Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Hogyan számolható kamat a közös költség tartozás után?

2010. november 25.

A Társasházi Háztartás, az olvasói kérdések rovatban öt éve indított jogi tanácsadás mellett 2010 augusztusa óta pénzügyi-számviteli tanácsadással is igyekszik segíteni a közös képviselők munkáját. Az új rovatban Dr. Tőke Lászlóné, a Benedek és Társai Kft. adótanácsadója tájékoztatja olvasóinkat az adózásban bekövetkező változásokról.

Kérdés
1. Társasházunk tulajdonosai 2009-ben a 2008. éves beszámolóból szereztek tudomást, hogy az APEH 2008-ban 227.495,- Ft-ot leemelt a társasház számlájáról.
A közös képviselőt megkérdeztük mi ennek az oka. Azt felelte nem kapott a hivataltól felvilágosítást, valószínűnek tartja a 2000-ben leváltott közös képviselő „hibája" miatt. Szeretném megkérdezni ki tudna erre nekünk felvilágosítást adni.

2. A közgyűlésen a tulajdonosok megszavazták, hogy a közös költséggel tartozóknak késedelmi kamatot számolunk fel. A közös képviselő tájékoztatása szerint, akkor számolhatunk fel kamatot, ha a teljes tartozás kifizetésre került. Felmerül a kérdés, mi van abban az esetben, ha valaki 2007.dec.31-2009.márc.31 között felhalmozott tartozásából 100.000,- Ft fizetett, 2009.márc.31-én 50.000,-Ft-ot. Ebben az esetben a késve befizetett összegre nem számolhatunk kamatot?

Válasz
1./ Egy adóalanynak az adóhatóságnál nyilvántartott folyószámlája van, amit éves szűkítésekkel lehet kinyomtatni internetről. Így ezek átvizsgálásával lehet megállapítani, hogy milyen adónemen volt hátralékuk, amit inkasszóval egyenlített ki az adóhatóság. Ha valóban nagyon régi hátralékról lenne szó, az inkasszálásról a végrehajtási csoport akkor is felvilágosítást tud adni, s egyeztetést is lehet tőlük kérni. Most nem arról van szó, hogy kinek a hibája, hanem hogy indokolt volt e a leemelés. Egyébként ha 5 éven túli, akkor már el is évült, ha esetleg indokolatlan lett volna az inkasszálás, már nem is lehetne visszakérni. Véleményem szerint nem lehet nagyon régi a hátralék, mert akkor már régen lépett volna az APEH.

2./ Azért szokták a hátralék teljes megfizetése után kiszámolni a késedelmi kamatot, mert akkor egy menetben rendeződhet. De természetesen közben is kiszámolható, hogy egy bizonyos napig összesen ennyi és ennyi kamattal tartozik valaki. A kamatot mindig a tényleges hátralék után kell számolni, pl. ha 150 eFt a hátralék, és abból részbefizetés történt, akkor a ténylegesen befizetett összegre, a befizetés napjáig kell először kiszámolni a kamatot, a következő befizetés dátumaira pedig hasonlóképpen. Az interneten a http://apeh.hu/kalkulatorok/potlekszamitas megkönnyíti a kamat kiszámítását. Tehát minden megkésett befizetésre meg lehet fizettetni a késedelmi kamatot. Ha a felek közötti megállapodásban nem kötöttek ki más összeget, akkor a késedelmi kamat mértéke függ a jegybanki alapkamat mértékétől.

 

Kérdezzen Ön is Dr. Tőke Lászlónétól: tht@tht.hu
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások