Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Milyen szabályozást szeretnének a távhőszolgáltatók?

2011. augusztus 16.

Küszöbön a távhőszektor szabályozásának átalakítása, ami mindenképpen módosítja a különböző szereplők által elkönyvelhető nyereség mértékét. Ennek ismeretében nem csoda, ha az érintettek a döntéshozatalig igyekeznek kedvezően pozicionálni magukat.

 

A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) is fontosnak tartotta szakmai érvei felsorakoztatását, s a szabályozási folyamat során többek között a következő tényezők figyelembevételét javasolja.

A közelmúltban elfogadott Nemzeti Energiastratégia az alacsony CO2 intenzitású - elsődlegesen megújuló energiaforrásokra épülő - villamosenergia-termelés arányának növelését és a megújuló és alternatív hőtermelés elterjesztését tűzte ki célul, amely célkitűzések nem valósíthatóak meg hatékonyan a távhőszolgáltatás megőrzése és bővítése nélkül.

A távhőszolgáltatás jövője - ezáltal a nemzeti energetikai célokhoz való hozzájárulása - csak a helyettesítő fűtési megoldásokéhoz viszonyított versenyképes díjak révén biztosítható.

A távhőszektor a hatékony gazdálkodást és működést erősítő, a különböző fűtési megoldásoknak azonos versenyfeltételeket biztosító szabad piaci verseny kialakulásában érdekelt, ahol ugyanakkor az állami energetikapolitika révén a piac „beárazza" a különböző fűtési megoldások környezeti hatásait. Addig azonban, amíg az állami energia és támogatáspolitika alapvetően meghatározza az egyes fűtési megoldások egymáshoz viszonyított versenyképességét, a távhő energetikai és éghajlatvédelmi előnyeit elismerő, a felhasználókat energiatakarékosságra ösztönző jogszabályi környezet szükséges.

Mindezek alapján a MaTáSzSz a távhőszektor szabályozásának folyamatban lévő módosítása során a következő tényezők figyelembevételét javasolja.

- A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés a nemzeti primer energiahordozó-megtakarítás és az üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentés leginkább költséghatékony megoldása, és várhatóan még hosszabb ideig az is marad

- A kapcsolt energiatermelés támogatási rendszerének megújítása során biztosítani kell a versenyképes távhőárakat és a kapcsolt termelők gazdaságos működésének feltételeit, amely lehetővé teszi a kapcsolt energiatermelés alkalmazásával elért üvegházhatású gázkibocsátás-csökkentés fenntartását.

- Meg kell teremteni a megújuló energiával előállított távhő bővülésének feltételeit.

- Biztosítani kell, hogy a támogatási rendszer átalakításának következtében egyik felhasználói szegmensben se váljon versenyképtelenné a távhőszolgáltatás, mivel bármely felhasználói körben megvalósuló tömeges leválás - az egy felhasználóra jutó költségek növekedése következtében - valamennyi felhasználó díjait növeli.

- A szabályozásnak elő kell segíteni a távhő bővülését, amelynek egyik fő pillére a rugalmas szolgáltatási csomagok értékesítése. Ehhez elengedhetetlen, hogy a szolgáltató és a fogyasztó - közös megegyezés alapján - a szabályozottól eltérő díjban állapodhasson meg, ha az a felhasználó számára előnyösebb, biztosítva számára a kötelező tarifákra történő egyoldalú visszatérés lehetőségét is.

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások