Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Döbbenetes hangfelvétel - Hogyan vinnék az ügyeskedők, árverés nélkül a bajbajutott hitelkárosultak lakásait?

2011. október 12.

Egy nyilvánosságra került hangfelvétel alapján (belépés után ITT letölthető) valószínűsíthető, hogy külföldön bejegyzett cégek, illegálisan megszerzett információkra alapozva, kész stratégiával rendelkeznek ahhoz, hogy árverés nélkül megszerezzék a bajba jutott hitelkárosultak lakásait.
A Magyar Ingatlan Tanács tagszervezetei az alábbi állásfoglalással reagáltak a hírre és a lakáshitel-törlesztésekkel kapcsolatos válságjelenségekre.

Magyar Ingatlan Tanács

Állásfoglalás

A lakáshitel-törlesztésekkel kapcsolatos válságjelenségek felerösítették a közéletben és a médiában azokat a folyamatokat, amelyek a jelenségekkel kapcsolatos anomáliák, szabályozási hiányosságok és visszaélések megjelenítésében, leleplezésében öltenek testet.
Olyan közhangulat alakult ki, amelyben fennáll annak veszélye, hogy a bankszektort, illetve a teljes ingatlanszakmát a maga teljességében tegyék felelössé a kialakult helyzetért, a valóban súlyos problémákért. Ilyen közhangulatban minden olyan jelzés, amely szakmai hibát, visszaélést, esetleg büncselekményt jelenít meg fokozott hatást kelt.

A közelmúltban a szakmai körökben közkézen forgott hangfelvétel jól mutatja, milyen jellegü visszaélésekkel lehet számolnunk. Ezzel kapcsolatban fel kívánjuk hívni a szakmai közvélemény figyelmét arra, hogy fokozott érzékenységgel figyeljenek a lakásaikat elveszítök érdekeinek képviseletére és védelmére, különös tekintettel a lakás árverezések transzparens lebonyolítására, hogy a bankok és megbízottaik csak szakmailag kifogástalan, nyilvános, ellenörizhetö módon folytassák le az újbóli értékesítést.

A szakmai szervezeteknek fel kell lépniük minden visszássággal szemben, de el kell kerülniük a kétes eredetü információk alapján történö általánosítást. Emellett hangsúlyosan és határozottan védeniük kell a korrekt szakmagyakorlók jó hírét, és a megbízhatóság és szakmai etika felmutatásával példát kell mutassanak.

A Magyar Ingatlan Tanács és a benne tömörült szakmai szervezetek hangsúlyosan és határozottan felhívják a szakmai közvélemény figyelmét arra, hogy a hitelválsággal olyan gazdasági és társadalmi helyzet keletkezett, amelyben a korábbinál is fokozottabban szükséges betartani a szakmai, etikai követelményeket a kiszolgáltatottabbá vált emberek és családok egzisztenciális válságának elhárítása érdekében.
Fokozottan kell figyelembe venni azt, hogy a törvényekben engedélyezett megoldások is jelenthetnek nem, vagy csak nehezen elhárítható hátrányos következményeket úgy a társadalom egésze, vagy az egyén részére, ezzel is veszélyeztetve a társadalmi békét.

A Magyar Ingatlan Tanács és a benne tömörült szakmai szervezetek feladatuknak tekintik, hogy együttmüködjenek a kormányzattal és minden társadalmi szereplövel abban, hogy a robbanással fenyegetö hitelválság megoldására és a hozzá kapcsolódó negatív jelenségek korlátozására szakmai megoldásokat találjanak, és azt a szakmagyakorlás során szakmai etikai normává tegyék.
Különösen felhívjuk a szakma képviselöinek figyelmét arra, hogy a végveszélybe jutott adósokkal kapcsolatban csak szabályos, az etikai normákat is figyelembe vevö eljárásokban vegyenek részt.

Az együttmüködés erejével.

Budapest, 2011 október 6.


Vágner Adrienn
Budaörsi Ingatlan Szövetség

Vitárius Gábor
Ingatlangazdálkodók Egyesülete

dr. Kardos Kázmér
Ingatlanosok Magyarországi
Érdek-képviseleti Egyesülete

Batta Pál
Lakásbérlők és Lakók Egyesülete

Vass Ferenc
Lakásszövetkezetek És Társasházak
Érdekképviseleti Szakmai Szövetsége

Farkas Tamás
Lakásszövetkezetek és Társasházak
Országos Szövetsége

Keresztély Dezsö
Magyar Ingatlan- és Létesítmény-
gazdálkodók Szövetsége

Végsö Tibor
Miskolci Ingatlanközvetítök Szövetsége

dr. Osadcow Gergely
Magyar Ingatlanközvetítök Országos
Szövetsége Országos

Bék Ágnes
Társasházak és Társasházkezelök
Országos Egyesülete

Kocsis Péter
Magyar Ingatlan Klub

dr. Horváth Csaba
Pécsi Ingatlan Szövetség

dr. Sztranyák József
Magyar Ingatlan Tanács

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások