Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Raktárnak használt garázs mint zajforrás

2011. július 30.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
A társasházunk alatt saját tulajdonú garázsok is vannak.
Az egyik tulajdonos a garázsát kiadta, melyet raktárnak használnak, naponta több alkalommal jön autó, s a lakások ablakai alatt rakodik, jelentős részben elállja a lépcsőház bejárati ajtaját is. A másik tulajdonos reklámtáblát helyezett el a garázsa ajtajára. Levélben felszólítottam őket az alapító okiratban erre vonatkozó rendelet betartására, s 15 napot határoztam meg az állapot megszüntetésére.

A társasház alapító okiratának IV.fej.6. pontja a külön tulajdonban lévő öröklakások és nem lakások, illetve nem lakás céljára szolgáló helyiségek használatáról és karbantartásáról így rendelkezik: "Az öröklakását /helyiségét/ a tulajdontárs a rendeltetésének és az együttélés szabályainak megfelelően szabadon használhatja, a használat jogát akár bérlet útján, akár egyébként másnak átengedheti. A rendeltetésszerü használattól a tulajdontársak érdekeinek sérelmére - valamennyi tulajdontárs hozzájárulása nélkül - egyik tulajdontárs sem térhet el."

A részükre megadott 15 nap letelt, s ők ezidáig nem kerestek meg.
Az alapító okiratban leírtaknak milyen módon tudok érvényt szerezni?

Válasz
Sajnos az alapító okiratra történő hivatkozás nem helytálló, mert a társasház működésére vonatkozó szabályokat a 2003. évi CXXXIII. törvény 63. §-a értelmében, az alapító okirat működésre vonatkozó szabályai helyett a törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Amennyiben viszont rendelkezik a társasház szervezeti- és működési szabályzattal, úgy abban kell a nem lakás célú helyiségekre vonatkozó szabályokat rögzíteni.

Ha az SZMSZ nem tartalmaz erre vonatkozóan rendelkezéseket, akkor a közgyűlés napirendjére fel kell venni az SZMSZ módosítását és tervezetként - csak a módosítandó részeket - meg kell küldeni a tulajdonosoknak 15 munkanappal korábban.

Ha a rendelkezéseket áthelyezték az SZMSZ-be, akkor viszont a felszólítás eredménytelensége esetén a helyi önkormányzat szabálysértési ügyosztályához lehet bejelentéssel élni.

Természetesen az SZMSZ-be ütköző magatartás tényét a közösségnek (közös képviselőnek) bizonyítania kell, amelyet fényképpel, video felvétellel vagy tanúkat megnevezve kell az ügyintéző részére előterjeszteni.

Álláspontom szerint az, hogy a garázst raktárként hasznosítják, még nem lenne megtiltható tevékenység, de korlátozni kellene, hogy milyen feltételekkel használhatják - gépkocsi beállás, zajszint, időbeli korlátok stb. -, és mindenképpen ki kellene kötni, hogy az általa okozott károkat (járda vagy feljáró rongálása stb.) köteles saját költségén helyreállítani.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások