Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Lehet-e írásbeli szavazással dönteni hitelfelvételről vészhelyzet idején?

2020. május 16.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
A jelenlegi vészhelyzeti intézkedések lehetőséget adnak-e arra, hogy egy lakóközösség írásbeli szavazással döntsön a felújításhoz szükséges hitel felvételéről?

Válasz
A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény változatlanul érvényben van azzal a megkötéssel, hogy a 102/2020. (IV.20) kormányrendeletben meghatározottakat figyelembe kell venni.

Ebből következően közgyűlést tartani nem lehet és írásban sem lehet szavazni azokban a kérdésekben, amelyeket a Thtv. a közgyűlés kizárólagos hatáskörébe utal. Pl. a beszámoló és tervszámok elfogadása, a közös képviselő/IB felmentése stb.

Nincs viszont a kizárólagos hatáskör között a hitel felvétele, ezért erre vonatkozóan ki lehet írni írásbeli szavazást. Ha van a társasháznak SZMSZ-e, akkor az ott rögzítettek szerint. Ha nincs, akkor a kormányrendelet úgy teszi lehetővé, hogy a meghívóban - jelen esetben az írásbeli szavazás tájékoztatójában - rögzíteni kell a szabályokat (meddig kell visszaküldeni, milyen módon lehetséges és kik fogják a szavazatokat értékelni, illetve mikor kapnak tájékoztatást a szavazás eredményéről stb.)

Amennyiben hitel felvétele miatt válik szükségessé az írásbeli szavazás kiírása, akkor célszerű megkérdezni a banktól, hogy mit tartalmazzon a határozat ahhoz, hogy megfeleljen az általuk alkalmazott szóhasználatnak és elvárásoknak.

Az írásbeli szavazásról a Thtv, 40. §-a rendelkezik, amely szerint „Az e törvényben meghatározott eseteken kívül más közgyűlési határozat is meghozható írásban."
További feltétel, hogy a társasház Számvizsgáló Bizottsága írásbeli véleményét csatolni kell a tájékoztatóhoz.
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások