Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Jöhetnek a közgyűlések! – 2020. szeptember 16-ig kell megtartani őket

2020. június 22.

A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszüntetése után végre visszatérhetünk a (majdnem) rendes kerékvágásba és megtarthatók lesznek az eddig elhalasztott közgyűlések is. A társasházakra vonatkozó jogszabályok mostantól a következők:

1.) A veszélyhelyzet megszűnésének időpontja 2020. június 18.

Ezt követően lehet megtartani az elmaradt közgyűléseket, legkésőbb 2020. szeptember 16-ig!

2.) A maszk használata a közgyűlésen nem kötelező, mivel nincs felsorolva azok között, ahol változatlanul előírják a maszkok kötelező használatát (tömeg közlekedés, áruházak stb.)

3.) A közgyűlések zárt térben is megtarthatók, de lehetőség szerint megfelelő távolságot kell tartani az ott tartózkodóknak, de nem kell feltétlenül, hogy 1,5 méter távolság legyen közöttük. (miután Mozik is megkezdik működésüket és ott sem írták elő a távolságot!)

4.) A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvényben foglaltakat kell betartani a közgyűlés összehívásánál - pl. 8 napos határidő, beszámoló adatok és tájékoztató, tervszámok stb. - és a különbséget csak az alábbi jogszabály tartalmazza.

2020. évi LVIII. törvény
a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről*

52. A társasházakra vonatkozó átmeneti szabályok
115. § A társasházak - a társasházakról szóló jogszabályoktól eltérően - az ebben az alcímben foglaltak szerint működhetnek.

116. § (1) Ha az éves elszámolásról és a következő évi költségvetésről való döntés, vagy más kötelező döntés határideje a veszélyhelyzet ideje alatt járt le, és ezekben az ügyekben a veszélyhelyzet ideje alatt irányadó szabályok
alkalmazásával nem született döntés, akkor e tárgykörökben a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül kell a közgyűlésnek döntenie.

(2) Ha a közgyűlési döntés írásbeli szavazással történő meghozatalát a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonostársak a veszélyhelyzet ideje alatt irányadó szabályok szerint a veszélyhelyzet megszűnéséig kérték,
az írásbeli szavazást és eredményének közlését a kérelem benyújtásakor hatályos rendelkezések szerint kell lefolytatni.

117. § (1) Ha a közös képviselő (intézőbizottság) megbízatása a veszélyhelyzet ideje alatt járt le, a közös képviselő (intézőbizottság) az új közös képviselő (intézőbizottság) megválasztásáig, de legkésőbb a veszélyhelyzet
megszűnését követő 90. napig köteles a feladatait - változatlan díjazás mellett - ellátni.

(2) Ha a közös képviselő (intézőbizottság) megbízatása a veszélyhelyzet ideje alatt az (1) bekezdésben foglaltakon kívüli okból szűnt meg, vagy a közös képviselő (intézőbizottság) a veszélyhelyzet folytán nem volt képes ellátni
a feladatait, az új közös képviselő (intézőbizottság) megválasztásáig a feladatokat a számvizsgáló bizottság látja el. Számvizsgáló bizottság hiányában, vagy ha a veszélyhelyzet folytán a számvizsgáló bizottság sem volt képes eljárni,
az új közös képviselő (intézőbizottság) megválasztásáig a feladatokat bármely tulajdonostárs elláthatja.

(3) Az (1) és (2) bekezdés szerinti esetben az új közös képviselőt (intézőbizottságot) a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül kell megválasztani, feltéve, hogy erről a veszélyhelyzet ideje alatt irányadó szabályok alkalmazásával nem született döntés.

118. § Ha a társasház szerveinek törvényességi felügyeleti eljárása a veszélyhelyzet ideje alatt irányadó szabályok szerint félbeszakadt, az eljárás a félbeszakadás oka elhárulásának napján vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő napon folytatódik, és e naptól a határidők újra kezdődnek.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások