Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Hogyan őrizzük meg régi fényünket? Hőszigetelés felújtásra - a hőszigetelés felújítása

2022. március 23.

AUSTROTHERM_LOGO_HU_2017.jpgÉpületeink élettartamát 50-100 évre becsüljük. Ez, a közkeletű, téves elképzeléssel ellentétben, nem azt jelenti, hogy ezt a kort megélve összedőlnek, hanem hogy olyan mértékben válnak alkalmatlanná a funkciójuk betöltésére, hogy érdemesebb inkább bontani. De amíg ezt a kort megérik, vagy ha olyan épületről van szó, amit mindenképpen szeretnénk megőrizni, akkor a felújítás az első választás.

Amikor egy régi épületet szeretnénk feltámasztani, az energetikai felújítás sem kerülhető meg. És bizony, ilyenkor könnyen veszhetnek oda értékek. A homlokzati díszítés (ha volt), szinte biztos, hogy kárát látja egy hatékony, vastag hőszigetelésnek.

Austrotherm_-_15_cm_GRAFIT_REFLEX.JPG

Mert ha a kor színvonalának megfelelő hőszigetelési értéket célozzuk meg, úgy gyakran 20 cm vastag hőszigetelést kell beépítenünk. Ezért felújításnál is érdemes a hatékonyabb, GRAFIT termékeket alkalmazni, melyeknek szigetelő képessége 15-33 %-al kedvezőbb a klasszikus fehér EPS termékekhez képest. De még ekkor is 15 cm vastag szigetelésről beszélünk a homlokzaton, vagyis a díszek emögött el fognak tűnni. Ennek ellenére nem vagyunk rákényszerítve az épületfizikailag kérdéses belső oldali szigetelésre, mert meg lehet tartani az eredeti homlokzat képét egy utólagos szigetelés során is.

Austrotherm_-_A_bonyhadi_zeneiskola.jpg

Erre volt jó példa a bonyhádi zeneiskola felújítása, ahol a meglevő díszek felmérése után polisztirolhabból legyártottuk, és a 15 cm vastag GRAFIT REFLEX® hőszigetelésre rögzítettük az elemeket. Így a felújítás után az iskola külső megjelenése nem változott, de az épület már megfelel a mai energetikai elvárásainknak.

De nem csak „cirádás" homlokzatok esetében kell kihívásokkal szembe nézni. Íves homlokzatok, oszlopok szigetelése sem magától értendő, de egyedi elemekkel itt is meg lehet oldani - bár ez mostanában inkább új épületek esetében jelentkező feladat.

És van olyan részlet, ami minden felújítandó épület esetében meg kell oldani, és ez az ablak, nyílászáró környékének szigetelése. A kávák mentén nem lehet hőhídmentesen szigetelni, hiszen 15-20 cm vastag szigetelés nem fordítható be, már csak azért sem, mert az adott nyílászáró funkcióját így nem tudja teljesíteni. Ha a felújítás során - mint célszerű - a nyílászárók is cserélve lesznek, úgy azokat a falsíkra helyezve elejét tudjuk venni ennek a problémának.

A felújítás felújítása

Austrotherm_-_A_kereg_bevagasa.JPG

Nem megkerülhető az a kérdés sem, hogy mi történjen, ha már egyszer korszerűsítettünk, és a homlokzaton van egy 5 cm vastag hőszigetelés? Nyilvánvaló, hogy ez ma már kevés; hozzá kell nyúlnunk. Három lehetséges válasz van: ha a hőszigetelő rendszer ép, akkor meg kell duplázni a hőszigetelő réteget. Abban az esetben, ha a szigetelés megfelelő állapotú, de a vakolat nem (többnyire ez a réteg károsodik először), akkor csak az utóbbit kell eltávolítani: ezt hívják „lecsupaszításnak". És végül, ha már a régi szigetelés sem ép, akkor szelektív visszabontásra van szükség.

Sokan tartanak attól, hogy felújításnál a teljes hőszigetelő rendszert ki kell dobni, de szerencsére ez nincs így. A megfelelő állapotú vékony hőszigetelésre fel kell helyezni egy második hőszigetelőanyag réteget, melyet ragasztással és dübelezéssel kell rögzíteni. A régi vakolat külső rétegét azonban előzetesen meg kell vizsgálni, és annak teljesen épnek kell lennie.

Austrotherm_-_A_vakolatreteg_visszabontasa.JPG

Ha a vakolatréteg már nem tud kellően stabil felületet biztosítani a második réteg szigetelésnek, akkor a felújítás során először ezt el kell távolítani. A vékonyvakolat, háló és ragasztó alkotta külső réteget függőlegesen bevágják, majd csíkokban lehúzzák. A csíkokat 45 fokos szögben kell lefejteni, a vakolatréteget maradéktalanul el kell távolítani.
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások