-e a kisebbségnek érvényesíthető jogos érdeke, ha nem tetszik a demokratikus diktatúra, ahol valaki egyedül mindent megszavazhat. A közös képviselő igyekezhet - legfeljebb repül.
A nappalink felett van a felső lakó fürdőszobája - Mit tehetünk, ha rendszeresen beázunk miatta? 2022. április 28.
beazas.jpgA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének (TTOE) elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire.
Kertészkedés a társasházi közös területen – Ki vet és ki arat? 2022. április 26.
konyhakert.gifA városi társasházban élők is vágynak a zöldre, a kertre, a természetre. Sokan örülnek, ha a társasházhoz, ahol élnek, közös belső kert is tartozik. Vannak, akik veteményest, magas ágyást komposztálót terveznek, vagy már használnak, a tulajdonostársak megkérdezése nélkül. Hogyan kezdhetünk ilyen tevékenységekbe, hogy ne feszültség, hanem örömforrás legyen a lakóközösség számára.
Társasházi pályázat épület felújításra, élet-és balesetveszély elhárításra Budapest II. kerületében 2022. április 26.
Budapest_II._kerulet_mechwart-liget.jpg

Budapest Főváros II. kerület közigazgatási területén lévő társasházakra, többlakásos (3) osztatlan közös tulajdonként értékesített lakóépületekre, valamint a lakásszövetkezetekre terjed ki, mely a társasházak pénzügyi támogatása pályázat útján az alábbi célok megvalósítására irányulhat:

Megjelent a THT áprilisi száma 2022. április 25.
THT_szaklap_2022-04_apr.pngMegjelent a Társasházi Háztartás szaklap 2022. áprilisi száma, mely már megérkezett azokhoz, akik a print előfizetéssel rendelkeznek. Ők és akik online, vagy eHÁZ-as verzióban fizettek elő, itt azonnal olvashatják is a szaklapot.
Társasházi pályázat házi esővíz gyűjtésére és hasznosítására, Budapest II. kerületében 2022. április 25.
Esovizgyujto.jpgA pályázat célja: A II. Kerületben a magáningatlanok területére lehulló esővíz megfelelő gyűjtésével, tárolásával és felhasználásával csökkenthető az ingatlanon növények öntözésére felhasznált csapvíz mennyisége. Ezzel egyidejűleg hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez is.
Bebetonozta magát az ingatlankezelő közös képviselőnek? Mikor semmis az ilyen szerződés? 2022. április 22.
Dr.KissBalazsKaroly.jpgAz alábbi jogi eset olyan újabb építésű társasházaknál lehet fontos, ahol a beruházó által kijelölt ingatlankezelő és/vagy közös képviselő bármely okból nem megfelelően végzi a feladatát, azonban leváltása nehézségbe ütközik, mivel a beruházó - még egyszemélyes alapítóként - olyan szerződést kötött, amellyel hosszú időre „be kívánta betonozni" az ingatlankezelőt, biztosítva ezzel akár azt a lehetőséget is, hogy az épülettel kapcsolatos garanciális igények érvényesítése a beruházó részéről kontrollálható legyen, lelassuljon, akár el is lehetetlenüljön.
(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva