Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Számvizsgálói honorárium egyszeri kifizetése az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai szerint

2010. szeptember 22.

A Társasházi Háztartás, az olvasói kérdések rovatban öt éve indított jogi tanácsadás mellett 2010 augusztusa óta pénzügyi-számviteli tanácsadással is igyekszik segíteni a közös képviselők munkáját. Az új rovatban Dr. Tőke Lászlóné, a Benedek és Társai Kft. adótanácsadója válaszol olvasóink kérdéseire.

Kérdés
Közel 20 éve számvizsgálói tevékenységet végző személy lemondott tisztségéről és a közgyűléstől felmentését kérte. Soha egyetlen fillér honoráriumot nem vett fel. Nyugdíjas, elég magas nyugdíjjal (kb. 180 ezer forint). Ezen kívül - miután a régi közös képviselő is lemondott, s az új közös képviselőnek az iratok átadása ez év közepén történt meg - átvizsgálta még az idei I. félévi könyvelést és bizonylatait is. Az éves jelentéshez hasonlóan a félévről is írásos jelentést készített.

Kérdésem: Van-e lehetőség arra, hogy a közel két évtizedes lelkiismeretes, hozzáértő szakmai munkájáért a társasház egyszeri magasabb honoráriumban (megbízási díjban)részesítse olyan mértékben, hogy tisztán megmaradjon kb. 100.000 forintja?
Ezt annál is inkább indokoltnak tartom, mert az új előírások szerint kötelező lett a társasház gazdasági könyvvizsgálata külső, bejegyzett könyvvizsgáló közreműködésével és a legutóbbi egy évi anyag, ill. az ez évi költségvetés átvizsgálásáért és véleményezéséért több mint 60.000 forint volt a számla végösszege, természetesen áfával.

Milyen lehetőségek vannak személyi jövedelemadó ügyben és milyen járulékfizetési kötelezettségekkel jár a társasház részéről?
Ha a maximális szja-t levonjuk, kell-e neki adóbevallást készítenie erről az évről? Mert szeretné letudni az szja levonásával és átutalásával. Egyszeri kifizetésként kezelhető-e, nem kell-e egész évre járulékot
fizetni a kifizetés után? (Mert ha jól tudom, korábban volt már ilyen szabály is.)

Válasz
Ha a feltételek lehetővé teszik, azaz időben most végezné - s miért nem végezhetné most- , akkor egyszerűsített foglalkoztatással fizessék ki az összeget. Adómentesen, napi 1 eFt közteherrel /nap kifizethető néhány napra az összeg.
Az új szabályok szerint a minimálbér kétszerese költségként elszámolható naponta. Ez adómentesen fizethető, s bevallania sem kell, kivéve ha van máshonnan jövedelme (nyugdíja nem számít).
Ezt javaslom, mert ez most egy jó lehetőség, s meg is érdemli, ahogy erre kérdéséből következtettem.


Kérdezzen Ön is Dr. Tőke Lászlónétól: tht@tht.hu
Saját véleményem: tht@tht.hu

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások