Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Megújult ELCO kondenzációs gázkazánok, fali és álló gázkazánsorozat

2021. augusztus 24.

Elco.jpgA TTOE (Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete) 2021. július 26-án második online konferenciáját tartotta arról, hogyan lehet törvényesen, illetve energiahatékonyan működtetni a társasházakat a pandémia ideje alatt. Az online konferencia, mint forma elengedhetetlen volt, hiszen az országjáró körút során sokaknak nem adatott meg a lehetőség a személyes részvételre.

Sántha Endre az Ariston Thermo Hungária Kft. ELCI ipari üzletág kereskedelmi vezetője a megújult kondenzációs gázkazánjaikról, illetve az új fali és álló gázkazánsorozatról tartott előadást. Az ELCO berendezésekért az Ariston Thermo Group felel, melynek magyarországi képviselete az Ariston Thermo Hungária Kft.
 
A magyar valóság
A jelenlegi társasházakban megtalálhatók hagyományos tüzelésű, lemez vagy öntöttvas tagos álló kazánok. Ezek legtöbbször jogutód nélküli megszűnt gyártók termékei, mint például a Fég Vestale, Kazép, Hőterm stb.
„Ezek a kazánok már kilehelték az életkorukat, ezért cserére szorulnak." - fogalmazott Sántha Endre.

Az esetek túlnyomó többségében a felmérések során öreg, elavult berendezéseket lehet találni (kazánok, HMV tárolók). Elhanyagolt állapotú kazánházak, folyó, illetve csöpögő csatlakozások a jellemzők rájuk. A karbantartás elhanyagolása gyakran vezet a készülékek meghibásodásához, a szolgáltatás kimaradásához, magas költségekhez/fogyasztáshoz, energiapazarláshoz, illetve környezetszennyezéshez. Utóbbi a lakók számára a legkevésbé szokott fontos lenni, viszont az EU-s előírások egyre inkább próbálják ezt visszaszorítani, ami természetesen azt jelenti, hogy ezeknek meg kell felelni. Még a jól rendben tartott kazánházakban is történhetnek repedések, csöpögések, amik az előbb említett problémákat generálhatják.
 
Társasházi környezetben
A társasházakban általában nehezen megközelíthetők a kazánházak. Vagy az épület tetejére készítik el (melyet kutyaháznak szoktak a köznyelvben hívni), vagy a tetőtérben, illetve a másik verzió, hogy a pincében/alagsorban található. Minden elhelyezkedésnek megvan a maga hátulütője. Ezek a berendezések elég nagy tömegűek, így amennyiben a tetőre kell elhelyezni, ott az alatta lévő szerkezet megvizsgálása elhanyagolhatatlan. Az égésterméket el kell vezetni, amely például egy alagsori verziónál sokkal nagyobb problémát jelent, mint a tetőn lévőnél. Egy kazáncsere esetén arra is nagy figyelmet kell fordítani, hogy a már meglévő rendszerre hogyan lehet rákötni/rácsatolni úgy, hogy hibátlan működést eredményezzen. Problémát tud még okozni a szolgáltatáskimaradás, hiszen egy csere esetében ez elkerülhetetlen, illetve ami minden más esetben is probléma, az a finanszírozás.

Mit nyújt az ELCO?
Általában ezek a berendezések 200-300 kg között mozognak, ami egyértelműsíti, hogy 2 ember nem tudja felvinni lépcsőn a négyemeletes társasház tetejére. Erre kiváló megoldással válaszol az ELCO, hiszen az ő berendezésüket „pár mozdulat" segítségével szét lehet szerelni, így könnyedén bevihetők a darabok a megfelelő helyiségbe, ahol az összeállítása szintén nem igényel sokkal több időt (3 és fél óra összesen az egész szét- és összeszerelési művelet) és erőfeszítést. Ez egy okos, elemekből álló rendszer, mely bárhol azonnal üzembe helyezhető.
 
Az ELCO egy svájci eredetű cég 1928 Vilters településen alapította meg Emile Looser, ő a névadója a cégnek. Ezután megindult a fejlődés és a terjeszkedés, első körben Ausztria irányába, majd Németország, Belgium, Anglia stb. A jogutódlási problémák elkerülése végett a céget a francia illetőségű Preussag Energie vásárolta fel. Sajnos 5 év után a cég úgy határozott, hogy nem látnak ebben fantáziát, ekkor lépett képbe az Ariston Thermo Group. A cégközpont jelenleg Németországban van, illetve Svájcban továbbra is piacvezető márka többmillió darabos értékesítéssel.
 
A gyártásnál a középpontban egyértelműen a minőség áll (WCM, azaz World Class Manufacturing ellenőrző rendszer). A teljes tervezés és fejlesztés modern szoftverekkel történik, például a Fluid Dynamics (CFD), melynek segítségével meg lehet tervezni az áramlási kép alakulását, hőmérséklet eloszlását, valamint a hőterhelésből adódó stressz analízist is el lehet készíteni. Maga a gyártás alapvetően Hollandiában történik a Holland-Belga-Német hármas határ közelében.
 
Mindenféleképp számítani kell valamilyen fajta kondenzációra, mely kondenzátum savas kémhatású ezáltal korrodálja a felületeket. Ebben a kérdésben az ELCO a nemesacél mellett tette le a voksát a tartósság érdekében. Magas hatásfokot és energiatakarékosságot biztosítanak a termékek. Kompakt, könnyű, alacsony víztartalmú berendezések, egy ajtón be lehet görgetni azt a készüléket, amely egy 100 lakásos épületet képes ellátni. Minden vevőnek igyekszik egyedi megoldást kínálni a cég.
 
Termékkínálat - Ipari kondenzációs kazánok
• Falra szerelt ipari kazánok
o Thision L Eco
o Thision L Plus

Álló kazánok gurító kerekes megoldással
o Trigon L Plus
o Trigon XL
o Trigon XXL

A kisebb méretűek 60 kW teljesítménytől körülbelül 200 kW teljesítményig elérhetők, a közepesek 150 - 570 kW között, valamint az XXL akár 2.000 kW egységteljesítménnyel is kaphatók.
 
„A termékeket zaj, illetve hőszigetelő burkolattal látjuk el, ezáltal kifejezetten alacsony zajszinten képesek üzemelni, illetve sokkal hatékonyabbak is." - mondta el Sántha Endre

A rendszer gyakorlatilag a telepítéstől kezdve üzemképes, minden fontos összetevőt tartalmaz. Külső extraként hőmérséklet érzékelőket érdemes elhelyezni a kültérben, az előre menő csövön, a készüléken, illetve a helyiségben is. A szabályozó szemmagasságba kerül, így sokkal könnyebben lehet kezelni, mint a régebbi típusú, hasonló készülékeken. Ez egy ízléses, olasz designnal megalkotott, egyszerűen kezelhető felület.
 
Mindemellett fontos megemlíteni, hogy ezek a készülékek épületfelügyeleti rendszerekhez is hozzákapcsolhatók, többféle kommunikációs csatornát is képesek értelmezni. Így, amennyiben a lakóépületben korábban telepítve lett más egyéb hasonló rendszer, akár be lehet csatlakoztatni ezt is, így még eggyel kevesebb dologgal kell rendszeresen foglalkoznia a közös képviselőnek.
 
A ELCO országos szervízháttérrel rendelkezik és számos társasházban, stadionban és egyéb középületekben is megtalálhatók termékeik.
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások