Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

eKözgyűlés a társasházban

2021. március 17.

Online közgyűlésMíg az oktatás, az egyesületek, gazdasági társaságok és a bíróságok is online közgyűlhetnek és működhetnek, addig a társasházakra mintha már megint senki nem gondolt volna. Pedig az elektronikus közgyűlés lehetősége nagyon sok társasház működését megkönnyítené.

Mindannyian tudjuk, hogy - világjárvány ide vagy oda -, az épületek állagromlása, az elhanyagolásokból eredő épületkárok, amortizáció, élettartam a lezárások ellenére sem áll meg. Sőt! Ahhoz, hogy egy társasházi felújítás - amely a társasházak legalább felénél aktuális probléma - megvalósuljon és ahhoz, hogy a forrásokat a tulajdonosok időben előteremtsék és megszavazzák, legalább fél év elő-, és felkészülés szükséges.

Illegális közgyűlés, vagy leszakadó folyosó?

Amennyiben a 2021-es költségvetést nincs mód elfogadtatni, úgy a tervezett beruházások kései megszavazása nem csak a megbízható kivitelezők szabad kapacitásairól való lemaradást eredményezi, hanem ezen felül egy jelentős árfolyamkockázatot is jelenthet az anyagdíj drágulások tekintetében. Ki fogja ez esetben kompenzálni a társasházakat és a tulajdonosokat azért, mert nem tarthattak online közgyűlést?

Minden tulajdonosnak joga, hogy egyrészt a saját és mások egészségét megvédje - például azzal, hogy otthon marad -, másrészt, hogy ugyanezt tegye saját vagyonával is. Ez utóbbi részét képezi a sok esetben a család legnagyobb vagyonelemének, a társasházi lakáshoz kapcsolódó közös területek üzemeltetésének biztonsága, az épületrészek felújítása, karbantartása, ami szintén az éves költségvetés része. Tehát joggal merül fel a kérdés, hogy melyik a nagyobb kár? Ha egy közös képviselő - törvényellenesen - online közgyűlést tart, vagy ha jogkövető és nem tart semmilyen közgyűlést a törvénymódosításig, amivel - közvetve -, nagyobb kárt okoz a tulajdonosoknak és saját magának is? Melyik közös képviselő végzi jól a munkáját, aki vállalja a kockázatot és megtartja most ilyen vagy olyan formában a közgyűlést, vagy az, aki minden törvényt betartva vagyoni kárt okoz a háznak?

A cikket teljes terjedelmében a THT - Társasházi Háztartás jövő héten megjelenő márciusi számában olvashatják.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások