Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

27 ezerről 39 ezerre emelkedett a közös költségem - Megtudhatom miért?

2011. február 8.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Tulajdonosa vagyok egy 56 négyzetméteres lakásnak egy budapesti, V. kerületi, 43 lakásos társasházban. Az épület saját kazánnal rendelkezik, így biztosítva a fűtést és meleg vizet.
2009 nyarán kiderült, hogy a közös képviselő cég 1.5 éve nem fizette az épület gázfogyasztása utáni díjat, s tartozás volt a víz-csatorna díjjal és az árammal is. Ez úgy derült ki, hogy kijöttek a gázművektől, hogy lekötik az épületet a gázszolgáltatásról.
 
Az cég Lemondott, jött egy másik közös képviselő, de 2010 nyarán ő is lemondott, azóta újabb közös képviselőnk van. Összesen 4,5 millió be nem fizetett közüzemi hátralék volt 2009 nyarán. Ki mennyit tudott befizetett, így 2009 nyár óta a 27.000 Ft havi közös költségem 39.200 Ft lett, de 2009 óta senkinek nem adják oda betekintésre a számlákat. Szóbeszédből tudom, hogy az egyik idős hölgy a lakásán tárolja a társasházi iratokat, számlákat. Kérdezem ez szabályos-e? Én szeretném pontosan látni 3-4 évre visszamenőleg, hogy az akkori közös képviselőnk által a közgyűlésekre beadott év végi elszámolások és a tényleges kiadások hogyan térhettek el ennyire, illetve nagyon magasnak találom 43 lakásra az évi 19 milliós költségvetést.

Időközben gyanú merült fel, hogy a 2003-ban, a tulajdonosok által vásárolt 9 milliós új kazánból valaki kilopta az elektronikát, azért nagyon magas a gázfogyasztás. Mechanikusan állítgatják a kazán hőfokát, aszerint hogy nagyjából milyen időjárás várható...
Arról viszont senki nem ad felvilágosítást, hogy hol vannak a gázkazán papírjai, adásvételi szerződése.

Érdekelne, hogy ha a jelenlegi közös képviselet azt az álláspontot képviseli, hogy ő ezeket az iratokat nem kapta meg, járjak utána én hol vannak (állítólag ezek az iratok is az idős hölgy lakásán vannak), akkor hova kell fordulnom hivatalosan, hogy az iratokat a hölgy átadja a közös képviseletnek, és én végre megkaphassam a számlákat betekintésre?

Hol kell bejelentést tennem abból a célból, hogy hivatalos vizsgálat induljon a kazán elektronikájának ellopása ügyében?

Válasz
A levélben leírtak valóban azt sugalják, hogy a társasház gazdálkodásában súlyos hiányosságok és hibák voltak. A tiszta képhez azonban szükséges lenne egy külső, megfelelő szakértelemmel rendelkező személy megbízása, aki a rendelkezésére bocsátott iratok vizsgálata alapján a feltételezéseket vagy bizonyítani tudja, vagy elveti. A küldős szakértő megbízásához és az iratok kiadatásához viszont a tulajdonosoknak közgyűlésen kell döntenie, így annak napirendre vétele elengedhetetlen. A napirendi pontokat javasolni kell a közös képviseletnek.

A fizetett közös költség is túl magasnak tűnik, de ha a tartozások összege ilyen jelentős, akkor - gondolom átmenetileg - előfordulhat, hogy a helyzet rendezéséig a közös költség mértéke megemelkedik.

A polgári jogban 5 év az elévülési idő, így a 2003-ban beszerelt gázkazánnal kapcsolatos hiányosságok, nem valószínű, hogy érdemben megtámadhatók lennének.
Az iratok átvétele viszont a közös képviselet feladata és nekik kell olyan állapotot létrehozni, hogy a szükséges előzmények a rendelkezésükre álljanak (pl. átadás-átvételi jegyzőkönyv, üzemeltetési szerződés stb.)

Kérdezzen Ön is dr. Bék Ágnestől: tht@tht.hu
(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások