Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Hogyan fizethető ki a bérleti díjból befolyt összeg a tulajdonosok között?

2010. december 22.

A Társasházi Háztartás, az olvasói kérdések rovatban öt éve indított jogi tanácsadás mellett 2010 augusztusa óta pénzügyi-számviteli tanácsadással is igyekszik segíteni a közös képviselők munkáját. Az új rovatban Dr. Tőke Lászlóné, a Benedek és Társai Kft. adótanácsadója tájékoztatja olvasóinkat az adózásban bekövetkező változásokról.

Kérdés

Szerződésünkben az alábbiak szerepelnek:
A Társasház közös helyiségét „kifizetőnek" bérbe adja. A „kifizető" Bérlő levonja teljes bérleti díjból (kiadással nem csökkentett) a 25 % „forrásadót", amit az APEHnek befizet.

Kérdéseim:
- A 25 % forrásadó alapja, csökkenthető-e a bérbeadással, kapcsolatos kiadásokkal? S ebben az esetben visszaigénylésünk lenne a befizetett 25 %-ból?

- Ha a Társasháznak maradna „felosztható" pénze a bérleti díjból, milyen módon, milyen adózással lehet kiosztani a tulajdonosoknak?

Válasz
Társasházak esetében az szja tv. szerint a külön adózó jövedelmek közül az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet átsorolja a társasház más bevételei közé (szja.tv. 75.§(5)).
Így a társasház összes bevételéből le kell vonni mindent, amit törvény szerint nem kell a jövedelem kiszámításánál figyelembe venni. Pl. közös költséget, felújítási alapba a befizetést, támogatást. Az így fennmaradó bevételt teljes egészében jövedelemnek kell tekinteni, amely után az adó mértéke 25%. Ha kifizetőtől származik, mint az Önök esetében, akkor az levonja és befizeti, s igazolást is ad róla.
Ha a társasház a fennmaradó jövedelmet a tulajdonosok között nem osztja fel, akkor nincs további adókötelezettsége. Ha pedig a jövedelmet a magánszemély tulajdonosoknak a tulajdoni hányad arányában felosztja, akkor az Szja tv. 75.§ (8) bekezdése szerint a jövedelem után az adó mértéke 35%.

Kérdezzen Ön is Dr. Tőke Lászlónétól: tht@tht.hu
Saját véleményem: tht@tht.hu
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások