background image
Keresés a THT híreiben  
BELÉPÉS
Belépési név
Jelszó
Elfelejtett jelszó
Hírlevél feliratkozás
Főoldal Gyakran Ismételt Kérdések Magunkról Kapcsolat Energiadíj Regisztráció Hírlevél ajánlása Konferenciák Letölthető anyagok Kérdést teszek fel THT előfizetés TTOE tájékoztató

   

   

   

   

   

   

Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Közösségi zöld energia megosztása társasházakban - Új irány, új lehetőségek (2020-09-07)
 
A társasházak energiaellátásának megszokott módja a távfűtés vagy a központi kazán. Már el sem gondolkodunk azon, hogy miként épül meg vagy hogyan jut belőle a lakóközösség minden tagjának, mert annyira egyértelmű a rendszerek működése. De miért ne lehetne ugyanilyen logikával villamos energiát termelni a házon és azt megosztani egymással?
 
A „közösségi energia", azaz a közös napelemmel áramot termelő közösségek, társasházi közösségek (ún. együttesen eljáró termelő-fogyasztók) vagy a megújulóenergia-közösségek (MEK) elterjedését sokáig jogszabályi korlátozások akadályozták, de ma már ez az akadály is elhárult.

A rendszer lényege az, hogy az épületek tetején - vagy akár az oldalán - elhelyezett napelemek által megtermelt energiából mindenki a saját lakásában vételezhet, az előzetesen rögzített elosztási megállapodás szerint. Ez a mennyiség - a telepített rendszer teljesítményétől függően - kiegészítheti vagy egyes területeken kiválthatja a jelenlegi szolgáltatótól vásárolt áram mennyiségét.

Azt, hogy egy ilyen rendszert hol érdemes telepíteni, s milyen megtérülésre számíthat a lakóközösség, szeptember 17-én, a Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo "Napelem a társasházi lakásoknak, avagy a valódi közösségi zöld energia!" című előadásból ismerhetik meg a konferencia résztvevői.
Dátum: 2020-10-28

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

Magunkról Kapcsolat (c) Társasházi Háztartás 2009. All rights reserved. tht@tht.hu