Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

A május 4-e utáni enyhítések alapján lehet-e közgyűléseket tartani a vidéki városokban?

2020. május 1.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés: 
A május 4-én életbe lépő enyhítések után - Budapestet és Pest megyét leszámítva - lehet-e közgyűléseket tartani a vidéki városokban?

Válasz
Általánosságban NEM, s ennek jogszabályi alátámasztása a következő:

1.) A 168/2020. (IV.30.) kormányrendelet hatálya 1. § (1) E rendelet hatálya - Budapest főváros és Pest megye kivételével - Magyarország területére terjed ki.

2. § (1) Mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést - a közös háztartásban élők kivételével - a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot (a továbbiakban: védőtávolság) tartani.
(2) Mindenki köteles üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.
(3) A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatóak.

3. § (1) Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, gyógyszertárat, gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletet 9.00 óra és 12.00 óra közötti időben látogathatja.

4. § (1) Valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható.

(2) A vendéglátó üzlet - így különösen az étterem, a kávézó, a cukrászda, a büfé, a presszó - kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás és a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett.

(3) A vendéglátó üzleten belül - az ott foglalkoztatottak kivételével - tartózkodni tilos. Kivételt képez az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása.

(4) A strand, valamint a szabadtéri fürdő nyitva tarthat és látogatható.

(5) A szabadtéri múzeum és állatkert nyitva tarthat és látogatható.

(6) A szolgáltatások szabadon bárki által igénybe vehetők, a szolgáltatás biztosítása céljából működő üzlet nyitva tarthat és látogatható.

5. § (1) A védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosításáról a 4. §-ban meghatározott látogatható hely üzemeltetője gondoskodik.

6. § (1) A rendezvények megtartására vonatkozó korlátozásoktól eltérően vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható.

(2) A vallási közösség szertartása, továbbá - a házasuló felek kivételével - a polgári házasságkötés és temetés során biztosítani kell a védőtávolság megtartását.

10. § (4) A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény (a továbbiakban: Szabs. tv.) 1. § (1) bekezdésétől eltérően szabálysértést követ el, aki az e rendeletben meghatározott védelmi intézkedést, valamint a védőtávolság megtartásához szükséges feltételek biztosítására vonatkozó szabályokat megszegi.

(5) A Szabs. tv. 11. § (1) bekezdésétől eltérően a (4) bekezdés szerinti szabálysértés esetén a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege ötszázezer forint.

(6) A (4) bekezdés szerinti szabálysértés esetén a helyszíni bírság összege a Szabs. tv. 99. § (2) bekezdésétől eltérően ötezer forinttól százezer forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén százötvenezer forintig terjed.

Értékelve a jogszabályban foglaltakat az alábbiak állapíthatók meg:
1.) A rendelet nem tartalmaz felmentést a társasházi, vagy lakásszövetkezeti közgyűlésekre vonatkozóan.
2.) A 65 éven felüliek 12 óra után csak alapos indokkal hagyhatják el a lakásukat és a közgyűlés nincs felsorolva ezek között.
3.) A szabadban történő tartózkodásnál is meg kell tartani a másfél méteres távolságot.

Következtetés:
- Nem lehet sem étteremben, sem iskolában - mivel azok zárva tartanak és nem engednek be senkit - közgyűlést tartani.
- Legfeljebb a társasház udvarán vagy kertjében lehet megtartani a közgyűlést úgy, hogy az egyes tulajdonosok között a másfél méter távolság meglegyen.
- Az előírt szabályok betartásáért a közös képvisel/intéző bizottság a felelős és az esetleges bírságot is neki kell megfizetnie, ha valamelyik tulajdonos feljelentést tesz.
Ha valaki a feltételeket tudja biztosítani, akkor tartsa meg a közgyűlést, de a felelősséget neki kell viselnie.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások