Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Közgyűlés nincs, de a közös döntés lehetősége adott

2021. március 16.

meeting1.jfifA COVID miatti kényszerű kijárási korlátozások idején sokan felújításra lakásszépítésre vállalkoznak ezekben az időkben. A társasházakban élőknek ez több kötöttséget jelent, mint a családi házban lakóknak, különösen, ha közös területeket is érintenek a munkák vagy, ha más ügyekben közösen kell dönteniük, mert az ezekhez szükséges közgyűléseket törvényesen nem lehet megtartani.

A Kossuth Rádió Napközben című műsorában megszólaló Kirschner Attiláné Sopronban kezel társasházakat, melyek között van műemlék épület, új építésű, panel, alagútzsalus és téglából épült ház is, ezért szinte mindenféle jogi vagy műszaki problémának a megoldására fel kell készülnie.

Mint mondja, a fertőtlenítéstől kezdve a talajvíz áztatta falak szigeteléséig sok kérdésben szeretnének döntést hozni, de az írásbeli szavazások helyett mindenki közgyűlést szeretne tartani és nehezen fogadják el azt, hogy arra most nincs lehetőség. Olyan kezdeményezések is történtek, hogy vezessenek be moratórium a közös költség fizetésre, amit nem csak a közgyűlési tilalom miatt nem lehet megtárgyalni, hanem azért sem, mert a kezdeményezők kihagyták a számításból, hogy abból kell fizetniük a vizet, villanyt, szemétszállítást, biztosítást, takarítást is.

A másik riportalany, Pápai Miklós Budapesten a III. és a XIII. kerületében kezel 34 házat, köztük új építésűt és 110 éveset is. A vészhelyzeti beavatkozásokra - mint a csőtörés vagy elektromos problémák elhárítása - természetesen van lehetőségük, amihez 0-24 órában rendelkezésre álló alvállalkozókkal is rendelkeznek, de a felújítások elfogadása nehézségekbe ütközik, különösen, ha ahhoz hitelfelvétel is szükséges.

A döntéshozatal tehát - előreláthatóan május 23-ig - körülményessé vált a társasházakban, de azért van legális megoldás arra, hogy megvalósulhassanak a közös elképzelések. Erről már a műsor társasházi szakértője, dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Egyesületének elnöke beszélt.

A műsor itt hallgatható meg az elhangzás napjától (március 9.) két hónapig, 10:15 percnél: 

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-03-09_10-12-00&enddate=2021-03-09_10-23-00&ch=mr1

Hallgassa Ön is keddenként 10:15-től a Napközben című műsor társasházi perceit a Kossuth Rádióban és tegye fel kérdéseit a 0630 9000 666-os sms számon!

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások