Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Közös költség fizetésre kérhető-e moratórium?

2020. április 29.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
A vészhelyzetre tekintettel van-e lehetőség arra, hogy egy társasház tulajdonosai kérjék a közös költség fizetés, illetve a gondnok feladatainak, határozatlan időtartamra történő felfüggesztését.

Indokként az alábbiakat hozták fel: A mai sajnálatos helyzet következményeként, különböző okok miatt, mindannyiunk számára gondot jelent a fizetés. Ha ehhez szükséges közgyűlést tartani, akkor azt kérjük megtenni, bár szerintünk, erre most nincs lehetőség. Amint lesz rá mód, a lakóközösség újra napirendként tárgyalhatja, a közös költség, és a gondnoki tevékenység visszaállítását.

Válasz
Sajnos nincs lehetőség arra, hogy a társasházi tulajdonosok ne fizessék a közös költséget, mivel folyamatosan fizetni kell a villany, víz- és csatornadíjakat is, emellett a házat is takarítani kell.
A meghirdetett fizetési moratórium a közös költségekre nem terjed ki, mivel nem tekinthető hitelnek és kölcsönnek sem, hanem a társasház működésével kapcsolatos költségeket kell
belőle finanszírozni.

Nem írta meg, hogy a gondnoknak milyen feladatköre van, de ha a takarítás is hozzá tartozik, akkor annak megszüntetését nem lehet elrendelni.
Amennyiben valakinek fizetési nehézsége támadt a járványhelyzet miatt, akkor kérhet részletfizetést, de 50 %-ban továbbra is célszerű lenne fizetnie a közös költséget. (A saját lakáson belüli közüzemi díjakat is fizetni kell.)

Közgyűlést nem lehet a jelen helyzetben tartani, a közös képviselőnek pedig nincs olyan jogköre, hogy felfüggessze a közös költség fizetési kötelezettséget.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások