background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés TTOE Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

Jövőre is kiírja társasházi pályázatát az OTP Bank
2013. augusztus 30.
 
A költségcsökkentő beruházásokban gondolkodó lakóközösségeket sikeres vállalkozásokhoz hasonlította az OTP Bank üzletágvezetője, aki az augusztus 27-i díjátadón azt is elmondta, a Bank jövőre is kiírja társasházi pályázatát. Az idei díjazottak között összesen 8,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást osztottak szét. 2014-ben is legalább ennyit terveznek nyereményként kifizetni.
 
"Mi hiszünk azokban, akik hisznek önmagukban. Az OTP Business üzletágának mottója ezúttal a társasházakra is érvényes" - mondta az OTP Bank Nyrt. székházának Endrődi-termében rendezett ünnepélyes díjátadón Csonka Tibor ügyvezető igazgató. A szakember szerint a mostani pályázatok is bizonyították, hogy a társasházak felismerték: érdemes nagyobb távlatokban gondolkodni. A kis karbantartások, felújítások helyett olyan ötleteket kell kidolgozni, amellyel jóval hatékonyabbá, takarékosabbá tehetik működésüket. A keletkező hasznot minden lakó a saját pénztárcáján fogja érezni.

Az idei volt az ötödik alkalom, hogy az OTP Bank kiírta társasházaknak szóló pályázatát. Míg az első évben 500-an pályáztak, idén már több mint ezer lakóközösség fogott össze és mozdult meg saját céljai elérése érdekében. Az OTP-nél bankszámlaszerződéssel rendelkező társasházak és lakásszövetkezetek három kategóriában nevezhettek: Környezetvédelem, Életminőség-javítás és Közösségépítés. A mostani megmérettetésre 1 025 pályamunka érkezett, közülük kilencet jutalmaztak, 400 ezer, 700 ezer illetve 1 millió 300 ezer forintos vissza nem térítendő támogatással. A Bank további 1 millió forinttal járult hozzá egy különdíjban részesített társasház terveinek megvalósításához.

Akár a korábbi években, most is a környezetvédelmi kategória bizonyult a legnépszerűbbnek. A pályázó társasházak 42 százaléka valamilyen „zöld" beruházáshoz kérte az OTP Bank segítségét. Az energiatakarékos világítás vagy a huzatfokozók kiépítése mellett idén új, innovatív megoldások is jelentkeztek. A budapesti Hadrianus utcai panelház például a tetőre szerelt napelemekkel fogja működtetni a szellőző ventilátorokat. Ezek eddig az áramfogyasztás kétharmadát adták, mondta a díjátadó után a Házfórumnak Sebestyén Balázs, a pályázat egyik kidolgozója.

A zsűri a különdíját egy dunaújvárosi társasháznak ítélték oda, amely a korábbi orosz laktanya területén található. A lakóközösség a szükségből kovácsol erényt: mivel az esővíz elvezetése nem megoldott, a háztetőn összegyűjtik a csapadékot, tárolóba vezetik, majd a környező zöldterület öntözésére használják - foglalta össze a lényeget Dékány István közös képviselő.

Egy felmérés szerint a magyarországi társasházak mintegy 12 százaléka rendkívül elhanyagolt állapotban van, vagy komoly műszaki problémával küzd. Az Életminőség-javítás kategória győztese, a debreceni belváros szívében álló, több mint száz éves szecessziós társasház szintén közéjük tartozik. A közösség most 1,3 millió forintot nyert az omladozó, erősen balesetveszélyes függőfolyosók felújítására. Már elkezdődtek a munkálatok, mindenki nagyon boldog, hogy végre felszámolhatják ezt az áldatlan állapotot - újságolta nekünk Budaházyné Sági Emma közös képviselő.

A Közösségépítés kategória győztese a pestlőrinci Gloriett-lakótelep 1 008-as lakóháza lett, nem véletlenül. A magát csak „sok-sok fával és sok jó szomszéddal" rendelkező lakóhelyként bemutató közösség a belső udvaron található játszóteret szeretné felújítani, illetve kerti sütőhelyet építenek a nyereményből. Mindent maguk fognak saját kezűleg elvégezni, csak a szükséges alapanyagokat vásárolják meg.

A Társasházi Pályázatot 2014-ben is kiírja az OTP Bank, legalább akkora támogatási összeggel, mint az idei, amely egyben az eddigi legmagasabb volt.

"Azt várjuk, hogy minél több kreatív ötlet érkezzen. Ha egy társasházban elkezdenek gondolkodni a pályázat beadásán, az már azt jelenti, hogy ott megfogalmazódott egy szándék arra, hogy jobbá tegyék a lakókörnyezetet" - nyilatkozta Csonka Tibor. Akik most nem nyertek, azoknak sem kell feladniuk elképzeléseiket. Lehetőségük van arra, hogy államilag támogatott lakás-takarékpénztári megtakarításokból, valamint az OTP által folyósított - ugyancsak államilag támogatott - hitelből váltsák valóra álmaikat.

"Ha a lakóközösségek olyan beruházásba fognak, amellyel jelentős részben tudják költségeiket csökkenteni, a hitel törlesztése is könnyebbé válik. Ha így gondolkodnak, úgy tesznek, akár a sikeresen működő vállalkozások az üzleti világban" - vont párhuzamot az ügyvezető igazgató.

Képes beszámoló a www.hazforum.hu oldalon.

Továbbküldöm a cikket >>>
 

További híreink
 
Eladtam a lakásomat – Visszajár-e a felújítási alapba befizetett, de fel nem használt összeg?
2021. április 12.
 
penz.jpgHiába törnek be az új anyagok, technológiák a társasházi felújítások piacára, ha a lakóközösség nem vevő azok finanszírozására, mert a takarékosság illúzióját keltve inkább a toldozás-foltozás mellett dönt.
 
Elhunyt számvizsgálók, tulajdonosok, tehetetlen közös képviselők: COVID-19 a társasházkezelésben
2021. március 18.
 
maszkos.jpgAz egyik népszerű közösségi oldalon a társasházkezelők osztották meg a tapasztalataikat a COVID-19 vírus munkájukra gyakorolt hatásairól.
 
https://www.tht.hu/?mid=subscribe

 
eKözgyűlés a társasházban
2021. március 17.
 
Online közgyűlésMíg az oktatás, az egyesületek, gazdasági társaságok és a bíróságok is online közgyűlhetnek és működhetnek, addig a társasházakra mintha már megint senki nem gondolt volna. Pedig az elektronikus közgyűlés lehetősége nagyon sok társasház működését megkönnyítené.
 
Közgyűlés nincs, de a közös döntés lehetősége adott
2021. március 16.
 
meeting1.jfifA COVID miatti kényszerű kijárási korlátozások idején sokan felújításra lakásszépítésre vállalkoznak ezekben az időkben. A társasházakban élőknek ez több kötöttséget jelent, mint a családi házban lakóknak, különösen, ha közös területeket is érintenek a munkák vagy, ha más ügyekben közösen kell dönteniük, mert az ezekhez szükséges közgyűléseket törvényesen nem lehet megtartani.
 
https://otpbusiness.hu/tarsashazipalyazat/

 
Dén Mátyás András: A társasházak 5 legnagyobb problémája
2021. március 11.
 
denmatyas.jpgA társasházaknak 5 fő problémája van Magyarországon: a rossz általános műszaki állapot, a fragmentált, töredezett tulajdonosi szerkezet, a bankok hitelezési hajlandósága, a rossz társasházi törvény és sok helyen a professzionális társasházkezelés hiánya - hangzott el Dén Mátyás Andrástól, a Proptech Digital Investment Zrt. vezérigazgatójától a PP Konferenciaközpont, Biznisz az ingatlanban című online konferenciáján.
 
Életveszélyes társasházi elektromos hálózatok – Kötelező felülvizsgálatok, halogatott felújítások
2021. március 8.
 
elektromosszekreny.jfifRégi építésű társasházakban, vagy a 60-as, 70-es években épült lakótelepeken legtöbbször már elavultak az elektromos vezetékek. A tulajdonosok viszont többnyire csak akkor hajlandóak foglalkozni a felújítással, ha már az újonnan megvásárolt villamos berendezéseiket sem tudják gond nélkül működtetni.
 
http://www.tht.hu/index.php?mid=newsview&id=986

 
dr. Bék Ágnes, a TTOE elnökének levele Varga Mihály és dr. Varga Judit minisztereknek
2021. március 3.
 
bekagnestht.jpgdr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke levélben fordult dr. Varga Judit Igazságügyi Miniszterasszonyhoz és a Varga Mihály Pénzügyminiszterhez az 502/2020. (X1.16.) kormányrendelet kiegészítésének kérelmével annak érdekében, hogy a 2020. évi beszámolást és a 2021. évi tervezést írásbeli szavazással is el lehessen fogadtatni a társasházakban.
 
Milliós közös költség tartozás, korlátozott közmű szolgáltatások egy egri társasházban
2021. március 1.
 
fejfajas3.jpgDrámai a helyzet az egyik egri társasházban, ahol a tulajdonosok egy része már egyáltalán nem fizet közös költséget, százezres, milliós tartozásokat halmoztak fel. Az épületet ugyan nemrég szigetelték, de az ahhoz szükséges „beugrót" is a többiek fizették a tartozók helyett. A Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi blokkjában elhangzott riportban csak úgy záporoznak a kérdések.
 
Május 23-tól kezdődhetnek a közgyűlések?
2021. február 24.
 
meeting.jpgA február 17-ei hírlevelünkben és a THT február 19-én megjelent számában még arról számolhattunk be, hogy visszavonásig érvényes a 502/2020, (XI. 16) kormányrendelet, de a február 22-én megjelent 80/2021. (II. 22.) kormányrendelet alapján felcsillan a remény, hogy május 23-tól végre elkezdődhetnek a közgyűlések.
 
Megjelent a megújult THT január-februári száma!
2021. február 23.
 
tht202101cimlap.pngA Társasházi Háztartás szaklap megújulása újabb szakaszba érkezett: az arculati ráncfelvarrást követően a tartalomgyártást illetően is fejlődési pályára állítottuk a kiadványt.
 
Milyen közgyűlési szavazati arány szükséges egy társasházi felújításhoz?
2021. február 22.
 
felujitas.jpgA hazai társasházak fele felújításra szorul, de mindig kérdés, hogy mit, mikor és hogyan hozzanak helyre a tulajdonosok, a beruházást pedig miből finanszírozzák. A Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi blokkjában egy egri épület hosszú éveken át tartó, tudatosan tervezett felújításának története körvonalazódik, amiből kiderül az is, hogy ők logikusan a festést-mázolást hagyták a sor végére, amikor már a szigeteléssel, gépészettel, tetőfelújítással és más munkákkal is végeztek.
 
Márciusban se közgyűlés, se THT roadshow
2021. február 17.
 
thtkkn200.pngA tavaly megjelent 502/2020. (XI.17.) Kormányrendeletben február 8-a volt az az időpont ameddig nem lehetett közgyűléseket tartani, közös képviselőt felmenteni és az előző évi elszámolást elfogadtatni írásbeli szavazással, mert az kizárólag közgyűlési hatáskörbe tartozik.
 
Egyre több társasház szorul felújításra – ebben is segíthet az OTP Business
2021. február 17.
 
otp200.jpgAkkor is sok társasház igényelne állagmegóvási beruházásokat, ha a koronavírus járvány nem irányította volna rá a lakóközösségek figyelmét szűkebb környezetükre. Az OTP Business idén ismét összesen 15 millió forint vissza nem térítendő forrással támogatja a Társasházi Pályázatán nyertes lakóközösségeket. A társasházak és lakásszövetkezetek lakói fejlesztési, közösségépítési, biztonsági és állagmegóvási beruházásokkal is pályázhatnak.
 
Használható-e lakásként egy társasházhoz tartozó garázs vagy más funkciójú albetét?
2021. február 16.
 
garazslakas2.jpgSzegeden egy 32 lakásos társasház egyes lakásaihoz 20 négyzetméteres garázsok is épültek, melyek közül az egyikben fodrász műhely működik, egy másik tulajdonosa pedig azzal fordult a közös képviselőhöz, hogy akkor ő is más funkcióra használná. Könyvelőirodát szeretne kialakítani benne.
 
Videókonferencia: Biznisz az ingatlanban
2021. február 15.
 
ingatlankonf.jpg
Szeretettel meghívjuk a BKIK és a PP Konferenciaközpont Biznisz az ingatlanban című konferenciájára, melyen a THT TTOE Szakmai partnerséget vállalt. Tagtársaink, partnereink jelentős kedvezménnyel vehetnek részt videókonferenciánkon.
 
Társasházi perek - ki mire számíthat?
2021. február 9.
 
bekagnestht.jpgHallottunk már kisebb-nagyobb problémákról, összetűzésekről, melyek odáig fajultak, hogy bíróság elé kellett vinni az ügyet. Megdöbbentő, milyen jellegű perek zajlanak/zajlottak az elmúlt időkben társasházak és tulajdonosok, illetve lakók között. Ilyen esetekről kérdeztük Dr. Bék Ágnest, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnökét.
 
A közös képviselő vagy a társasház felelőssége a járófelületek síkosságmentesítése?
2021. február 8.
 
csuszas.jpgIdén eddig nem sok gondot okozott a hóesés, de hétvégére igen kemény téli időjárást jelezek a meteorológusok, így a Kossuth Rádió Napközben című műsorában is felvetődött a kérdés, hogy a közös képviselő vagy a társasházi tulajdonosok vonhatók felelősségre, ha a ház előtt nincs eltakarítva a hó vagy egy baleset következtében megsérül valaki.
 
Társasházi kérdések-válaszok a Kossuth Rádióban
2021. február 1.
 
kossuth.pngJanuár 26-án indult a Kossuth Rádió Napközben című műsorában a műsor, melynek keretében a hallgatók 10:15 és 10:30 között szöveges üzenetekben küldhetik el kérdéseiket a műsorvezetőnek, aki a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) elnökét dr. Bék Ágnest kérdezi a társasházi problémák megoldási lehetőségeiről.
 
Új időszak kezdődik a fővárosi kéményseprésben
Interjúnk Leikauf Tiborral, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnökével

2021. február 1.
 
leikauf200.jpgAlig pár hete, hogy kiderült, hogy 2021. májusától a katasztrófavédelemhez kerül a fővárosban található társasházi kémények karbantartása, ami új helyzetbe hozza a kéményseprő vállalkozásokat. Az ingyenes szolgáltatás mellett ezentúl a katasztrófavédelem nemcsak, hogy bírságolhat, hanem adatokat is kikérhet a ház tulajdonosairól.
 
Márciusig nem tartható közgyűlés és nem váltható le a közös képviselő sem
2021. január 29.
 
tarsashaz100.jpgMódosították az 502/2020. (XI. 16.) kormányrendelet és az abban jelölt február 8. helyett március 1-ig tart a közgyűlési tilalom is.
 


(c) Társasházi Háztartás 2021 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva