Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Van-e elővásárlási joguk a tulajdonosoknak a gépkocsi beállóra?

2021. november 5.

Tarsashazi_garazs.jfifTeremgarázs esetében a gépkocsi beállók értékesítésekor gyakran keresik meg a közös képviseletet a laikus érdeklődők, hogy „van-e elővásárlási joguk a tulajdonostársaknak a gépkocsi beállóra", illetve „mi a gyakorlat a házban", „hogyan szokták" az adásvételi ügyleteket lebonyolítani, megtörténik-e a tulajdonostársak értesítése az ügyletről, és ha igen, hogyan.

A témában a KÚRIA, mint felülvizsgálati bíróság hozott ítéletet, mely a teremgarázzsal rendelkező társasházakat érinti elsősorban, de fontos megállapításokat tartalmaz azon társasházak esetében is, amelyeknél létezik olyan külön tulajdonú ingatlan, amelynek nagyszámú tulajdonosa van.

A felülvizsgálat szempontjából irányadó tényállás szerint egy 67 gépkocsi beállóból álló teremgarázs esetében került eladásra az egyik beálló hely, amely a teremgarázs 6/324-ed tulajdoni hányadát jelentette. A teremgarázs többi tulajdonosát a nem tulajdonostól (harmadik személytől) érkező vételi ajánlat esetén a Ptk. 5:81. § (1) bekezdése szerint elővásárlási jog illeti meg. A Ptk. 6:222. § (1) bekezdése előírja, hogy a tulajdonosnak a fentiek szerinti vételi ajánlatot közölnie kell az elővásárlásra jogosultakkal.  

Az első fokú, a másodfokú és a felülvizsgálati eljárásban vizsgált kérdésekről a THT 2021 októberi számának jogi esetek rovatában olvashatnak előfizetőink. A lapszámot előfizetőként ITT nyithatja meg.

THT előfizetés ITT - 3.900 Ft/év = 10 lapszám + 3 díjmentes konferencia + arcívum hozzáférés (2006-tól) 

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások