Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

A vétkes tulajdonos vagy a társasház fizeti a bírságot a tűzvédelmi előírások megszegése esetén?

2021. október 26.

Tuzoltoauto4.jpgElindult a fűtési szezon, ami egyet jelent az otthoni tűzesetek számának növekedésével.
Ezért is tartott sajtótájékoztatóval egybekötött tűzoltási bemutatót a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, ahol a Kossuth Rádió Napközben című műsorának riportere, nem csak élesben követhetett végig egy bevetést, de az emelőkosarat is kipróbálhatta, ahol a hetedik emelet magasságában, Fülep Zoltán tűzoltóezredessel beszélgetett arról, hogy milyen okok vezetnek leggyakrabban a társasházi tűzesetekhez.

Szóba kerültek a gyertyák, a nyílt égésterű tüzelőberendezések, elektromos fűtőberendezések, az elavult elektromos hálózatok, a rézzel összekötött alumínium vezetékek, a nyílt lángon magára hagyott ételek, de mindezekkel összefüggésben az emberi gondatlanság.

Megszólalt a műsorban Kis-Guci Péter, a Lánglovagok egyesület elnöke is, aki elmondta, hogy e-learning tűzvédelmi tananyagot készítettek a közös képviselők számára és szorgalmazzák, hogy a közgyűléseken tűzvédelmi szakember tartson előadást a lakóknak a tűzvédelemmel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról. Emellett szeretnék elérni, hogy a lakótelepeken parkolókká alakított korábbi tűzoltósági felvonulási területek ismét visszakapják ezt a státuszt.

Arra a műsorvezetői kérdésre, hogy mit tehetnek és mit tesznek a közös képviselők annak érdekében, hogy megfelelő tűzvédelmi házirendje legyen a háznak és azt a lakók megkapják, elolvassák és be is tartsák, már dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete elnöke válaszolt.

Azt is elmondta, hogy a közös képviselő nem hatóság, nem szankcionálhatja a tűzvédelmi házirendben foglaltak megsértőit. A Katasztrófavédelem azonban nem csak bírságolhat, hanem kötelezettségeket is megszabhat. Arra is kitért, hogy kinek kell fizetnie a kiszabott bírságot.

A műsor itt hallgatható meg az elhangzás napjától (október 19.) két hónapig, 10:15 percnél: https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-10-19_09-05-00&enddate=2021-10-19_11-10-00&ch=mr1

Hallgassa Ön is keddenként 10:15-től a Napközben című műsor társasházi perceit a Kossuth Rádióban és tegye fel kérdéseit vagy JAVASOLJON TÉMÁKAT a 0630 9000 666-os sms számon!

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások