Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

A közüzemi díjhátralékosokat is kisegítené az állam?

2010. szeptember 4.

A bajba került lakáshiteleseket megsegítő eszközkezelő társaság több verziója is a kormány előtt áll, de a végleges előterjesztés még nem készült el. Sajtóinformációk szerint a közüzemi díjhátralékot felhalmozók is számíthatnának a segítségre - írja az Origo.

Egy kiszivárgott információ szerint a szerdai kormányülés napirendjén már szerepelt a Nemzeti Eszközkezelő Társaság (NET) koncepciójának kérdése.

A kormányzati kommunikációs államtitkárságon annyit közöltek, hogy a kormány-előterjesztésnek október 15-ig kell elkészülnie.
A kormány a törlesztésképtelen jelzáloghitel-adósok lakásainak megmentésére hivatott állami alappal szándékozik kezelni a hitelpiacon kialakult helyzetet. A PSZÁF adatai szerint ma már több tízezer adós összesen 460 milliárd forintnyi lakossági jelzáloghitelének törlesztése van 90 napon túli késésben.

Korábbi információk szerint a tervezet három lépcsőfokot tartalmaz a bajba jutott adósoknak. Az alap először a hitel visszaállításában próbálna segíteni, könnyítésekről való egyeztetéssel, második lépcsőben állami garanciát kínálna, és ha ez sem segít, akkor vásárolná meg a jelzáloggal terhelt ingatlant, melyet a lakók bérlőként tovább használhatnának.

Maga az eszközkezelő tehát csak a harmadik lépésben vállalná át a hitelt azzal a feltétellel, hogy az ingatlan is állami tulajdonba kerül, igaz, azt visszabérelhetné az adós. A tervek szerint az önkormányzatoknak kellene állami részfinanszírozással kiváltaniuk a hitelt.

Saját véleményem: tht@tht.hu

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások