Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Horror pénzek kötelező kéményfelújításra

2010. június 22.

A Kossuth Rádió egyik legrégebbi és leghallgatottabb műsora a Napközben korábban is gyakran foglalkozott társasházi témákkal, de 2007. novemberétől minden pénteken jelentkezett a Közös költség című rovat. A műsorban - mely 2010 februárja óta kéthetente hallható - a társasházak, lakásszövetkezetek életét meghatározó teendőkről, sikerekről, kudarcokról beszélnek az élő adás stúdióvendégei. A hallgatók szintén feltehetik kérdéseiket, melyekre a nap aktuális témájának szakértői válaszolnak.

Június 18. - Letaglózó felismerés a társasházi lakóközösségek számára, hogy a kémények felújítása akár minden megtakarításukat felemésztheti. Ez a tétel ráadásul nem spórolható meg, hiszen az unióhoz történt csatlakozás óta már új szabvány szerint kell minden felújítást elvégezni, ami azt jelenti, hogy egy egyszerű cirko-csere is többszázezer forintos kéménybélelést von maga után. Egy közepes méretű társasház több tucat kéményjáratánál ez akár 10-20 millió forinttal is megkönnyítheti a kasszát. Már ahol egyáltalán van ennyi pénz.
A kéményseprő cégek pedig egyre sűrűbben ragasztják ki az "Életveszély" feliratú piros cédulákat, melyek akkor is előkerülhetnek, ha nem készülékcserére, hanem fokozott szigetelésű ablakok cseréjére került sor. Ilyenkor ugyanis a meglévő berendezések is okozhatnak halálos mérgezéseket.Az is az új szabályoknak köszönhető, hogy légörvényre való hivatkozással az alacsonyabb épületek kéményei helyett égbenyúló csövek meredeznek a háztetőkön, ami szintén milliós kiadás egy "mitsem sejtő" közösség számára.

Ezek ismeretében, a műsorban élesen vetődik fel a kérdés, hogy a kéményhez tartozó lakás tulajdonosa, vagy a társasház fizesse ki ezeket a költségeket.

A műsor elérési útvonala:
- http://real1.radio.hu/kossuth/
- az oldalon belül az MR1 Kossuth Rádió hangtár menüpontban három hétre visszamenőleg beállítható a dátum (pl. június 18.)
- Hallgat 10 - 11 óra
A „hallgat" link alatt elinduló adásbó kikereshető a társasházi rovat adott napi műsorának felvétele.
Ha a hanganyag lejátszásához nem rendelkezik megfelelő programmal, akkor azt a "real1", az MR1 oldaláról ingyenesen letöltheti.

Saját véleményem: tht@tht.hu
Továbbküldöm a cikket: http://www.tht.hu/hirlevel/offer.php

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások