Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Kertbaráti üdvözlet: Társasházi kertbeindítás

2021. március 29.

megyeriszabolcs.jpgA tavasz kezdete minden kerttulajdonosnak munkát, feladatot is jelent, hiszen nem lehet csupán élvezni a melegedő időt és a zöldülő természetet, tenni is kell azért, hogy a közvetlen környezet rendezett, ápolt legyen, a növények pedig egészségesek legyenek! A társasházi kertek, előkertek, utcafrontok sem jelentenek kivételt, a kötelező köröket itt is le kell tudni!

A tél minden zöldterület esetében nyomokat hagy, kisebb-nagyobb károkkal az esetek többségében számolni kell, így az első teendő a felmérés és a kárelhárítás. Az ősszel lehullott lomb egy része még biztosan a talajon, a pázsiton van, hiszen a levelek hullása télen is folytatódott, amikor már kis eséllyel gereblyéztek a háziak, a lakók a kertben. Az egyik első feladat tehát egy lombseprés, valamint a különféle növényi törmelékek (vihar törte ágak, vesszők) összeszedése.
 
Ezeket nem elég összegyűjteni, el is kell távolítani, egyfelől mert az elhelyezés társasházi környezetben általában nem megoldható (kevesen komposztálnak ilyen körülmények között, bár ez sem lehetetlen), másfelől mert az ilyen zöldhulladékban áttelelő rovarkártevők, vagy éppen gombaspórák lehetnek. A legjobb megoldás a zsákba gyűjtés és elszállíttatás, ilyen szolgáltatást a legtöbb településen kínál a helyi hulladékgazdálkodási vállalat. Amennyiben ez valamiért nem jöhet szóba, alternatívaként az elásás merülhet fel, de ebben az esetben a szokásosnál jóval mélyebbre kell helyezni a zöldhulladékot.

A következő lépés a növények állapotának felmérése, valamint a szokásos tavaszi kártevőmentesítés, lemosás elvégzése. A beteg, elhalt részeket le kell vágni, amennyiben pedig gyümölcsfa is akad a kertben, utcafronton, azt is meg kell metszeni. Előfordulhat, hogy lakók között nincs, aki ért ehhez a művelethez, ebben az esetben érdemes kertész szakembert felkérni a feladatra, a szakszerű metszés ugyanis nem csak a jó terméshozam miatt fontos, hanem a fa tetszetős alakja miatt is, ez pedig fontos szempont lehet, akár belső udvari, akár utcafronti a fa. Egyéb, egyszerű esetekben a metszést, alakító visszavágást a háziak is elvégezhetik, ehhez mindössze egy jó minőségű (adott esetben teleszkópos nyéllel rendelkező) lombfűrész kell, na meg persze sebkezelő anyag. Utóbbi azért fontos, mert a nagyobb ágak vágása után keletkező sebfelület nyitott ajtót jelent a betegségeknek, fertőzéseknek, a megfelelő sebkezelés ezt megelőzi, így a későbbiekben akár jelentős kiadások is megelőzhetőek! A cserjéket is most lehet metszeni, a túlburjánzott példányokat a szárak ritkításával, a sövényeket, térhatárolókat pedig formára vágással tarthatjuk karban.

A lemosó permetezés sem hagyható ki a fák esetében, ehhez többféle készítmény szerezhető be, jellemzően paraffin olaj, kén vagy réz bázisú permetszerekről van szó, illetve ezek kombinációi is szóba jöhetnek. Mivel a permetezés némi gyakorlatot igényel, ráadásul a használt kemikáliák általában mérgezőek, így vagy hozzáértő, tapasztalt lakó, vagy felkért szakember végezze a műveletet. Könnyebben abszolválható az idősebb fák törzsének tisztogatása, melyhez csupán egy pár száz forintos kéziszerszám és némi fizikai erő szükséges. A kéregkaparóval (ez a szerszám akár egy drótkefével is kiváltható) erősen végig kell dörzsölni a törzset, hogy a félig már levált kéregdarabokat eltávolítsuk. Ez azért fontos, mert ezek alatt rovarok, hernyók, tojáscsomagok rejtőzhetnek, amik tavasztól kezdve komoly gondot okozhatnak. A laza kéregrészek leválasztásával a növény megkönnyebbülhet, a megbújó károkozók pedig eltűnnek. A leszedett törmeléket mihamarabb el kell távolítani, kis mennyiség esetén a szeméttárolóba is be lehet szórni.
 
A díszágyások talaját fel kell ásni, gyommentesíteni, szükség esetén pedig tápanyagokkal gazdagítani. Ez csupán annyit tesz, hogy a gazolást után, de még az ásást megelőzően 5-10 centiméter vastagon szervestrágyát vagy komposztot kell kihelyezni, majd így átforgatni a közeget.
 
A tavaszi ültetésekkel és a gyep felülvetésével még várni kell, de a fenti alapozó munkálatokkal nem szabad sokat késlekedni. Azért is fontosak ezek a teendők, mert ha elmaradnak, akkor a későbbiekben többféle probléma adódhat a kert, a növények körül, melyek nem csupán esztétikai gondot jelentenek, de az eszkalálódott problémák kezelése jelentősebb kiadással is járhat. A preventív munkálatok javarésze önerőből, házon belül is elvégezhető, és egyben remek ráhangolódást is jelenthetnek a lakóknak a közelgő kerti szezonra!

Megyeri Szabolcs kertészmérnök
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások