Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Társasházi kérdések-válaszok a Kossuth Rádióban

2021. február 1.

kossuth.pngJanuár 26-án indult a Kossuth Rádió Napközben című műsorában a műsor, melynek keretében a hallgatók 10:15 és 10:30 között szöveges üzenetekben küldhetik el kérdéseiket a műsorvezetőnek, aki a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) elnökét dr. Bék Ágnest kérdezi a társasházi problémák megoldási lehetőségeiről.

Az első műsorban egy belvárosi társasházban élő írta, hogy náluk már alig van magyar tulajdonos. A kínai, arab ukrán és más nációt képviselők viszont már évek óta nem fizetnek közös költséget. Elérési címet nem adnak meg, így a felszólítások kézbesíthetetlenek. Jelenleg mi fizetjük helyettük a közös költségből igénybe vett szolgáltatásokat - panaszolta.

Válaszában dr. Bék Ágnes jelezte, hogy a probléma valós és megoldása egyre sürgetőbb, mert ez a tendencia jellemző lesz a későbbiekben is. Véleménye szerint lenne megoldás, de ahhoz törvénymódosítás szükséges. A TTOE már el is küldte javaslatát az illetékes minisztériumba. Eszerint hasonló kötelezettség előírására lenne szükség, mint a cégek esetében, akiknek be kell jelenteniük, hogy mi a kézbesítési címük vagy ki a meghatalmazottjuk. A külföldi tulajdonosoknak is szükséges lenne megadni elérhetőségüket vagy meghatalmazottal rendelkezniük, akivel fel lehet venni a kapcsolatot az ügyek intézése érdekében.

Mivel ilyen kötelezettség jelenleg nincs, ha valaki önként nem adja meg elérhetőségét, akkor a gyakran milliós nagyságú közös költség behajtása rendkívül körülményessé válik. De egy felújítás megvalósulása is múlhat a hiányzó szavazatán. További biztosíték lenne rendszeres fizetésre, ha az adásvétel során kéne nyilatkoznia arról, hogy tudomása van az ingatlanával kapcsolatos kötelezettségekről.

A műsorban egy riport is elhangzik, melyben a COVID idején megemelkedett takarítási, fertőtlenítési munkákról, elvégzésük technikáiról és a költségekről esik szó. Valamint arról, hogy ezekre az extra kiadásokra milyen meghatalmazással biztosíthat forrásokat a közös képviselő.
Zárásként az erkélyeken, közös területeken történő dohányzás sokakat frusztráló hatásairól kapott számtalan sms-re reagált a műsorvezető és a TTOE elnöke.
A Napközben adásai az elhangzás napjától két hónapig elérhetők a Médiaklikk-en. Ebben az adásban a társasházi perceket 10:15 perctől ITT hallgathatják vissza olvasóink.

A következő adás február 2-án 10:15-től hallható, melyre a stúdióban a 0630 9000 666-os sms számon várják a kérdéseket.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások