Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Kiszállhat-e egy-egy tulajdonos a megszavazott társasházi felújításból?

2010. augusztus 3.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Társasházunk, mely 30 albetétből áll, sikeresen pályázott, és támogatást nyert az LFP-2008-LA-2-08-10-454 kódszámú pályázaton. Jelenleg közösségünk az önerő elkülönitett számlára történő befizetését rendezi. Közös képviselőként az alábbi nehézséggel szembesültem:
most derült ki, hogy két lakótársunk egyáltalán nem akar részt vállalni a költségekből, tehát az önerő mértékét még társasházi hitel felvételével sem akarja rendezni, bár a pályázat előkészitése időszakában /2008/mindent vállalt a cél érdekében. Úgy gondolom, hogy 28 tulajdonos egyöntetű igényét két véleményét megváltoztató nem akadályozhatja meg, még akkor sem, ha nehéz élethelyzetek az évek folyamán mindenkinél bekövetkezhetnek.
Ebben az esetben jogilag mit tehetek, milyen lehetőségem van a 28 tulajdonos érdekének érvényesitésére. Meg kell jegyeznem, hogy a szóbanforgó két személy közgyűléseken évek óta nem vett részt.
A kivitelezéssel kapcsolatos határidő egyre sürgetőbb, és félő, hogy az eddigi befektetett energia ill. a korábban befizetett részösszegek, melyeket a két lakótársunk abban az időben még rendezett, /pályázatirás, közb. elj. költségei/ veszendőbe mennek.

Válasz
Amennyiben érvényes közgyűlésen határozat született az önrészre vonatkozóan és azt a két család nem támadta meg a bíróságon, úgy nincs akadálya annak, hogy - havi részletekre bontva - kötelező előírásként szerepeljen az összeg a fizetendők között. A lejáratot követően írásban fel kell szólítani őket a teljesítésre, ha nem teljesítenek, akkor fizetési meghagyást kell kibocsátani velük szemben.

Természetesen ezt nem érdemes havonta küldeni, hanem kb. negyedévenként és így a kötelezettség hivatalos maradna. Hat hónapot elérő tartozás után az érintett lakásokra jelzálogjog bejegyzéssel is feljegyeztethető, vagy végrehajtás útján a jövedelmekből letiltható az összeg.

Saját véleményem: tht@tht.hu

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások