Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Intelligens szellőzőrendszerek a társasházakban

2021. május 20.

Intelligens szellőztető rendszerek„Bár a legtöbb szellőzőrendszert lehet távolról, az interneten keresztül vezérelni, de a társasház-felújításnál ennek azért nincs relevanciája, mert ezeket az épületeket nem erre tervezték, ezért megvalósításuk költségei nagyon magasak lennének" - mondta Brenner Marcell, az Aereco Légtechnika Kft. projektmenedzsere a THT és TTOE első online videokonferenciáján.

Az Aereco szellőzőrendszere attól intelligens, hogy rengeteg villamos és fűtési energiát spórol felhasználóinak, egyszerűbbé teszi az életet, olcsón, jól és szabályozottan működik. A szellőzés ugyanis akkor hatékony, ha a szagok nem terjengenek, ha a pára hamar eltűnik, ha más lakásokban keletkezett szagok és pára nem jelenik meg más lakásokban, és a gázkészülékek biztonságosan üzemelnek.

Felmerülhet a kérdés, hogy mikor kell szellőztetni? Hideg vagy meleg esetén, napszaktól függően, netán szélben vagy éppenséggel szélcsend alatt, esetleg az is számít, hogy a lakó otthon tartózkodik-e vagy sem. A válasz az, hogy mindig kell szellőztetni, a hangsúly pedig a szabályozottságon van. A jó szellőztetés folyamatos és szabályozott, igényeknek megfelelő (annyi levegőt szív el a rendszer és annyi tiszta levegőt enged be, amennyire szükség van az adott helyiségben vagy lakásban), energiatakarékosan, zajhatás nélkül, és biztonságosan működik.

Aereco szellőztetés

Piros színnel jelölve a szabályozatlan folyamatos szellőzés, igénytől, napszaktól függetlenül, azonos teljesítményen. Fehér színnel jelölve az Aereco okos szellőzőmegoldása.

A szellőzést befolyásoló tényezők közé tartozik az elszívó ventillátorok működőképessége, a szellőző vezetékek tisztasága (négyévente kötelező tisztítani, különben tűzveszélyes) illetve az elszívó elemek állapota, de további kérdés a légutánpótlás biztosítása is. Egy olyan panelépületen, ami szigetelést és új nyílászárókat kapott, ami miatt a ventillátor nem tud levegőt elszívni, biztosan nem tud szellőzni. Nem megoldás az ablakok kinyitása, mert az a fűtés vagy hűtés kárára válik, inább légbevezető nyílásokat kell kialakítani, ami csak annyi levegőt enged be, amennyire szükség van.

Veszteségek

A fűtési energiaveszteség 100%-os a szabályozatlan szellőzés esetén, mivel folyamatosan a felfűtött levegőt szívja el. Nem működő szellőzés esetén 70%-os, mivel ha nem távozik az elhasznált levegő, a lakók ablakot nyitnak, szabályozott Aereco szellőzés esetén ez 50%-kal csökkenthető, mivel a szellőzőrendszer annyit szellőztet, amennyire szükség van.

A villamos energia veszteség is számottevő, ugyanis míg a lépcsőházi világítás a társasház fogyasztásának 10-15%-át teszi ki, a felvonó a 30-40%-át, addig a szellőző a 45-60 százalékát emészti fel.

Az Aereco szabályozott szellőztetés esetén a villamos energia veszteség nagyban csökkenthető.

Felújítás

A szellőzőrendszer felújításának fontos része a szellőzőrendszer tisztítása, kamerás vizsgálata. A legjobb, ha egy előtte és utána felvétel is készül, amelyen látszik a különbség, és feltárhatóak a rendszer hibái. Az energiafaló tetőventillátorok cseréje után az energiahatékony megoldások mellé egyéni vezérlés is szükséges az optimális eredményekhez. Az elszívó elemek páraszabályozós, mozgásérzékelős elemekre történő cseréje tovább fokozza a komfortot, és ugyanilyen fontos a légutánpótlás biztosítása légbevezető elemekkel, ami lehet falas, vagy ablakos kivitel.

A rendszer előnye az alacsony energiafogyasztás, halk működés, szabályozhatóság, és a biztos működés folyamatos üzem esetén is.

Az elszívó elemek cseréjének előnye, hogy szabályozottá tehető az elszívás mértéke, szabad átjárást biztosít a levegőnek, tűzvédelmi szempontból is biztonságosabb, mert a csappantyúnak köszönhetően nem terjed a szellőző rendszeren a tűz a többi lakásba. A páraszabályozós megoldás fürdőbe, a toalettekbe a mozgásérzékelős javasolt, a kombinált elszívók pedig egybeépített fürdőszoba esetén ajánlottak. A légbevezető elemek a nappalikba, hálókba kerülnek, amelyek páratartalom alapján nyitják-zárják a levegő útját.

Konkrét megoldások

A VTZ-VCZ ventillátorcsalád előnye, hogy alacsony energiafogyasztású, halk működésű, állandó nyomást biztosító, magas minőségű, széleskörűen alkalmazhatóa, épületfelügyeleti rendszerre köthető elemeket tartalmaz, amelyek a légbevezető elemekkel kiváló összhangban működnek.

Négy-öt emeletes épületeknél ajánlott a VBP ventillátor alkalmazása, mert alacsony energiafogyasztású (15W), emellett szigetüzemű napelemes rendszerbe integrálható, halk működésű, hibrid szellőzést biztosít, azaz kialakításának köszönhetően álló lapátok esetében is biztosítja a szellőzést a gravitációnak köszönhetően.

A VBV ventillátorcsalád szintén alacsony energiafogyasztású, halk működésű, széleskörűen alkalmazható, intelligens vezérléssel működtethető, akár 10 percenkénti időintervallumra is beállítható.

A szakember szerint a fenti intelligens szellőzési megoldásokkal sokat spórolhat egy társasház a fűtési és villamos energián, miközben sokkal komfortosabbakká válnak a lakások.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások