Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Elváltak, külön élnek, de közös a lakás. Ki és mennyi közös költséget fizessen?

2011. január 12.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Társasházban élek halmozottan sérültté vált, súlyos beteg - 6 agymütéten átesett - kisfiammal. Apuka lelépett. Mennie kellett, mert büntető ügye is volt, és brutális magatartása miatt a biróság a közös otthonunk elhagyására szólitotta fel! /Az ítélet jogerős!/
Bár elváltunk, 56 m2-es lakásunk közös, mint ahogy a közös költség is.
Volt férjem azonban nemhogy a közös költséget, de még a gyermektartást sem hajlandó fizetni amit a biróság megállapitott felé. Tartásdij tartozása miatt már kapott 2 év próbára bocsátást, de most ismét egy újabb büntető tárgyalás előtt áll. Tartásdij tartozása most már több mint 800.000 Ft!
2009. november 15-ig fizettem volt férjem tulajdona után járó közös költséget is, de ezt követően már nem vállaltam. Nem állt módomban, mivel kisfiamat itthon ápolom, gondozom, és megszűnt a 4 órás munkalehetőségem. Volt férjemet nem áll módomban kifizetni a lakásból - kisfiamat is alig tudom eltartani - ezért az ő tulajdona után járó kötelezettséget sem tudom magunkra vállalni!

Közös képviselőnk részére a szükséges 56 m2 fele után járó közös költséget rendesen fizetem, és ez után is fizetni fogom, de sajnos képviselőnk fujja a magáét, "...te laksz itt, neked kell fizetni..."- mondja!
Többször rákérdeztem, hogy kérte-e volt férjemtől is a közös költséget, de állandóan elodázza a választ. Nem volt ideje, nem vette fel a telefont, stb. Írásos megkeresést azonban nem küldött részére 2009. novembere óta!
Szeretném kérni szives tanácsát abban, hogy mi a helyes megoldás ebben az ügyben? Mit kell tennem, hogy ez a helyzet megoldódjon?

Válasz
A közös képviselő az ingatlan nyilvántartásban megjelöl tulajdonosoktól jogosult kérni a közös költséget és mivel - feltehetően - Önök ott még 1/2-1/2 arányban tulajdonosok, így bármelyikük jogosult a teljes közös költség megfizetésére.

A közös képviselőnek mind a kettőjüktől hivatalosan kérnie kell a fennálló tartozás megfizetését.
Megoldás lehet azonban az is, hogy Ön fizeti meg a teljes lakás után a közös költséget és erre vonatkozóan nyilvántartást vezet a férje helyett kifizetett költségekről, majd amikor a vagyon megosztására kerül sor, akkor ott érvényesíteni tudja a helyette befizetett összegeket a megváltási árban.
Ha Ön ezt nem tudja vállalni, akkor a közös képviselő kénytelen lesz a tartozás fizetési meghagyásos eljárásban érvényesíteni és azt követően a végrehajtó intézkedik majd a behajtásról. Számolnia kell azonban azzal, hogy mind a bírósági, mind a végrehajtással kapcsolatos költségek tovább fogják növelni a tartozásukat.

Kérdezzen Ön is dr. Bék Ágnestől: tht@tht.hu

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások