Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Lakás eladásakor van-e elővásárlási joguk a társasházi tulajdonostársaknak?

2011. április 1.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
1. Ha egy adós eladja a társasházban lévő lakását van az ott lakó tulajdonosoknak elővásárlási joga?

2. Kértem a jogerős fizetési meghagyás után a végrehajtást, és tájékoztatott a végrehajtó, hogy a rendszerükben már nem látják tulajdonosként az adóst, viszont a földhivatalban azt az információt adták, hogy még a tulajdonos a hátralékos, de már széljegyzéken az új tulaj be van jegyezve. Én ettől függetlenül kértem a végrehajtót, hogy jegyeztesse be a jelzálogjogot.
Ebben az esetben melyik személyen tudom a hátralékot behajtani? Az eredeti tulajdonoson vagy az új tulajdonos ellen kell új fizetési meghagyást beadnom?

Válasz
1. Abban az esetben van a tulajdonosoknak elővásárlási joga, ha a társasház alapító okiratában megtalálható az elővásárlási jogosultság. Ha ott nincs, akkor szabadon értékesíthető az ingatlan.

2. Amennyiben sikerül a végrehajtónak az ingatlan-nyilvántartásban átvezetetni a jelzálogjog bejegyzést, akkor a mindenkori tulajdonostól kérhető a tartozás. Addig, amíg csak „széljegyen" van az új tulajdonos, addig a régi tulajdonosnak kell helytállnia a jelzálogjog erejéig. Amennyiben a bejegyzés az új tulajdonosra megtörtént, úgy már kérhető az új tulajdonostól is, hiszen neki - vagy az ügyvédjének - kellett volna körültekintőbben eljárni az adásvétel során.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások