Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Társasházi lakásvásárlás a szomszédok önéletrajzának ismeretében? – Van ahol lehetséges

2021. november 8.

Oneletrajz.jpgAmikor egy társasházba költözik az ember, akkor nem csak a lakást választja ki, hanem a környéket is és ezzel egyben a társasházi közösséget is. Még, ha ez jellemzően nem is igazi választás, hiszen nem tudjuk kik a tulajdonostársak. Magáról a társasházról is keveset tudunk pedig az épület állapota jó eséllyel azt a hozzáállást és szemléletet tükrözi, ahogy a társasház közössége egymással és a házzal szemben viselkedik.

Mindez meghatározó lehet egy vásárlásnál, ezért mindenképpen ajánlott rászánni az időt és energiát, hogy a lehető legtöbbet tudjuk meg leendő otthonunkról vagy kiadásra szánt ingatlanunkról - mondja a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Dén Mátyás András az eHáz projrktvezetője

Szerinte nem jó a jelenlegi szabályozás, mert vásárlás előtt nem kaphatunk adatokat arról, hogy pl. mennyi adóssága van a társasháznak. Ezt ugyan elmondhatja nekünk az eladó, de ha nem teszi, akkor könnyen bevásárolhatjuk magunkat egy olyan házba, ahol van 40 millió forint adósság, mert a korábbi felújítást hitelből oldotta meg a lakóközösség. Ennek a törlesztésében pedig új tulajdonosként mi is részt veszünk majd.

Arról sem tudunk meggyőződni, hogy a szomszédok értéknövelő vagy értékcsökkentő tényezőként jöhetnek számításba, miközben ez is kardinális kérdés, mondja Dén Mátyás András, aki ellenpéldaként skandináv gyakorlatot említ, ahol a közös képviselő - név és kép nélkül - odaadhatja a vevőjelöltnek a tulajdonosi közösség tagjainak önéletrajzát. Véleménye szerint a társasházi törvényben is érdemes lenne rögzíteni, hogy ilyen módon vagy más adatok megismerhetőségével csökkenthető legyen az információhiányból adódó vásárlói rizikó.

A kérdésben kifejtette álláspontját a műsor társasházi szakértője, dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) elnöke is.

Az adás itt hallgatható meg az elhangzás napjától (november 2.) két hónapig, 10:15 percnél: https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-11-02_09-05-00&enddate=2021-11-02_11-10-00&ch=mr1

Hallgassa Ön is keddenként 10:15-től a Napközben című műsor társasházi perceit a Kossuth Rádióban és tegye fel kérdéseit vagy JAVASOLJON TÉMÁKAT a 0630 9000 666-os sms számon!

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások