background image

Hírek Magunkról Konferenciák THT előfizetés Archívum Kapcsolat THT szakmai díjak Regisztráció Hírlevél ajánlása Letöltések Kérdést teszek fel Gyakori kérdések

   

   

   

   

Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Tarthatja-e otthon és szabadon költheti-e a ház pénzét a közös képviselő (2010-06-16)
 
A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.
 
Kérdés
Mi a teendő akkor, ha a közös képviselő közgyűlési határozat és egyéb felhatalmazás nélkül költi a nála a lakásában őrzött közös költséget?
Társasházi bankszámla nincs, a lakók kp. neki fizetik a közös költséget.
Nem tájékoztat, csak a munkálatokkal szembesülünk.
Szabályos pénzügyi elszámolást, előzetes tervet stb. sem készít, arra hivatkozva,hogy díjazás nélkül végzi a közös képviseletet.

Válasz

A társasházi törvény nem rendelkezik arról, hogy a társasházi tulajdonosok a közös költség befizetését csak bankszámlára teljesíthetik. Így nincs akadály annak, hogy a közös képviselő készpénzben kezelje a befolyt pénzeszközöket.
Ettől függetlenül azonban önkényesen nem költheti el a pénzeket, évente el kell számolnia a befizetett összegek felhasználásáról. Ez a kötelezettsége akkor is fennáll, ha díjazás nélkül végzi a tevékenységét.
Ajánlott-tértivevényes levélben fel kell szólítani, hogy 2010. május 31-ig készítse el az előző évi beszámolót és a 2010. évi terveket. Ha nem teljesíti, akkor be lehet jelenteni az illetékes ügyészségen, hogy a társasházuk nem működik a társasházi törvényben írtaknak megfelelően.


Továbbküldöm a cikket: http://www.tht.hu/hirlevel/offer.php

(c) Társasházi Háztartás 2022 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva