Barion Pixel
Hír ajánlása
Feladó neve
Feladó e-mail címe
Címzett neve
Címzett e-mail címe

Konvektorról cirkóra váltottunk - Ki fizeti a kéménybélelést?

2011. október 12.

A Társasházi Háztartás szaklap Olvasói kérdések rovatában dr. Bék Ágnes, a Társasházak és Társasházkezelők Országos Egyesületének elnöke válaszol a lap előfizetőinek kérdéseire, melyek közül egy-egy választ hirlevelünk olvasóival is megosztunk. Az egyesület, a tagok részére ingyenes jogsegélyszolgálatot biztosít, hogy megkönnyítse számukra a vitás ügyekben való eligazodást.

Kérdés
A társasház alapító okiratában közös tulajdonként szerepelnek a
kémények. Az egyik tulajdonos, akinek lakásában eddig parapet fűtés volt, ezt cirkófűtésre cserélte, ami miatt béleltetnie kellett kéményét. Azon a címen, hogy a kémény a közös tulajdon része, kéri a bélelés költségét. Jogos a kérése?

 

Válasz
A társasház közös tulajdonába tartozik valóban a kémény, mint szerkezet (a megépített téglás oldalfal és a tető fölé felnyúló rész) azonban a kémény belső falainak szükségszerű borítása már a tulajdonosok többségének döntésétől függ. Vagyis megállapodhatnak abban, hogy mindenkinek a kéménybélelését a közös kassza terhére teljesítik, de dönthetnek úgy is, hogy a mindenkori lakás tulajdonosa fizeti a költségeket, hiszen az ő fűtési módjának megváltoztatása miatt kerül sor pl. a kéménybélelésre.

Ha a múltban valakinek a kéményét a közösség pénzéből bélelték ki, akkor a precedens miatt, a többi tulajdonos is joggal nyújthatja be igényét az ilyen módon történő finanszírozásra.

Amennyiben a kéményekbe nem egy, hanem több lakás is be van csatlakoztatva, akkor mindenképpen közösen kell állni a felmerülő kémény bélelés költségét.

 

(c) Társasházi Háztartás 2024 | Proptech Digital Investment Zrt. | Minden jog fenntartva
Általános Szerződési Feltételek | Adatvédelmi nyilatkozat | Süti beállítások