Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Milyen melegnek kell lenni egy távfűtéses lakásban?

2010. november 17.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Társasházi lakásunkban napközben maximum 17 fok, este 8 fok van. A közös képviselő nevet rajtunk, mi pedig megfagyunk. A napközbeni fűtés maximum 4 óra, estétől pedig, mintha nem lenne egyáltalán. A közös képviselő mindent megtehet?

Válasz
A közös képviselő önállóan nem intézkedhet a fűtéssel kapcsolatosan, csak a tulajdonosok megbízása vagy az SZMSZ-ben rögzített eljárási rend szerint. Távfűtés esetén a törvény valóban a közös képviselőt hatalmazza fel arra, hogy „megrendelje" a fűtést fűtési szezon előtt, illetve annak lejártát követően meghosszabbítsa.
A központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról szóló 189/1998. (XI. 23.) Korm. rendelet 15. §-a az alábbiak szerint rendelkezik:
„(1) Az üzemben tartónak a fűtést úgy kell szolgáltatnia, hogy a fűtési idényben az emberi tartózkodás céljára szolgáló fűtött helyiségek belső hőmérséklete naponta 8-20óra között átlagosan + 20 Cfok, az előszobába, konyhában, WCben + 16 C fok, hallban, lakószobában + 20 C fok, mosdóhelyiségben, fürdőszobában + 24 C fok legyen.
A törvényi szabályoktól való eltérésre pedig kizárólag a közösség felhatalmazása alapján - SZMSZ-ben vagy közgyűlési határozatban - lehet eltérni.

Kérdezzen Ön is dr. Bék Ágnestől: ITT

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások