Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Kibújhat-e valaki a többség által megszavazott célbefizetés alól?

2021. augusztus 10.

Tetofelujitas_elott.jfifA Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hírlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület a tagok számára díjmentes jogi tanácsadást biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés:
12 lakásos társasházban a tetőszerkezet felújításra szorul. A kapott árajánlat alapján lakásonként 1 millió forint célbefizetéssel lehetne finanszírozni a beruházást.

Kérdés, hogy milyen szavazati aránnyal lehet elfogadtatni a célbefizetést?

Mi a teendő - lehetőség -, ha valamelyik tulajdonos nem tud, vagy nem akar fizetni (sajnos hitelt nem tud felvenni a ház, mert már van egy futó hitele).

Válasz:
A célbefizetésre vonatkozóan nincs törvényi rendelkezés, de mindenképpen célszerű, ha legalább a tulajdonosok 67%-a elfogadja az erről szóló döntést.

Ha van olyan tulajdonos, aki nem tudja vállalni a célbefizetés egy összegben történő megfizetését, akkor neki van lehetősége önállóan személyi kölcsönt felvenni olyan kondíciókkal, amelyeket vállalni tud.

Amennyibe a társasháznak van bizonyos anyagi tartaléka, akkor arról is dönthetnek, hogy havi X összeg megfizetésével részletekben is teljesítheti a célbefizetést. Ez főleg akkor alkalmazható, ha nem azonnali munkakezdésről van szó, mert akkor a célbefizetést is megállapíthatják havi befizetési kötelezettséggel.

A többség által elfogadott vállalás mindenki számára kötelezettséget jelent.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások