Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Használható-e lakásként egy társasházhoz tartozó garázs vagy más funkciójú albetét?

2021. február 16.

garazslakas2.jpgSzegeden egy 32 lakásos társasház egyes lakásaihoz 20 négyzetméteres garázsok is épültek, melyek közül az egyikben fodrász műhely működik, egy másik tulajdonosa pedig azzal fordult a közös képviselőhöz, hogy akkor ő is más funkcióra használná. Könyvelőirodát szeretne kialakítani benne.

A Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi blokkjában elhangzott riportból kiderült, hogy a tulajdonosoknak nem volt kifogása a változtatás ellen így az meg is történt. Később a tulajdonos jelezte, hogy sokat dolgozik, szüksége lenne mellékhelyiségre tusolóra is, ami ellen szintén nem volt panasz, de a közös képviselő mondta neki, hogy alakítsa ki a saját, mérhető víz, csatorna, áram rendszerét, amit meg is tett.

Egy idő után az egyik szomszédnak feltűnt, hogy a garázst már nem irodaként, hanem lakásként használja, ami ellen kifogást emelt és kérte a közös képviselőt, hogy jelezze a hatóságoknak az engedély nélküli funkcióváltást.
A közös képviselő a jegyzőhöz és az építési hatósághoz fordult, hogy kiderítse, van-e teendője egy ilyen esetben Mind a két helyen azt mondták, hogy a közös képviselőnek nincs ezzel dolga, annak kell lépnie, akit ez zavar. Az illető meg is tette a bejelentéseit, de 2019 vége óta se a közös képviselő, se a bejelentő nem kapott semmilyen visszajelzést. Most azt szeretnék megtudni, hogy van-e olyan jogszabály, ami tiltja, hogy egy garázst más funkcióra használjanak?

A műsor szakértő vendége dr. Bék Ágnes a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete elnöke válaszában elmondta, hogy nincs olyan törvény, ami tiltja az ilyen funkcióváltást. Van viszont egy alapító okirat amiben fel van sorolva, hogy a társasházban milyen albetétek vannak és azoknak milyen funkciójuk van.

Ha valaki a garázs megnevezésű albetétjét nem garázsként kívánja használni, akkor az építési hatóságtól engedélyt kell kérnie a funkcióváltáshoz. Ha ezt megkapta és elvégezte az átalakításokat, akkor az építési hatóság a helyszínen meggyőződik arról, hogy a helyiség valóban megfelel lakástörvényben előírt feltételeknek. Ha igen, akkor használatba vételi engedélyt ad, ami lehetővé teszi, hogy a funkcióváltás megtörténjen, s a tulajdoni lapon a későbbiekben garázs helyett lakás szerepeljen.

Szükséges még az is, hogy a társasház közgyűlési határozatot hozzon arról, hogy hozzájárul-e a változáshoz, s ha igen, akkor milyen feltételekkel, különös tekintettel a közművek használatára és a költségviselésre. Ilyen esetben a szomszédos tulajdonosok kétharmadának jóváhagyása is szükséges.

Egy másik kérdező arról érdeklődött, hogy mit tehet abban az esetben, ha a közös kertben a lakók egy grillező söröző teraszt alakítottak ki az ablakuktól néhány méterre, amit hétvégéken rendszeresen használnak. Ez zajongással italozással jár, ami lehetetlenné teszi családja pihenését.

A műsor 10:15 perctől ITT hallgatható vissza az elhangzás napjától két hónapig:

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-02-09_10-12-00&enddate=2021-02-09_10-23-00&ch=mr1

A folytatás itt érhető el:

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-02-09_10-30-00&enddate=2021-02-09_10-42-00&ch=mr1

Hallgassa Ön is keddenként 10:15-től a Napközben című műsor társasházi perceit a Kossuth Rádióban és tegye fel kérdéseit a 0630 9000 666-os sms számon!

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások