Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

A közös képviselő vagy a társasház felelőssége a járófelületek síkosságmentesítése?

2021. február 8.

csuszas.jpgIdén eddig nem sok gondot okozott a hóesés, de hétvégére igen kemény téli időjárást jelezek a meteorológusok, így a Kossuth Rádió Napközben című műsorában is felvetődött a kérdés, hogy a közös képviselő vagy a társasházi tulajdonosok vonhatók felelősségre, ha a ház előtt nincs eltakarítva a hó vagy egy baleset következtében megsérül valaki.

A felvezető riportban szereplő társasháznál a közös képviselő végzi a hó eltakarítását, de nem ez a jellemző. A társasházi törvényben ilyen kötelezettség nincs kiróva rá.
A kinek a felelőssége kérdésre akkor lehet válaszolni, ha tudjuk, hogy milyen döntéseket hoztak a tulajdonosok - mondta a műsor társasházi szakértője dr. Bék Ágnes a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) elnöke.

Ha ők úgy döntöttek, hogy a takarítási feladatokkal megbíznak egy takarítót vagy takarító céget és a vele kötött szerződésben megfelelő módon szerepel a hóeltakarítás, jégmentesítés, akkor természetesen a mulasztásból vagy a hibás teljesítésből származó problémák, balesetek felelősségét a cég viseli.

Ha viszont úgy döntöttek, hogy napi, heti vagy havi bontásban a tulajdonosok végzik a takarítást, akkor arról is gondoskodniuk kell, hogy legyen helyettes, ha valaki nyaralni megy vagy megbetegszik, mert ezzel a megoldással a felelősséget is magukra vállalták.

Ezt nem egyszerű megszervezni ezért a nagyobb társasházaknál már mindenütt takarítót foglalkoztatnak. Ők természetesen több házat kezelnek, így jellemzően ők sem tudják mindenütt egy időben elvégezni a feladatot. Ha viszont emiatt valahol baleset következik be - ami kártérítési igényt vagy hosszabb távú fizetési kötelezettséget is eredményezhet - akkor az az ő felelősségük.
Egy esetleges perben ugyan ilyenkor is a társasházat marasztalják majd el, de az, a szerződés alapján a büntetést tovább háríthatja a takarító cégre - mondta a TTOE elnöke

A műsor további részében a hallgatói kérdések kerültek megválaszolásra. Szó esett arról, miként lehet kezelni egy fakivágási igényt vagy egy olyan tulajdonos ragaszkodását az udvaron tárolt roncshoz, amit a többi tulajdonos szeretne elszállíttatni. Természetesen ezeknél az eseteknél is felmerül a kérdés, kinek a költségén érhető el a kívánt állapot.

A műsor 10:15 perctől ITT hallgatható vissza az elhangzás napjától két hónapig:
https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-02-02_10-12-00&enddate=2021-02-02_10-23-00&ch=mr1

dr. Bék Ágnes válaszai 10:35 perctől ITT hallhatók:
https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-02-02_10-30-00&enddate=2021-02-02_10-42-00&ch=mr1

Hallgassa Ön is a keddi adást 10:15-től a Kossuth Rádióban és tegye fel kérdéseit a 0630 9000 666-os sms számon!

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások