Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Ki és milyen módon üzemelteti egy panel épület szellőző berendezéseit?

2011. augusztus 16.

Olvasói kérdésként érkezett honlapunkra az alábbi kérdés, mely sok panel épületben okoz problémát:
Szeretném tudni milyen rendelet szabályozza a panel társasházakban működő szellőző rendszer működtetését. Már több alkalommal kértem közös képviselőnket, hogy kapcsolja vagy kapcsoltassa be a szellőzőket melyek a fürdőszobába és a wc-be vannak beépítve. Tudomásom szerint óránként legalább 10 percig kell hogy üzemeljen. De ő leszabályozta ennek idejét, ami napi három alkalommal megy reggel délben este, illetve legtöbbször ki van kapcsolva.

Válasz
A lakóépületek szellőztetéséről az OTÉK, pontosabban a 253/1997 sz. rendelet módosításaként a 182/2008 (VII. 14.) sz. kormányrendelet ad általános útmutatást.
A dokumentum különböző pontjai rendelkeznek a gravitációs és a gépi szellőztetésről.
Ezek közül kiemelnék egyet, mely a 40 § -ban található:

„A huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségeket, természetes szellőzéssel kell ellátni, kivéve, ha rendeltetésszerű használatukhoz mesterséges légcsere alkalmazása is szükséges."
A tetőventilátorok folyamatos (eredetileg így is tervezett) üzemeltetése is szükségszerű, hiszen szellőzés nélkül, a belső komfort érzet romlik, sőt szellőzés nélkül a páratartalom törvényszerűen megemelkedik, melynek következtében a belső falfelületeken páralecsapódás, penészesedés is megjelenik.

Az illegálisan bekötött konyhai szagelszívók és kisventilátorok a szellőzőrendszer hatékonyságát jelentősen rontják, hiszen ebben az esetben előfordulhat, hogy az egyik lakásban keletkezett szagokat a beépített ventilátor átnyomja a felette vagy alatta található, légcsatornával összeköttetésben lévő lakásba.

További rendelet a GmBSz (Gáz Műszaki Biztonsági Szabályzat), mely a lakásokban található nyílt égésterű gázkészülékek légellátását és keletkezett szennyezett levegő eltávolítását taglalja. A Szabályzat a légcserére vonatkozóan kimondja, hogy a lakásban található 'A' típusú, azaz a kéménybe nem kötött gázkészülék (pl. gáztűzhely) esetén előírja a szükséges levegő utánpótlást, valamint a keletkezett szennyezőanyagok eltávolítását.
Pontosabban a 4.3 pontban található a következő előírás:
„Az „A" típusú gázfogyasztó készülékek biztonságtechnikai és egészségügyi szempontból kifogástalan üzemének biztosítása céljából gondoskodni kell a helyiség olyan légcseréjéről, ami az égéstermék és a használat során keletkezett egyéb szennyezőanyagok koncentrációját az egészségügyi követelményeknek megfelelően korlátozza."
Ez általában jelenleg 60 m3/h. jelent azokban a konyhákban, ahol gáztűzhely található.
Ez betartandó, mivel a gázszolgáltatók kérik átalakításkor, felújításkor, amely engedélyhez kötött tevékenység. Tehát a konyhai tetőtéri ventilátorokat mindenképpen folyamatosan kell üzemeltetni, hogy a fenti érték tartható legyen.

A szellőzési rendszer karbantartása során ne feledkezzenek meg a légcsatorna hálózat időszakos felülvizsgálatáról, tisztításáról sem, mely egészségügyi és tűzvédelmi szempontból is igen fontos feladat.

Király Tamás
műszaki igazgató
Aereco Légtechnika Kft.
www.aereco.hu

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások