Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Mennyi késedelmi kamatot kaphatunk az APEH-től?

2010. július 23.

A Társasházi Háztartás szaklap, az öt éve végzett ingyenes jogi tanácsadás mellett a jövőben ingyenes pénzügyi-számviteli tanácsadással is segíti a közös képviselők munkáját. A THT következő számában induló rovatban Dr. Tőke Lászlóné, a Benedek és Társai Kft. adótanácsadója válaszol az olvasók kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünkben is közzéteszünk.

Kérdés
Magánszemélyként benyújtottam a személyi jövedelemadó bevallásomat, mely alapján visszatérítendő adóm keletkezett. Még nem kaptam meg a visszajáró összeget, az lenne a kérdésem, hogy mennyi időn belül utalja át az adóhatóság az összeget, illetve késedelem esetén fizet-e kamatot?

Válasz
Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 37. § (4) bekezdése alapján - amennyiben az adózó érdekkörében felmerülő ok, vagy az adóbevallás hibája és hiányossága ezt nem akadályozza - az adóhatóság a magánszemély bevallásában feltüntetett visszatérítendő jövedelemadót és járulékot a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül, de legkorábban az adóévet követő év március 1-jétől utalja ki.

Mindenképpen először azt kell tisztázni ebben az esetben, hogy feldolgozásra került e egyáltalán az adóhatóságnál a bevallása. Ez legegyszerűbben egy telefonon történő érdeklődéssel tudható meg, s akkor kiderül, hogy valamilyen okból „megakasztották" e a feldolgozást. Azaz e mögött valamilyen hibás adat vagy számolás, esetleg adóhátralék állhat. Ha ilyen nincs, akkor is kiderül ily módon, hogy mi lehet a késedelmességük oka.
Amennyiben a kiutalási időpontot módosító ok nem áll fenn, és ennek ellenére az adóhatóság a kiutalást késedelmesen teljesíti az Art. 37. § (6) bekezdése szerint a késedelem minden napjára a késedelmi pótlékkal azonos mértékű kamatot fog fizetni.

Art. tv. 37. §

(1) Az adót e törvény mellékletében vagy törvényben előírt időpontban (esedékesség), az adóhatóság által megállapított adót - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15 napon belül kell megfizetni. Ha az adóhatóság által határozattal megállapított adó törvényben előírt esedékessége előtt a fizetésre kötelezett gazdasági társaság cégbejegyzés nélkül szűnik meg, a megszűnés napján valamennyi, az adóév egészére fizetendő adó esedékessé válik.

(2) Az adó megfizetésének időpontja az a nap, amikor az adózó belföldi fizetési számláját az azt vezető pénzforgalmi szolgáltató megterhelte, fizetési számlával nem rendelkező adózó esetében pedig az a nap, amikor az adót a pénzforgalmi szolgáltató vagy - ha jogszabály lehetővé teszi - az adóhatóság pénztárába befizették, illetve postára adták. Minden más esetben az adó megfizetésének időpontja az a nap, amikor az adóhatóság számláján a befizetést jóváírják.

(3) Az eljárási illetéket, ha az illetéktörvény másként nem rendelkezik, a kérelem benyújtásakor kell megfizetni.

(4) Az adózót megillető költségvetési támogatás kiutalásának esedékességéről e törvény melléklete vagy törvény rendelkezik. A költségvetési támogatást az igény (bevallás) beérkezésének napjától, de legkorábban az esedékességtől számított 30 napon belül, a visszaigényelt általános forgalmi adót, ha a visszaigényelhető adó összege az 500 ezer forintot meghaladja, 45 napon belül kell kiutalni. Az adóhatóság a magánszemély bevallásában feltüntetett visszatérítendő jövedelemadót és járulékot az igény (bevallás) beérkezésétől számított 30 napon belül, de legkorábban az adóévet követő év március 1-jétől utalja ki. Az elektronikus úton benyújtott személyi jövedelemadó bevallás esetében a kiutalás legkorábbi időpontja február 1-je. Ha a költségvetési támogatást az adóhatóság állapítja meg, a kiutalást az erről szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napon belül kell teljesíteni. A kiutalásra nyitva álló határidőt,

a) ha az adózó bevallásának, igénylésének kijavítását az adóhatóság a 34. § (6) bekezdésének alkalmazásával rendelte el, az adóbevallás kijavításának napjától,

b) ha az ellenőrzés befejezését az adózó érdekkörében felmerült ok akadályozza vagy késlelteti, az akadály megszűnésének napjától,

c) ha a kiutalási igény jogosságának ellenőrzése az igény (bevallás) beérkezésének napjától számított 30 napon belül megkezdődik, és az ellenőrzés akadályozása miatt mulasztási bírság kiszabására vagy elővezetésre kerül sor, az ellenőrzésről felvett jegyzőkönyv átadásának napjától kell számítani.

(5) A kiutalás napjának az számít, amelyen az adóhatóság az átutalásra megbízást adott. Költségvetési támogatás kiutalásának minősül az is, ha az adóhatóság gyakorolja visszatartási jogát. Ez esetben a kiutalás napjának azt a napot kell tekinteni, amelyen az adóhatóság a visszatartott költségvetési támogatással az általa nyilvántartott adótartozás összegét csökkenti, illetőleg amelyen a köztartozást nyilvántartó szervezetnek történő átutalásról rendelkezik.

(6) Ha az adóhatóság a kiutalást késedelmesen teljesíti, a késedelem minden napjára a késedelmi pótlékkal azonos mértékű kamatot fizet. Késedelmes kiutalás ellenére sem jár kamat, ha az igénylés (bevallás) az igényelt (bevallott) összeg 50%-át meghaladóan jogosulatlan, vagy a kiutalást az adózó vagy az adatszolgáltatásra kötelezett mulasztása akadályozza.

Kérdezzen Ön is Dr. Tőke Lászlónétól tht@tht.hu

Saját véleményem: tht@tht.hu
Továbbküldöm a cikket: http://www.tht.hu/hirlevel/offer.php

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások