Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Kéretlen küldemények a postaládákban - Segíthet a birtokvédelem

2011. augusztus 16.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
Szeretnénk végre megtudni, hogyan tudjuk megtiltani, hogy idegen emberek bármilyen, nem névre szóló küldeményt, szórólapot, reklámújságot, stb. elhelyezzenek a névre szóló postaládáinkba.
A lépcsőházunk kulccsal lezárt, tehát ide csak úgy nem tudnak idegenek bejönni. A postásoknak és egyéb hivatalos személyeknek - akik a névreszóló küldeményeket hozzák - adtam kulcsot.

Egy céggel kötöttünk szerződést, de ők vállalták, hogy a gyűjtőládák felszerelését követően az általuk terjesztett
reklámkiadványokat és szórólapokat nem az egyes lakók postaládáiba, vagy a társasház épületeiben már kihelyezett gyűjtődobozokba, hanem az általuk felszerelt megfelelő méretű és minőségű gyűjtőládákba helyezi el, amelyből a Társasház lakói az igény szerinti példányszámot ki tudják venni.

Válasz
A kérdés megválaszolása nem könnyű, mert nem tudok olyan jogszabályt amely engedélyezné a szórólapok terjesztését magánterületeken, sőt a közterületeken történő
szórólapok osztását a fővárosban már külön engedélyhez és díj fizetéséhez kötötték.

A kérdés tehát az, hogy ki az akit be kell beengedni a „magánterületünkre":
- természetesen a magánterület tulajdonosai, bérlői és egyéb használói, saját elhatározásukból, egyedileg döntenek arról, hogy kinek nyitják meg a lépcsőházi bejáratot,
- a lépcsőház közös tulajdonban lévő magánterületnek minősül, tehát ott a közösségi döntés - a közgyűlési határozat - van érvényben,
- a lépcsőház bejáratánál a döntés lényegét ki kell függeszteni (pl. a közgyűlési határozat számával jelezhető, hogy a tulajdonosi közösség nem engedélyezi a
lépcsőházon belüli reklámanyag elhelyezését),
- az engedély nélküli reklámosztókkal szemben szabálysértési eljárást kell indítani - természetesen a telefonszámok alapján a lehető legtöbb információt be kell gyűjteni hozzá - és kérni kell a birtokvédelmet.
A birtokvédelem ugyanis a társasházi közösséget is megilleti, ha engedély nélkül és illegálisan
megszerzett kulccsal belépnek a zárt lépcsőházba. Az eljárás kezdeményezésére a közös képviselő jogosult és természetesen a rendelkezésére álló bizonyítékokat be kell nyújtania. (Ha van rá mód fényképet is célszerű készíteni a lépcsőházban engedély nélkül tartózkodókról!)
A birtokvédelem során bírságot állapíthatnak meg az elkövetőkkel szemben és el is tilthatják őket
az ilyen jellegű tevékenység további végzésétől.

 

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások