Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Klímaberendezés a falon – Mit tehet az, akinek hűvös helyett csak a zaj és a kondenzvíz jut?

2021. július 19.

Klima_a_falon.jpgA kánikulában mindenkinek megfordul a fejében, hogy klímát kéne elhelyezni a lakásban. Ez társasházi környezetben némi egyeztetést igényelne, hiszen a kültéri egység miatt nem belső munkáról beszélünk. Az ugyanis közös tulajdonú falrészre kerül.

A Kossuth Rádió Napközben című műsorának július 13-ai adásában elhangzó riportban ugyan egy kompromisszumos megoldás került bemutatásra, de ezeket az egyeztetéseket szinte mindenhol igyekeznek megspórolni az „elkövetők".

Ez a tapasztalata a műsor társasházi szakértőjének, dr. Bék Ágnesnek a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) elnökének is. Mint mondta, a legkorrektebb megoldás az, ha a klímát felszerelő olyan terveket készíttet, amin látszik, hogy a kültéri egység a falon hol helyezkedik el, hova vezetik a kondenzvizet és a berendezés milyen zajszinten működik.
Ha ez körültekintően elkészül, akkor könnyebb megszerezni a közvetlen szomszédok kétharmadának beleegyezését is, ami szükséges a jogszerű felszereléshez. Ráadásul nem elég ezt bekopogva bejelenteni, hanem írásos formában kell megerősíteni.

Ennél azonban sokkal gyakoribb, hogy egyik napról a másikra egyszer csak fenn van a klíma, s onnantól egy lakásban hűsölnek, a többiek pedig szenvednek. Különösen akkor, ha a településképi szempontból sem szabályozott módon, belső udvaron, visszhangos lépcsőházban vagy világító udvarban kötött ki a berendezés.

A műsorban - mely itt hallgatható meg az elhangzás napjától (július 13.) két hónapig, 10:15 percnél: https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-07-13_09-05-00&enddate=2021-07-13_11-10-00&ch=mr1# - arról is szó esik, hogy milyen lehetőségek maradnak a zavaró hatások megszüntetésére.

Hallgassa Ön is keddenként 10:15-től a Napközben című műsor társasházi perceit a Kossuth Rádióban és tegye fel kérdéseit a 0630 9000 666-os sms számon!

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások