Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Vállalkozóvá kell-e válnia az ingatlant bérbeadó magánszemélynek?

2010. szeptember 4.

A Társasházi Háztartás, az olvasói kérdések rovatban öt éve indított jogi tanácsadás mellett 2010 augusztusa óta pénzügyi-számviteli tanácsadással is igyekszik segíteni a közös képviselők munkáját. Az új rovatban Dr. Tőke Lászlóné, a Benedek és Társai Kft. adótanácsadója válaszol olvasóink kérdéseire.

Kérdés
Az ingatlan bérbeadásánál a magánszemélynek vállalkozóvá kell válnia? Mi az igazság ezzel kapcsolatban, mert az elkövetkező napokban szándékozunk szerződést kötni ingatlan bérbeadásra. Ha mi adnánk bérbe, akkor nem is kell adószámmal rendelkeznünk?

Válasz
Eddig sem kellett vállalkozóvá válni, ez egy lehetőség volt. De adószámot kellett igényelni, s úgynevezett adószámos magánszeméllyé kellett így válni. Augusztus 16-tól valóban az új az, hogy adószámot sem kell bizonyos esetben a bérbeadónak kiváltani, például, ha nem kíván az általános forgalmi adó alanyává válni erre a tevékenységére tekintettel.
Az adózásra vonatkozóan több lehetőséget biztosított és biztosít még most is a személyi jövedelemadó törvény, ez nem változott. Tehát ezt a körülmények figyelembe vételével kell eldönteni.

• Tehát adózni lehet utána különadózóként, 25% forrásadó megfizetésével, de akkor költséget a jövedelemmel szemben nem lehet érvényesíteni.
1 mFt bevételtől a teljes összegre már 14% EHO-t kell fizetni, addig nem.

• Összevonandó jövedelemkénti adózást is lehet választani, s itt akkor minden felmerülő költséget érvényesíteni lehet. A tiszta jövedelem (bevétel-költség) 127 %-a az a jövedelemrész, amit össze kell göngyölni az egyéb jövedelmekkel, nyugdíjjal is. Mint összevonandó jövedelmet kell akkor leadózni 5 mFt-ig 17%-kal, felette pedig már 32 %-kal. Ez az a sáv, ami már megkérdőjelezi a választást.
o Előnye lehet a költségek elszámolási lehetősége, ami akkor igazán érvényesül, ha az egyéb jövedelem kicsi, s benne marad a 17%-os jövedelemhatárba.

Az e téren történt „egyszerűsítés" bonyodalmairól bővebben olvashat a THT szeptemberi számában.

Kérdezzen Ön is dr. Tőke Lászlónétól: tht@tht.hu

 

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások