Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

A Felújítási Hullám segíthet a lepusztult épületeken és motiválatlan tulajdonosokon

2021. november 16.

Lepusztult_tarsashaz.jpgLépten nyomon az energiahatékony társasházi felújítások fontosságáról, a megújuló energiaforrások térnyeréséről, az ökológiai lábnyomunkról, meg hasonló világmegváltó dolgokról hallunk, miközben a rögvalóság az, hogy a társasházak több, mint felében az elmúlt öt évben semmilyen felújítás nem történt.

A tulajdonosok eközben abban a hitben élnek, hogy az a jó közös képviselő, akinek keveset kell fizetni. Így nem csoda, ha ő sem aktivizálja magát a jelentős többletmunkával és felelősséggel járó felújítások megszervezése érdekében - mondja a Kossuth Rádió Napközben című műsorának társasházi rovatában Dén Mátyás András az eHáz projektvezetője.

Véleménye szerint az utolsó mentsvár a lakástakarék-pénztárak (LTP) segítségével megvalósítható előfinanszírozási lehetőség volt, melynek megszűnése után a lakóközösségek magukra maradtak és a gázt, villanyt, távhőt pazarolva, drága pénzen továbbra is az utcát fűtik. Megújuló energiát pedig kevesebb, mint egy százalékuk használ.

Hasonló véleményen van a műsor társasházi szakértője, dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesülete (TTOE) elnöke is, aki közös képviselőként is tapasztalja, hogy a tulajdonosok gyakran csak az aránylag alacsony költséggel finanszírozható lépcsőház festés megszavazásáig jutnak. Jelentős felújításra csak kényszerhelyzetben hajlandóak áldozni, pl. akkor, ha kiderül, hogy gázszivárgás van az épületben és a szolgáltató kizárja a házat a rendszerből.

Komoly akadálynak tartja a finanszírozás előteremtése szempontjából azt is, hogy a társasházak számára már valóban nincs egyetlen ösztönző megtakarítási forma sem. Még állampapírokat sem vásárolhatnak, pedig a kamatok gyakran még a számlavezetési díjat sem fedezik.

Mindkét szakember a jelentősebb pályázatok megjelenésében látja a kiutat, melyben kiemelt szerepe lehet az EU Felújítási Hullám elnevezésű gigaprojektjének.

Az adás itt hallgatható meg az elhangzás napjától (november 2.) két hónapig, 10:15 percnél: https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2021-11-09_09-05-00&enddate=2021-11-09_11-10-00&ch=mr1

Hallgassa Ön is keddenként 10:15-től a Napközben című műsor társasházi perceit a Kossuth Rádióban és tegye fel kérdéseit vagy JAVASOLJON TÉMÁKAT a 0630 9000 666-os sms számon!

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások