Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Durván elszálltak az árak az építőiparban: a társasházi károk helyrehozása is a többszörösébe kerülhet

2021. október 19.

Generali_logo.pngHónapok óta lázban tartja a hazai ingatlanpiacot az építőanyagok árának drasztikus növekedése, egyes esetekben akár meg is duplázódhatnak a kivitelezés költségei a piaci tendenciák következtében. 

Habár sokan azt gondolják, hogy ez csupán az építkezők és a lakásfelújítók problémája, valójában bárkit érhet kellemetlen meglepetés: egyre gyakrabban fordul elő, hogy a társasházakban keletkezett károk csak egy részét tudja téríteni a biztosító, hiszen a szerződésben meghatározott biztosítási összeg nem követte az áremelkedést - hívja fel a figyelmet a Generali Biztosító. Alulbiztosítottság, értékkövetés, kárinfláció fogalmakkal érdemes a lakóközösségeknek is megismerkedniük, ha nem szeretnének mélyebben a zsebükbe nyúlni baj esetén.

Míg hazánkban az ingatlanok közel háromnegyedét védik a tulajdonosaik valamilyen biztosítással, a tudatosság általában csak a szerződés megkötéséig tart, és elmarad a szolgáltatások rendszeres felülvizsgálata és aktualizálása. A probléma gyakran sokáig rejtve marad, csak egy váratlan csőtörés, tűzeset vagy rongálás után szembesül a lakóközösség azzal, hogy drága mulatság lesz a károk helyrehozása, hiszen közben jelentősen emelkedtek az építőipari alapanyagok, valamint összességében a lakóingatlanok ára is. A szakértők nem győzik hangsúlyozni, hogy a megoldás nem a biztosítási csomagok váltogatásában rejlik: inkább a meglévő biztosítási szerződés folyamatos gondozása, a biztosítási összegek éves szintű módosítása, valamint az újabb és újabb szükséges kockázatok - például vandalizmus és állatkár - bevonása jelenti.

Tudatossággal és értékkövetéssel biztonságban lehet a társasházi kassza

Generali-kep1.jpg
Már a biztosítás megkötésénél érdemes résen lenni és tisztázni, hogy az adott szolgáltató érvényesíthet-e alulbiztosítottságot - azaz amikor a vagyontárgy tényleges értéke meghaladja a szerződésben rögzített biztosítási összeget - egy esetleges káreseményt követően. Kulcsfontosságú a megfelelő biztosítási összeg meghatározása is, melynek fedeznie kell az esetleges újraépítés költségeit, illetve ingóságok esetén az újravásárlás értékét. De mi történik, ha nagymértékben megszaladnak a piaci árak? A Generali évente felülvizsgálja a biztosítási összeget és díjat a KSH által rendszeresen publikált gyorstájékoztatók (építőipar termelőiár-index, fogyasztói árindex) és a kárinfláció (átlagkárok növekedése) alapján. Az így kapott indexszám és az előző időszak biztosítási összegének szorzatából adódik az értékkövetéssel módosított új összeg, melynek köszönhetően könnyen kiküszöbölhetők az ármozgásokból következő kockázatok. Erről a szolgáltató értesíti is ügyfeleit, tehát lehetőség van a módosítás visszautasítására, azonban ennek később komoly, negatív következményei lehetnek.

Generali: megoldások meglévő ügyfeleknek és új szerződőknek

Generali-kep2.jpgFontos hangsúlyozni, hogy a megfelelő díjképzés a biztosító és az ügyfél közös érdeke, hiszen mindkét oldalról érdemes elkerülni a bizalomvesztéssel és anyagi károkkal járó vitás helyzeteket. A Generali Biztosító a már megkötött szerződéseknél az - értékkövetés mellett - 100%-os kár esetén lehetőséget biztosít a káridőponti újraépítési érték térítésére, amennyiben a biztosítási összeg túl alacsony lenne. 20%-os pótdíj ellenében mentesíti a lakóközösséget az alulbiztosítottság következményeitől, ráadásul a módosításokhoz nem szükséges új ajánlatot kérni, egyszerűen csak aktualizálni a meglévő megállapodást. Az új ügyfelek 2021. október 31-ig kéthavi díjkedvezménnyel köthetik meg Házőrző többlakásos épületbiztosításukat, a díjakat és a biztosítási összegeket pedig már a piaci egységárakhoz közelítve állapíthatják meg a felek. A szolgáltatás tartalmazza a közös képviselők felelősségbiztosítását is. Ezt a felelősségbiztosítást azoknak a lakóközösségeknek, ahol a közös képviselő csak egy házat kezel, díjmentesen kínálja a biztosító, az online társasházi szerződéskezelő rendszerrel pedig egyszerűbb az ügyintézés, mint valaha.
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások