Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Lapostető felújítás szakaszonként - Ki viselje a költségeket?

2011. március 6.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Köszönettel fogadnám jogi tanácsát, mert 60 lakásos társasházunk közös képviselője egy kedves nyugdíjas háziasszony, akihez hiába fordulok tanácsért.
Kérdésem, hogy összefüggő 60 lakás lapos tető javítását célszerű és jogszerű-e traktusokra bontva külön javíttatni. Most az első lépcsőházrész tetejét javíttatták és annak költségét osztották fel 15 lakó között. Valamikor novemberben ez ügyben volt egy lakógyűlés, mely most jutott tudomásomra. A közgyűlési jegyzőkönyvet kérésre most kaptam meg, melyben 13 lakóból/akik jelen voltak/ 12 úgy határozott, hogy a tető javítást a 15 lakó fizesse meg arányosan lakás m2-re bontva. Elkértem a Társasház Szervezeti és Működési Szabályzatát is, amelyben első pontként szerepel, hogy a közgyűlés, mint a társasház legfőbb döntéshozó szerve határoz:
a közös tulajdonban álló épületrészek használatáról, hasznosításáról, fenntartásáról, a közösséget terhelő kötelezettségek elvállalásáról.

Csak ezt az egy pontot illetve első pontot írtam le, mert úgy éreztem ez utal arra, hogy a fent említett 13 fős közgyűlés joggal határozott a szükségszerű javítási költségek megfizetési módjáról.
Sajnos jogi ügyekben járatlan vagyok, a józan eszem azt mondja, hogy ilyen alapon engem sem érint az osztatlan közös tető hiszen a földszinten lakom, de ezt nem gondolnám.
Tisztelettel várom a jogi álláspontját, mert nem igazán szeretnék fizetni addig, amíg nem vagyok biztos annak jogosságában. Amennyiben válasza alapján jogos a fizetni való kénytelen leszek előteremteni rá a pénzt.

Válasz
A társasház tetőszerkezete a közös tulajdon része, amelynek javítására, karbantartására és üzemeltetésére a tulajdonostársak a tulajdoni hányaduk alapján jogosult. Ha a tulajdoni hányad szerinti fizetéstől el kívánnak térni, akkor annak módját és részletes szabályait az SZMSZ-nek kell tartalmaznia. A leírtak szerint a közgyűlésnek joga volt dönteni arról, hogy részletekben oldják meg a tető szigetelését, de a közgyűlési határozatnak azt is tartalmaznia kellene, hogy a későbbi tetőszigetelést is csak az adott lépcsőház tulajdonosainak kell megfizetni.
A részleges felújításnál lehetséges arról dönteni, hogy egy-egy részterület tulajdonosai fizetik meg a felmerülő költséget, de akkor ennek következetesen eleget kell tenni a később felmerülő - hasonló, illetve azonos - munkálatoknál is.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások