Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Kik írják alá az elfogadott SZMSZ-t?

2011. március 13.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Szeretném megtudni, hogy a Társasházaknak kötelező-e SzMSz elkészítése. Én úgy tudom 2005. május 31.-i volt a határidő. Aki átvette(visszavette) Tőlem a Társasházat Ő volt előtte is a közös képviselő, iskolája akkor sem, most sincs. A SzMSz-t nem készítette el mivel én 2007. júniusától voltam itt közös képviselő 2010. decemberig. Számvizsgáló Bizottság nem volt ,működésem alatt lett választva. Most újra meg akarják velem csináltatni az elkészített SZMSz-t, mivel a dátum 2005. május 31.-i és nem lett aláíratva sem a volt közös képviselővel sem az SZB által (ez akkor nem volt). Mi a teendő ilyen esetben?

Válasz
A társasházi törvény 2003. óta írja elő kötelező jelleggel a Szervezeti-Működési Szabályzat elkésztését. A megállapított határidő letelte után is kötelező azt elkészíteni, tehát javaslom a korábbi SZMSZ áttekintését és az azóta bekövetkezett társasházi törvények módosításainak megfelelő kijavítását.

Amennyiben a korábbi anyag átdolgozása megtörténik, úgy ki kell azt küldeni minden tulajdonosnak és a kiküldést követően - 15 munkanappal későbbi időpontra - ki kell tűzni olyan közgyűlést, amelynek napirendjén szerepel az SZMSZ elfogadása.

Ha a közgyűlésen a tulajdoni hányad szerinti több, mint 50 % elfogadja az abban foglaltakat, úgy a közgyűlési jegyzőkönyvvel és a jelenléti ívvel együtt be kell nyújtani az illetékes Földhivatalhoz.
Az SZMSZ-t elegendő, ha azok írják alá, akik az elfogadó közgyűlésen jegyzőkönyv-hitelesítők voltak, valamint a közös képviselő.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások