Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

eHÁZ: Mesterséges intelligencia a társasházi adminisztrációban

2021. június 14.

Den-Nagy_Ildiko.jpegA magyar alapítású és tulajdonú eHÁZ hazánkban elsőként automatizálta a társasházi könyvelést, az elmúlt időszakban pedig olyan diszruptív technológiákkal készül a jövőre, mint a blokklánc technológia és az arra épülő okos szerződések. A cég legújabb fejlesztéseiről Dr. Dén-Nagy Ildikó, az Info Sierra Kft. innovációs menedzsere beszélt a Társasházi Háztartás szaklap és a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének első online videokonferenciáján.

Mi az a mesterséges intelligencia (MI)?

MI-ról akkor beszélünk, amikor a gépek különböző, emberekre jellemző tulajdonságokkal rendelkeznek - mint például érvelés, tanulás, tervezés vagy kreativitás. Jól lehet, a technológia egyes fajtái mintegy 50 éve léteznek, a mesterséges intelligenciát most kezdik a számítástechnika közeli jövőjét meghatározó trendnek tekinteni, ugyanis a hatalmas mennyiségű adatok feldolgozása és az új algoritmusok megjelenése az elmúlt években értek el jelentős áttörést.

Ezek a megoldások valójában sokkal inkább átszövik a mindennapjainkat, mint ahogyan azt gondolnánk! Nézzünk csak példákat erre! A fizikai típusú MI kategóriába tartoznak például a robotok, vagy a mezőgazdaságban alkalmazott okoseszközök, önvezető járművek, drónok és az IoT is. A másik kategória a szoftveralapú mesterséges intelligencia, ilyenek a virtuális asszisztensek, a gépi fordítók, vagy akár az online keresőmotorok. Az eHÁZ fejlesztései ez utóbbi nagy családba tartoznak.

Tisztázzuk a blokklánc fogalmát is!

Az eHÁZ 2021-től egy olyan automatizált hitelesítési eljárást alkalmaz, amelynek decentralizált szerkezete kizárja a hamisítást, az utólagos módosítást vagy a rosszindulatú támadások okozta károkat. Ez az eljárás nem más, mint a blokklánc (blockchain).

Úgy kell elképzelni a blokkláncot, mint egymáshoz fűzött kódszakaszok sorozatát, amelyek más adatok hitelesítését végzik olyan módon, hogy az eredeti adatok a blokkláncból kulcs nélkül nem fejthetők vissza, de ha valaki megpróbál módosítani rajtuk, azonnal nyomot hagy az egész láncon. A kódokat tehát nem lehet manipulálni vagy hamisítani.
Lényegében erre a technológiára épülnek a kriptovaluták is, amilyen a Bitcoin vagy az Ethereum. A kripotvaluták esetében a blokklánc egy nyilvánosan futó titkosított főkönyv, amely minden tranzakciót rögzít.

Az eHÁZ Magyarországon a saját piacán elsőként vezetett be blokklánc-hitelesítést, és ezzel úttörőnek tekinthető. Ennek a technológiának eredményeként az eltárolt logokat, tehát a társasházi nyilvántartásokban történő változásokat időbélyeggel látja el a rendszer. Az eHÁZ csak a nyilvántartási logokat tárolja és hitelesíti a blokkláncon, méghozzá titkosított formában. Az eHÁZ-ban lévő adatok kezelése és tárolása továbbra is centralizáltan, hazai szerveren történik a GDPR-nak megfelelően- szögezte le az Info Sierra Kft. innovációs menedzsere.

Mi az az okosszerződés (smart contract)?

Ez olyan ügyleteket takar, ahol nagyon jól algoritmizálható a megállapodás, így könnyen automatizálható maga a teljesülés is. Ez azt jelenti, hogy vannak előre rögzíthető feltételek, amelyek fennállása esetén automatikusan megvalósul a szerződés és mindez bekerül a blokkláncba. Azaz blokklánc alapon történik a smart contract hitelesítése.
Előnye, hogy kihagyhatók a közvetítők, mint például az ügyvéd, közjegyző, bíróság. Nagyobb hatékonyságot nyújt és kisebb bürokráciát követel meg. Ma már számos biztonságos és változatos alkalmazási területe van, az ingatlankereskedelemtől a tőzsdéig.

Az eHÁZnál továbbra is általános cél az automatizáltság és a hatékonyság növelése, amit a mesterséges intelligencia és a blokklánc ötvözése biztosít. Ugyanakkor az új fejlesztési irányok ezeken továbblépnek. A cég egyik célja a smart contract-alapú biztosítás és kárrendezés megvalósítása, illetve a smart contract-alapú hitelügyintézés kialakítása, amellyel kapcsolatban már folytat tárgyalásokat leendő partnerekkel. Az eHÁZ online hibabejelentő és projektkezelő rendszerét is blokkláncon képzeli el, illetve napirenden van különböző IoT megoldások integrálása, például okosszenzorok fogyasztásmérésének összekapcsolása fogyasztási előrejelzéssel.

Az eHázról

Az eHáz Magyarország első felhőalapú társasházkezelő rendszere. Jelenleg 14%-os piaci penetrációval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy hazánkban minden 7-8. társasházi lakást, albetétet ebben a rendszerben tartanak nyilván. Az eHÁZ innovatív tevékenységét két fontos elismeréssel is jutalmazta a piac: 2019-ben elnyerte a Superbrands díjat, 2020-ban pedig az Év Blockchain Megoldásává választották.

Az eHÁZ mindig is az innovációjáról volt híres, sok fejlesztésük úttörő megoldás volt, ilyen 2021-től a blokklánc alapú hitelesítés is, nem csoda, hogy egyre több nagy ügyfél választja őket. További újításuk, hogy már lehetőség van a házakon átívelő kötegelt előírásokra és értesítések küldésére, míg a NAV szinkronnal rengeteg munkaidőt spórolnak az ügyfeleknek, emellett az átutalások közvetlen feladása is megoldott a rendszerben az OTP Electrával. Az online szavazás - bár nem a legújabb megoldás, de - az elmúlt időszakban nagy sikernek örvendett, az automatikus és dinamikus könyvelési lehetőségek szintén nagy keresleti igényt elégítenek ki, nem beszélve a mérleg és eredmény gyors és könnyű levezetéséről.

A fejlesztések folyamatosak, többek között fizetési automatizációt megvalósító pénzügyi megoldásokon dolgoznak, de hamarosan várható mobil applikációjuk továbbfejlesztése is. A big data alapú előrejelzés és cashflow tervezés már szintén készülőben van. Újdonság a jogi modul, amely már hivatalosan is elérhető a rendszerben. Ezt a jogi kartont kimondottan az ügyfelek igényei szerint hozták létre a kinnlevőségek kezelésekre. Már dolgoznak a fejlesztők a kettős könyvvitel megvalósításán is, noha a legtöbb társasházkezelő és közös képviselő egyszeres könyvelést alkalmaz, ami megfelel a jogszabályoknak.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások