Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Törvényes-e egy olyan közgyűlés, melyet a közös képviselő tudta nélkül hívnak össze?

2011. január 3.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Törvényes-e egy olyan közgyűlés, melyet a közösképviselő tudta nélkül hívnak össze? Érvényesek-e azok a határozatok, melyet egy ilyen közgyűlésen hoznak?

Hivatkoznék a jelenlegi társasházi törvényre, mely szerint:

(2) Kötelező a közgyűlés összehívása, ha azt a tulajdoni hányad 1/10-ével rendelkező tulajdonostársak a napirend, az ok és a közgyűlési határozatra tett javaslat megjelölésével írásban kérték. Ha a kérést a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke legkésőbb tizenöt napon belül nem teljesíti, az ennek leteltét követő nyolc napon belül a számvizsgáló bizottság, ennek elmulasztása esetén az összehívást kérő tulajdonostársak vagy az általuk megbízott személy jogosult a közgyűlés összehívására.

Válasz
Álláspontom szerint nem érvényes, mert nem a társasházi törvényben meghatározott eljárási rendet alkalmazták, vagyis nekik először a közös képviselőt kellett volna felkérniük a közgyűlés összehívására az általuk javasolt napirendi pontokkal.
Mivel nem ezt tették, így érvénytelennek kellene tekinteni.
Viszont: a közös képviselő csak akkor tudja megtámadni ezt a közgyűlést és az ott hozott határozatokat, ha abban a házban tulajdonnal rendelkezik!
A társasházi törvény ugyanis csak a tulajdonosoknak biztosítja a közgyűlési határozatok megtámadhatóságát, ezért a külső közös képviselő el van zárva a jogorvoslati lehetőségtől.

Az egyesületünk éppen ezen ügy rendezése érdekében is próbál segítséget kérni a jogalkotóktól, de eddig csak olyan értelmű válaszokat kaptunk, hogy a tulajdonosok jogosultak minden intézkedést megtenni.

Ha van a tulajdonosok között olyan, aki a döntéssel nem értett egyet, ő megtámadhatja a bíróságon a közgyűlést és nagy valószínűség szerint meg is állapítja a bíróság, hogy az így megtartott közgyűlés nem felel meg a társasházi törvényben rögzített szabályoknak, ezért a hozott döntéseket - várhatóan - hatályon kívül helyezné.

Kérdezzen Ön is dr. Bék Ágnestől: tht@tht.hu

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások