Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Közösségi zöld energia megosztása társasházakban - Új irány, új lehetőségek

2020. szeptember 7.

A társasházak energiaellátásának megszokott módja a távfűtés vagy a központi kazán. Már el sem gondolkodunk azon, hogy miként épül meg vagy hogyan jut belőle a lakóközösség minden tagjának, mert annyira egyértelmű a rendszerek működése. De miért ne lehetne ugyanilyen logikával villamos energiát termelni a házon és azt megosztani egymással?

A „közösségi energia", azaz a közös napelemmel áramot termelő közösségek, társasházi közösségek (ún. együttesen eljáró termelő-fogyasztók) vagy a megújulóenergia-közösségek (MEK) elterjedését sokáig jogszabályi korlátozások akadályozták, de ma már ez az akadály is elhárult.

A rendszer lényege az, hogy az épületek tetején - vagy akár az oldalán - elhelyezett napelemek által megtermelt energiából mindenki a saját lakásában vételezhet, az előzetesen rögzített elosztási megállapodás szerint. Ez a mennyiség - a telepített rendszer teljesítményétől függően - kiegészítheti vagy egyes területeken kiválthatja a jelenlegi szolgáltatótól vásárolt áram mennyiségét.

Azt, hogy egy ilyen rendszert hol érdemes telepíteni, s milyen megtérülésre számíthat a lakóközösség, szeptember 17-én, a Közös Képviselők Napja és Társasházi Expo "Napelem a társasházi lakásoknak, avagy a valódi közösségi zöld energia!" című előadásból ismerhetik meg a konferencia résztvevői.
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások